ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για το αίσχος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών

Η κυβέρνηση θεωρεί άδικη την κριτική για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες χιλιάδες μετανάστες περιμένουν ακόμα και δύο μέρες για να κάνουν αίτηση για άσυλο

Χιλιάδες μετανάστες έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στο Ρουφ περιμένουν εκεί μέρες...
Χιλιάδες μετανάστες έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στο Ρουφ περιμένουν εκεί μέρες...
H κυβέρνηση όχι μόνο κλείνει τα μάτια μπροστά στις άθλιες συνθήκες που ζουν οι μετανάστες που στοιβάζονται σαν τα ζώα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στο Ρουφ αλλά θεωρεί άστοχη και άδικη την κριτική που της γίνεται.

Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλη, ο οποίος μαζί με άλλα στελέχη του Κόμματος είχαν επισκεφθεί το συγκεκριμένο Τμήμα και είχαν διαπιστώσει με τα ίδια τους τα μάτια τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Οι συνθήκες αυτές είχαν καταγραφεί και σε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», από το οποίο προέκυπτε ότι οι μετανάστες για να κάνουν αίτηση για άσυλο στοιβάζονται σε μια ουρά 4.000 ατόμων από την Παρασκευή ή το Σάββατο το βράδυ μέχρι την Κυριακή.

Ο υφυπουργός απέδωσε την κατάσταση στην αυξητική ροή μεταναστών στη χώρα μας αφού, όπως είπε, πέρυσι είχαν έρθει στη χώρα 112.000 και φέτος μέχρι στιγμής έφτασαν τις 92.000 και είπε ότι από το τμήμα αλλοδαπών εξυπηρετούνται για διάφορες υποθέσεις τους 1.300 μετανάστες τη μέρα. Κατά τον Π. Χηνοφώτη από το Νοέμβρη θα γίνεται κάθε Κυριακή καταγραφή με καθορισμένο ραντεβού και απέδωσε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο ότι για ορισμένες εθνότητες δεν επαρκούν οι μεταφραστές.

Το 90% των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου, είπε, αφορά σε αίτηση για οικονομικούς λόγους ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει φροντίδα για τους ανήλικους προκειμένου αυτοί να προστατευτούν από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, ο Π. Χηνοφώτης χαρακτήρισε άστοχη και άδικη την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι μετανάστες δεν είναι σκουπίδια

Ο Γ. Πρωτούλης στην παρέμβασή του τόνισε ότι στο πλαίσιο περιοδείας στο Ρουφ είδε με τα ίδια του τα μάτια τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 4.000 άτομα μέσα στη βροχή και στις λάσπες περίμεναν από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι την Κυριακή για να υποβάλουν την αίτηση ασύλου σε συνθήκες που προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρωπιάς. Η προσφυγιά, είπε, δεν είναι έγκλημα όπως εγκληματίες δεν ήταν και οι παππούδες μας που πριν από χρόνια πήραν το δρόμο της αναγκαστικής προσφυγιάς.

Ο βουλευτής ζήτησε από τον υφυπουργό συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα υπάρχουν στη χώρα μας και ποιος είναι ο φορέας που τα προστατεύει. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι «αρπακτικά» και παραμάγαζα δικηγόρων καιροφυλακτούν για την εκμετάλλευση των μεταναστών και ζήτησε ενημέρωση για το τι τύχη είχαν όσοι κατά καιρούς ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.

Οι μετανάστες, κατέληξε, δεν είναι σκουπίδια από τα οποία πρέπει να προστατευτεί η αυλή της ΕΕ, όπως λένε οι κατά καιρούς οδηγίες της, αλλά θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπου Γης, στις οποίες μετέχει και η χώρα μας. Ζήτησε δε τη λήψη μέτρων για την ανακούφισή τους, τη νομιμοποίηση όσων ζουν στη χώρα μας και την ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανήλικους μετανάστες.

ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Διαδήλωσαν για άσυλο, ενάντια στην καταστολή

Με τις γυναίκες και τα παιδιά τους διαδήλωσαν το Σάββατο εκατοντάδες Αφγανοί στο κέντρο της Αθήνας
Με τις γυναίκες και τα παιδιά τους διαδήλωσαν το Σάββατο εκατοντάδες Αφγανοί στο κέντρο της Αθήνας
Για άσυλο, για τα δικαιώματά τους και ενάντια στην κρατική βία και καταστολή διαδήλωσαν το Σάββατο το μεσημέρι Αφγανοί πρόσφυγες, που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Μετά και το τελευταίο κρούσμα ενάντια στον Αφγανό, που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, όπου 5 αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν άγρια αφού τον συνέλαβαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι βγήκαν στο κέντρο της Αθήνας, κοινοποιώντας τα αιτήματά τους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι το παραπάνω δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα τα κρούσματα βίας κατά των μεταναστών έχουν «πυκνώσει» πολύ, ενώ όπως μας λένε Αφγανοί μετανάστες, οι ξυλοδαρμοί, οι συλλήψεις και η τρομοκρατία έχουν γίνει στοιχείο της καθημερινότητάς τους. Ετσι, το Σάββατο συγκεντρώθηκαν από διάφορα μέρη της Αθήνας στην Ομόνοια Αφγανοί με τις οικογένειές τους και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ, κρατώντας πικέτες και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα για ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, για κατάργηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου και έξω το ΝΑΤΟ απ' το Αφγανιστάν.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, οι οποίοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους, καταδίκασαν τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που τους έδιωξε από τον τόπο τους, αλλά και τη βία της Ελληνικής Αστυνομίας. Τόνισαν ότι οι μετανάστες έχουν τον ίδιο αντίπαλο με τους Ελληνες εργαζόμενους και μαζί πρέπει να αγωνιστούν οργανωμένα για τα δικαιώματά τους.

Ασυλο με το σταγονόμετρο

Το 2007 από τις 20.692 αιτήσεις για άσυλο που εξετάστηκαν σε Α΄βάθμια διαδικασία δόθηκε αναγνώριση προσφυγικού καθεστώτος σε 8 άτομα (0,04%) και από τις 6.448 περιπτώσεις που εξετάστηκαν σε Β΄βάθμια διαδικασία σε 132 άτομα (2,05%). Συνολικά το προσφυγικό καθεστώς πήραν μόλις 140 άτομα! Το ανθρωπιστικό καθεστώς (σ.σ. πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο) αναγνωρίστηκε σε 23 άτομα (0,35%). Οι απορριπτικές αποφάσεις έφτασαν τις 26.228.

Μέχρι τον Ιούνη του 2008 από τις 8.387 περιπτώσεις που εξετάστηκαν (Α΄βάθμια) απορρίφθηκαν όλες. Προσφυγικό καθεστώς έχει αναγνωριστεί σε 61 άτομα, από τις 2.886 περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί σε Β΄βάθμια διαδικασία (2,11%).

«Υπό όρους»... εμπορευματοποίηση της Υγείας

Με διαχειριστικού τύπου κριτική αντιτάχθηκαν χτες η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΟΣΑ) στο σχέδιο του ΠΔ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που αίρει κάθε εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στη θεσμοθέτηση με νόμο «ιατρικών εταιρειών» με συμμετοχή 70-100%.

Οι δυο φορείς έδωσαν συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της πανελλαδικής πανοδοντιατρικής απεργίας. Οι ηγεσίες της ΕΟΟ και του ΟΣΑ ζητούν «διαφορετικούς όρους» στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, την οποία στα λόγια την καταδίκασαν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αθώωσαν πλήρως την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις οδηγίες της οποίας επικαλούνται ακόμα και κυβερνητικοί παράγοντες για τις ρυθμίσεις που προωθούν.

Ακόμα, οι ηγεσίες της ΕΕΟ και του ΟΣΑ δε δέχτηκαν καμιά απ' τις προτάσεις της Πανεπιστημονικής Οδοντιατρικής Συνεργασίας για αγωνιστική κινητοποίηση στη διάρκεια της απεργίας. Η Πανεπιστημονική καλεί τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οδοντιάτρους να συνεχίσουν τον αγώνα για:

  • Ενιαίο, καθολικό, ισότιμο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας Πρόνοιας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και ένταξη των αυτοαπασχολουμένων οδοντιάτρων σ' αυτό το σύστημα με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και με αμοιβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Να καταργηθεί το ΠΔ 84/2001 και όλοι οι νόμοι και τα ΠΔ που ιδιωτικοποιούν την Υγεία και να αποσυρθεί τα νέο σχέδιο ΠΔ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ