ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με συνέπεια ταξική στην πρώτη γραμμή!

Πλούσια αγωνιστική δράση ανέπτυξε το ΠΑΜΕ από τη σύστασή του και ύστερα, συνεχίζοντας μια ανυπότακτη πορεία μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα

Η μέρα «γέννησης» του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, είναι η 3 του Απρίλη του 1999, όταν 2.500 συνδικαλιστές και 250 συνδικαλιστικές οργανώσεις - Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, με αποφάσεις των οργάνων τους - ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος, συμμετέχοντας σε πανελλαδική σύσκεψη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά.

Η ανταπόκριση αυτή ήταν κάτι περισσότερο από ελπιδοφόρα. Μετά τη συμφωνία στις αρχές σύστασης του ΠΑΜΕ, αναδείχτηκε Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή και η πιο ευέλικτη Γραμματεία του. Η συνέχεια εκφράστηκε στην πράξη με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Μετώπου, τα θέματα που ανέδειξε, τις παρεμβάσεις των στελεχών του στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τις προτάσεις που κατέθεσε για σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων.

Η σύσταση του ΠΑΜΕ έγινε σε μια περίοδο που είχε αρχίσει η δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Το ΠΑΜΕ κατάγγειλε αυτή την επίθεση και συνέβαλε με διάφορες μορφές στην ανάπτυξη αγώνων ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, ενώ ανέπτυξε πρακτικά την αλληλεγγύη του στο δοκιμαζόμενο λαό. Λίγο αργότερα, έκανε κεντρικό θέμα του πρωτομαγιάτικου γιορτασμού την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Ενας ακόμη σταθμός στη δράση του είναι η στήριξη των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από το μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη. Η διοργάνωση συλλαλητηρίου στήριξής τους και απαίτησης για μια άλλη οικιστική πολιτική, ήταν μόνο μια από τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που πήρε.

Αναπτύσσοντας πλούσια δράση σε διάφορα επίπεδα, που δε χωρούν σε λίγες γραμμές για να αναφερθούν, το ΠΑΜΕ κατέθεσε τις προτάσεις του με συνέπεια, πάλεψε γι' αυτές και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί του, με έναν προσανατολισμό ταξικό, για αντίσταση στις αντεργατικές επιλογές κυβέρνησης, εργοδοτών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και για αλλαγή του συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής.

Το πλαίσιο της αγωνιστικής συσπείρωσης

Οι άξονες συσπείρωσης του ΠΑΜΕ, που καταλήχτηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη στις 3 του Απρίλη, ήταν οι εξής:

1. Να αλλάξουμε την κατάσταση στο Συνδικαλιστικό Κίνημα. Η αλλαγή πορείας βρίσκεται στην ενίσχυση των αγωνιστικών, των ταξικών του χαρακτηριστικών, σε αντίθεση με όσους στηρίζουν τη γραμμή της ενσωμάτωσής του στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.

2. Αντιτασσόμαστε στους μηχανισμούς φθοράς και σήψης. Παλεύουμε για την αγωνιστική ηθική εξυγίανση του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

3. Αντιπαραθέτουμε τη δική μας ενότητα, το δικό μας μέτωπο στον οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην ΟΝΕ. Απαιτούμε και διεκδικούμε όχι μόνο τον περιορισμό της εκμετάλλευσης, αλλά την κατάκτηση όλων όσα μας ανήκουν, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις.

4. Αντιτασσόμαστε στον «κοινωνικό διάλογο» και σε κάθε μορφή ταξικής συνεργασίας.

5. Αντιπαλεύουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

6. Αγωνιζόμαστε κατά της ανεργίας, των κλειστών εργοστασίων και το φαινόμενο των ερειπωμένων περιοχών.


Γ.Φ.

Για την πάλη της εργατικής τάξης

Αποσπάσματα από τις θέσεις του ΠΑΜΕ για τους στόχους του, από ποιους αποτελείται, την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και τι συνδικάτα θέλει

Από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το 1999
Από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το 1999
«Πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πάλη της εργατικής τάξης δεν μπορεί να εξαντλείται στα επιμέρους αιτήματα, αλλά να συνδυάζει το άμεσο, το σημερινό, με την προοπτική και την πάλη για βαθιές αλλαγές μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, όπως αναγράφεται στα καταστατικά όλων σχεδόν των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Το απόσπασμα αυτό, από την εισήγηση στην ιδρυτική σύσκεψη του ΠΑΜΕ, η οποία καταλήχτηκε και σαν κείμενο αρχών του Μετώπου, είναι χαρακτηριστικό για τις επιδιώξεις του, τη βάση πάνω στην οποία αναζητά τη συσπείρωση των εργαζομένων.

Από την πρώτη στιγμή, το ΠΑΜΕ εργάστηκε σκληρά για τη διεύρυνσή του και συνεχίζει να το κάνει, πάνω όμως στις διατυπωμένες αρχές του. Η στάση του ΠΑΜΕ και των στελεχών του για τη συμμετοχή που επιδιώχτηκε, φανερώνεται στο παρακάτω απόσπασμα της εισήγησης:

«Εχουμε συστρατευτεί και διαμορφώνουμε προϋποθέσεις κοινής ταξικής πορείας, εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη που προερχόμαστε από διάφορες παραταξιακές αντιλήψεις, με ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, που όμως αποδεχόμαστε, συμφωνούμε και δεσμευόμαστε ότι η διέξοδος για την αναζωογόνηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος βρίσκεται στην ενίσχυση της ταξικής γραμμής και στην ήττα των αντιλήψεων της συναίνεσης, της υποταγής και του συμβιβασμού. Συνδικαλιστικά στελέχη και Συνδικάτα που αντιλαμβανόμαστε ότι η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου χρειάζεται να επικεντρώνεται από τη μία κόντρα στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και από την άλλη, σε βαθιά αντίθεση με τον ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του. Στο δίπτυχο αυτό βρίσκεται και η ουσία της αντιπαράθεσής μας με τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Για ποια ενότητα

Οσο για την ενότητα και πώς την εννοούν οι ταξικές δυνάμεις, σημειωνόταν: «Κυρίαρχη λογική μας είναι η προώθηση της Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας, που θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για να ξανακερδίσουν τα Συνδικάτα τους εργαζόμενους, να τους ξαναεμπνεύσουν και να ενισχύσουν τα ιδανικά, τις αξίες, τις αρχές, τα οράματα και την ομορφιά του αγώνα. Είμαστε με την Ενότητα, που ενώνει τους εργαζόμενους απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδότες, που απορρίπτει τις πονηρές διαχωριστικές γραμμές τους στιλ... ρετιρέ, υπόγεια,... δημόσιοι - ιδιωτικοί,... πλήρως - μερικώς απασχολουμένων κ. ά. Είμαστε με την Ενότητα που υπερασπίζει το 8ωρο, τις ΣΣΕ, την Κοινωνική Ασφάλιση, την επιβίωση των ανέργων και όχι με την ψευτοενότητα των υποχωρήσεων και του συμβιβασμού. Είμαστε με την Ενότητα, που θέλει να εξυγιάνει το συνδικαλιστικό κίνημα από τους μηχανισμούς φθοράς και διαφθοράς και απορρίπτουμε την ψευτοενότητα της συνενοχής και της συναλλαγής».

Πώς να λειτουργούν τα συνδικάτα

Η αντίθεση του ΠΑΜΕ στη σημερινή κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν είναι αόριστη και γενικόλογη. Είναι πολύ συγκεκριμένη και συνοδεύεται από θέσεις για το πώς πρέπει να είναι. Οι απόψεις αυτές είχαν διατυπωθεί αναλυτικά:

«Δε συμφωνούμε με τον τρόπο, τις μορφές, το στιλ και τους ρυθμούς που σήμερα λειτουργεί η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων σ' ολόκληρη τη χώρα. Λίγες, δυστυχώς, είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις, που όμως δεν αναιρούν τη βασική διαπίστωσή μας. Για τη σημερινή κατάσταση ένα μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς, στο βαθμό που συμβιβαζόμαστε μπροστά στις δυσκολίες, στο βαθμό που συμβιβαζόμαστε με τη ρουτίνα. Απευθύνουμε έκκληση, συμφωνούμε, δεσμευόμαστε και αναθέτουμε στους εαυτούς μας, σ' όλους εμάς που σήμερα είμαστε εδώ, το επιτακτικό καθήκον:

Να μαζικοποιήσουμε τα Σωματεία, να μπει νέο αίμα με νέους σε ηλικία εργαζόμενους που θα δώσουν νεύρο, ορμή, κουράγιο και νέο αγωνιστικό άνεμο στο κίνημα. Ανάμεσα από τους νέους και τις νέες συναδέλφους θαρραλέα, τολμηρά να αναδείξουμε τη νέα γενιά των Στελεχών του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Να ανασυγκροτήσουμε τη λειτουργία των Διοικήσεων και των Σωματείων των ίδιων, με ενίσχυση της δημοκρατίας, της ενημέρωσης, της αξιοποίησης της Γενικής Συνέλευσης, των περιοδειών, της στέρεης επαφής με τους χώρους και τους κλάδους παραγωγής. Των γνήσιων και ανόθευτων εκλογικών διαδικασιών.

Να προωθούμε το συντονισμό, σε κλαδικό κύρια αλλά και τοπικό επίπεδο, να αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη εμπειρία των επιτροπών αγώνα και των συντονιστικών».

Ταξικά και στο ... Ιντερνετ!

Σκοπεύοντας στην καλύτερη επικοινωνία με συνδικάτα, συνδικαλιστές και απλούς εργαζόμενους μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, το ΠΑΜΕ έχει καταλάβει εδώ και 14 ημέρες τη δική του θέση στο διαδίκτυο 

Η «σελίδα» υποδοχής του ΠΑΜΕ στο διαδύκτιο
Η «σελίδα» υποδοχής του ΠΑΜΕ στο διαδύκτιο
Την ιστορική μέρα για την εργατική τάξη, την 1η Μάη, έκανε την εμφάνισή της στο Ιντερνετ μια καινούρια σελίδα. Η ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, τα στελέχη του οποίου φιλοδοξούν να είναι κάτι το διαφορετικό από τις παρόμοιες σελίδες άλλων ελληνικών και ξένων συνδικάτων.

Εδώ και 14 ημέρες Συνδικάτα, Συνδικαλιστές απλοί εργαζόμενοι αλλά και όλος ο κόσμος έχουν τη δυνατότητα στη διεύθυνση www.infixnet.gr/pame να «σερφάρουν» στις ιστοσελίδες του ΠΑΜΕ και να ενημερώνονται για τις θέσεις και απόψεις του. Περισσότεροι από 250 χρήστες επισκέφτηκαν ήδη και ενημερώθηκαν για τις θέσεις του ΠΑΜΕ. Μπορούν ακόμα, να ρωτήσουν και να λύσουν απορίες τους πάνω σε εργατικά θέματα, να ανταλλάξουν απόψεις ή απλά να επικοινωνήσουν μέσω του email: pame@hol.gr. Η σελίδα είναι απλή στη χρήση για τον οποιοδήποτε, ενώ για αρχή υπάρχει και στα Αγγλικά.Αργότερα, θα εμπλουτιστεί με Ισπανικά και Γαλλικά.

Η αρχή έγινε και η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη, καθώς η σελίδα καθημερινά συμπληρώνεται. Μέχρι στιγμής, οι χρήστες του Ιντερνετ που θα επισκεφτούν τη σελίδα του ΠΑΜΕ εκτός του ότι μπορούν να επικοινωνήσουν, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για το ποιο είναι το ΠΑΜΕ. Ακόμα μπορούν να διαβάσουν την πρώτη σελίδα του περιοδικού BULLETIN, το οποίο εκδίδει το ΠΑΜΕ στα Αγγλικά. Επίσης, μέχρι τις 20 Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα για «on line» συζητήσεις μεταξύ των επισκεπτών, ενώ θα οριστούν και συγκεκριμένες μέρες που στελέχη του ΠΑΜΕ θα συντονίζουν συζητήσεις και θα δίνουν και άμεσα απαντήσεις σε ερωτήσεις.

Δύο θεματικές ενότητες που είναι κενές ακόμα, θα αρχίσουν να λειτουργούν σύντομα. Είναι οι «καταγγελίες» και οι «πληροφορίες». Στις «καταγγελίες» εργαζόμενοι φορείς, συνδικάτα κ.α. θα μπορούν να καταγγέλλουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε χώρους δουλειάς. Στις «πληροφορίες» θα προβάλλονται διάφορα χρήσιμα υλικά με θέσεις του ΠΑΜΕ για διάφορα θέματα. Επίσης θα υπάρχουν οι απαντήσεις των στελεχών του ΠΑΜΕ σε εξειδικευμένες ερωτήσεις επισκεπτών της σελίδας. Στο άμεσο μέλλον άλλες δύο θεματικές ενότητες θα προστεθούν στη σελίδα. Οι «εκδηλώσεις», όπου θα φιλοξενούνται όλες οι δραστηριότητες του ΠΑΜΕ (συγκεντρώσεις, ημερίδες) και οι «δημοσιεύσεις» όπου θα υπάρχουν όλες οι ανακοινώσεις.

Βασικός σκοπός η επικοινωνία

Ο Γιώργος Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ και υπεύθυνος για τη σελίδα, μας μίλησε τόσο για τον τρόπο που δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα όσο και για το σκοπό της.

«Βασικός σκοπός μας είναι πέρα από τους παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας να χρησιμοποιήσουμε και την τεχνολογία για να έρθουμε σε επαφή με εργαζόμενους, συνδικάτα, φορείς αλλά και ευρύτερα με τον κόσμο για τις θέσεις, τις απόψεις και τις δραστηριότητες του ΠΑΜΕ», σημειώνει ο Γ. Ποντικός και συνεχίζει: «Θα μπορέσουμε ακόμα να επικοινωνήσουμε άμεσα με τους εργαζόμενους, ανταλλάσσοντας στοιχεία και πληροφορίες για διάφορα εργατικά θέματα».

Οπως σημειώνει το στέλεχος του ΠΑΜΕ η σελίδα υπάρχει και στα Αγγλικά ως διεθνής γλώσσα, ενώ στην πορεία θα προστεθούν δύο ακόμα, τα Ισπανικά λόγω των πολλών ισπανόφωνων χωρών στη Λατινική Αμερική και τα Γαλλικά. «Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με συνδικάτα και συνδικαλιστές από την Ευρώπη και τον κόσμο ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες», τόνισε.

Αναφερόμενος στο «στήσιμο» της σελίδας επισήμανε ότι έγινε καθαρά με εθελοντική εργασία από φίλους του ΠΑΜΕ με χαμηλό κόστος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σημειώνει ακόμα ότι ο σκοπός είναι μέχρι το τέλος του χρόνου η σελίδα να έχει δικό της κόμβο, κάτι που δεν έγινε τώρα καθώς είχε μεγάλο κόστος. Από την άλλη απέφυγαν να συνεργαστούν με εταιρίες που παρέχουν δωρεάν σύνδεση, για να μην υπάρχουν διαφημίσεις.

«Η ιδέα υπήρξε μετά τις εκλογές του Απρίλη - εξηγεί ο Γ. Ποντικός - οπότε βάλαμε στόχο να έχουμε έτοιμη τη σελίδα την 1η Μάη και τα καταφέραμε. Θέλουμε όμως όποια πρακτική βοήθεια μας προσφερθεί από οποιοδήποτε μέλος ή φίλο του ΠΑΜΕ, αλλά και κριτικές παρατηρήσεις ώστε να καλυτερεύσουμε και να αναπτύξουμε τη σελίδα μας».


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Φορέας ενότητας και αντίστασης

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο γεννήθηκε από μια συγκεκριμένη και επιτακτική ανάγκη. Την ανάγκη να αντιπαρατεθούν οι εργαζόμενοι, αποτελεσματικά και χωρίς καθυστέρηση, σε μια πολιτική που τους αφαιρεί συστηματικά δικαιώματα και κατακτήσεις και που στον ορίζοντά της έχει σαν στόχο την κατάργηση όλων των κανόνων προστασίας των εργαζομένων, την ολοένα αυξανόμενη ένταση της εκμετάλλευσης. Μια πολιτική που δίνει «γην και ύδωρ» στους εργοδότες, οι οποίοι από κοινού με την κυβέρνηση και τους άλλους πολιτικούς τους εκφραστές, θέλουν να καθορίσουν αποκλειστικά και σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, την ίδια τη ζωή και την ύπαρξη της εργατικής τάξης. Αυτή η εφιαλτική προοπτική βρίσκεται στον πυρήνα κάθε μικρής ή μεγάλης παρέμβασης στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, στις οικονομικές διεκδικήσεις των εργατών κλπ.

Η ανάγκη αντίστασης επέβαλε ένα ακόμη ζήτημα. Την αλλαγή του προσανατολισμού του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, έτσι ώστε να αποκτήσει ταξικό αγωνιστικό περιεχόμενο και προσανατολισμό, ύστερα από μια μακριά διαδρομή συρρίκνωσης και απαξίωσης, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, όσο και για τις αντίπαλες δυνάμεις, τους ισχυρούς επιχειρηματίες.

Η οργάνωση της αντίστασης είναι φανερό ότι δεν μπορεί να γίνει από συνδικαλιστικές οργανώσεις, που η δράση τους βασίζεται στον «κοινωνικό εταιρισμό», στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας και της αδράνειας. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με τη δράση της πλειοψηφίας τους μετατράπηκαν από όργανα πάλης σε μηχανισμούς περάσματος της πολιτικής της ολιγαρχίας στους εργαζόμενους. Με τους, περισσότερο ή λιγότερο περίτεχνους συμβιβασμούς οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση, ανέλαβαν την προστασία της εργοδοσίας από της εργατικές διεκδικήσεις. Ετσι, το αυτονόητο ότι τα συνδικάτα πρέπει να είναι προσηλωμένα στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, γίνεται σήμερα ένα εξαιρετικά αναγκαίο ζητούμενο.

Το ΠΑΜΕ ήρθε λοιπόν να ταράξει τα «λιμνάζοντα νερά». Και ήρθε σαν ένας κατεξοχήν ενωτικός φορέας, μέτωπο συσπείρωσης συνδικάτων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, με συνδικαλιστές όλων των ρευμάτων, που συσπειρώνονται ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ενάντια στην εργοδοσία. Εκείνοι που το στηρίζουν και το αποτελούν δέχτηκαν να συντροφέψουν τις ελπίδες των εργαζομένων για μια άλλη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Δέχτηκαν να ενωθούν κάτω από τις κοινές επιδιώξεις τους για αντίσταση στην εκμετάλλευση. Στο ΠΑΜΕ υπάρχουν συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ και στελέχη του ΚΚΕ. Υπάρχουν όμως και στελέχη του ΔΗΚΚΙ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, άλλων δυνάμεων, συνδικαλιστές παρατάξεων και ψηφοδελτίων που στηρίζονται από διαφορετικές δυνάμεις σε διαφορετικούς εργασιακούς χώρους. Το ΠΑΜΕ δεν είναι συνδικαλιστική παράταξη. Υπάρχουν σ' αυτό συνδικάτα που θέλουν να αντισταθούν και συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που βλέπουν γύρω τους τα πάντα να ξεπουλιούνται, κατακτήσεις να θυσιάζονται και συνειδήσεις να εξαγοράζονται και που αρνούνται να γίνουν μέρος αυτής της κατάστασης. Μέσα στο ΠΑΜΕ χωρούν όλοι εκείνοι που δε συμβιβάζονται και θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στα συμφέροντα των εργοδοτών, για αξιοπρεπές μεροκάματο, πλήρη δικαιώματα στην ασφάλιση και στην εργασία, προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία, καλύτερη υγεία και παιδεία για τον εργάτη, ειρήνη, να εναντιωθούν στον ταξικό συμβιβασμό.

Ωστόσο, φάνηκε εξαρχής ότι η ενότητα που πρότεινε το ΠΑΜΕ και οι επιδιώξεις του ενόχλησαν, προκαλώντας μια συστηματική πολεμική σε κάθε ευκαιρία. Αρχισαν να εκφράζονται «φόβοι» για δήθεν χτύπημα της «ενότητας» του συνδικαλιστικού κινήματος, εντάθηκαν στη συνέχεια οι επικρίσεις για «διασπαστικές τακτικές», επιστρατεύτηκαν εκκλήσεις για κοινή δράση με διάτρητα διεκδικητικά πλαίσια, αυξήθηκαν οι «αναλύσεις» για το μη ρεαλιστικό και παρωχημένο των αιτημάτων που πρότεινε και ανακαλύφθηκε ότι πρόκειται για μια... ΕΣΑΚ με άλλο τίτλο, που στερείται ευρύτερης αποδοχής και συμμετοχής.

Εμπνευστές και εκτελεστές αυτής της πολύμορφης επίθεσης, είναι εκείνες οι ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα που στηρίζουν ουσιαστικά τις κυβερνητικές αντεργατικές επιλογές, επιζητώντας τη λύπηση των αφεντικών. Εκείνες οι ηγεσίες που έχουν παραδώσει τα όπλα μπροστά στη δήθεν αναπόφευκτη ήττα.

Ομως, αυτές οι ηγεσίες δεν υπολογίζουν έναν βασικό παράγοντα, που ακυρώνει τις προσπάθειές τους. Κι αυτός είναι η σταθερή επιδίωξη του ΠΑΜΕ και η πρακτική αυτών που το στηρίζουν για συνδικάτα με αιτήματα που φέρνουν τον εργαζόμενο ένα βήμα μπροστά, συνολικά και όχι ευκαιριακά, αποσπασματικά και, τέλος, διχαστικά. Με μορφές πάλης που θα αποτελούν φόβητρο, υπολογίσιμο παράγοντα στην όποια διαπραγμάτευση και όχι συμβιβασμό και υποταγή μέσω «κοινωνικών διαλόγων». Με πραγματική δημοκρατική λειτουργία και αντιπαράθεση απόψεων με αποκλειστικό γνώμονα τη βελτίωση της θέσης της τάξης. Συνδικάτα ισχυρά, πόλο έλξης κάθε εργάτη και υπάλληλου, δημιουργικές κοιτίδες σκέψεων και δράσης για μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη κοινωνία.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ