ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΥΣ 107 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟ 2008
Σφαγεία οι τόποι δουλειάς

Νεκρός ανασύρθηκε το περασμένο Σάββατο 53χρονος οικοδόμος που καταπλακώθηκε από χώματα σε χαντάκι τεσσάρων μέτρων

Οι παλέτες που διακρίνονται μπήκαν για να μπορέσουν οι πυροσβέστες να απεγκλωβίσουν τον εργάτη. Δούλευε σε βάθος 4 μέτρων χωρίς κανένα υποστύλωμα...
Οι παλέτες που διακρίνονται μπήκαν για να μπορέσουν οι πυροσβέστες να απεγκλωβίσουν τον εργάτη. Δούλευε σε βάθος 4 μέτρων χωρίς κανένα υποστύλωμα...
Το νόμο που κυριαρχεί στους τόπους δουλειάς, όπου βασιλεύουν η εργοδοτική ασυδοσία και οι ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας», επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο θάνατος ενός 51χρονου μετανάστη από την Αλβανία, μετά από «ατύχημα» σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στο ύψος της πλατείας Κολιάτσου, στην Κυψέλη. Ιδιοκτήτης του έργου είναι η «Ρουσσουνέλος Οικοδομική».

Ο Χιζεμπέλι Σεφεντίν συμμετείχε στις εργασίες εκσκαφής των θεμελίων, στη συμβολή των οδών Κιθαιρώνος και Ιππολύτου. Το κορμί του καταπλακώθηκε από τόνους χωμάτων που υποχώρησαν, καθώς δεν υπήρχε κανένα υποστύλωμα να τα συγκρατήσει. Η ανάγκη για το μεροκάματο και η εργοδοτική αυθαιρεσία, ανάγκασε τον εργάτη να δουλεύει Σάββατο και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, μέσα σε χαντάκι βάθους τεσσάρων μέτρων. Μάλιστα, στην επιφάνεια ανάμεσα στα δύο χαντάκια που είχαν ανοίξει, βρίσκονταν σταθμευμένα δύο μηχανήματα που ασκούσαν πρόσθετη πίεση στο υπέδαφος. Τέτοια ήταν η βιασύνη των υπευθύνων...

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής (που ειδοποιήθηκε στη 1.45 μ.μ.) χρειάστηκε να τοποθετήσουν στηρίγματα για να κατέβουν και να απεγκλωβίσουν, μετά από μια ώρα, το κορμί του εργάτη. Οπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής στο «Ρ» - που βρέθηκε άμεσα στον τόπο του «ατυχήματος» - το εργοτάξιο δούλευε τις καθημερινές από το πρωί μέχρι το βράδυ, ακόμα και με προβολείς!

Ενας νεκρός κάθε δύο εργάσιμες μέρες

Το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» ανεβάζει τους νεκρούς από τις αρχές του 2008 στους 107, από τους οποίους οι 51 προέρχονται από τον κλάδο των Κατασκευών. Δηλαδή, κάθε δύο εργάσιμες μέρες σκοτώνεται ένας εργαζόμενος. Καταγγέλλοντας με ανακοίνωσή του το νέο εργοδοτικό έγκλημα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που έσπευσε στο σημείο, σημειώνει: «Η πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια οπλίζει το χέρι του κεφαλαίου για να εκμεταλλεύεται όλο και περισσότερο τους εργάτες. Οι εργάτες μία επιλογή έχουν. Να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα χέρια τους. Να πυκνώσουν τις γραμμές του συνδικάτου. Να δυναμώσουν την αντίστασή τους στην πολιτική που κάνει τη ζωή τους μέρα με τη μέρα όλο και πιο δύσκολη».

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ασφαλείας (ΣΕΠΕ) μαρτυρούν το μακελειό που εκτυλίσσεται στους χώρους εργασίας:

  • Οι σκοτωμένοι σε «ατυχήματα» εργάτες ξεπερνούν σταθερά τους 110 ετησίως, για τα τελευταία εννιά κατά σειρά χρόνια. Το 2007 οι νεκροί ήταν 115. 2006: 128. 2005: 111. 2004: 127. 2003: 145. 2002: 153. 2001: 188. 2000: 127.
  • Η επικινδυνότητα του εργασιακού περιβάλλοντος αποτυπώνεται στην αύξηση ακόμα και των εργατικών «ατυχημάτων» που δηλώνονται επίσημα. Το 2007 δηλώθηκαν στο ΙΚΑ και στο υπουργείο Απασχόλησης 6.561 «ατυχήματα» ενώ το 2006 είχαν δηλωθεί 6.255.
  • Οσοι απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 95% σε μια 7ετία. Από 201.296 το 2000 έφτασαν το 2007 τους 392.817!
  • Την ίδια στιγμή, μία στις πέντε οργανικές θέσεις του ΣΕΠΕ είναι κενή.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «ανάπτυξης» που επιφυλάσσει για τους Ελληνες εργαζόμενους η ΕΕ όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), κάθε 3,5 λεπτά πεθαίνει ένας άνθρωπος από αιτίες σχετικές με την εργασία...

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Με τον εφιάλτη της απομόνωσης οι νησιώτες

Εφοπλιστές και κυβέρνηση παίζουν άθλια παιχνίδια στις πλάτες των κατοίκων των νησιών και των ναυτεργατών

Καθώς η απορύθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το ένα μετά το άλλο τα νησιά κινδυνεύουν με τον εφιάλτη της απομόνωσης. Χτες το πρωί, βρέθηκαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των νησιών Σάμου, Χίου και Μυτιλήνης.

Ο Νομός Σάμου έχει μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Β. Ελλάδα, ενώ αναμένεται αντικατάσταση του πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» από το υπερήλικο και υποσυντήρητο πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ», γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των νησιωτών. Σε ό,τι αφορά τη Χίο και τη Μυτιλήνη, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε πλοία, προγραμματίζεται στο δρομολόγιο προς τα νησιά αυτά να προστεθούν και νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Νάξος κλπ.), που σημαίνει ότι το πλοίο θα φτάνει στο Β. Αιγαίο μετά από τουλάχιστον 20 ώρες! Ηδη, έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Λήμνος, ο Αϊ - Στράτης, ενώ η κατάσταση ξεπερνάει τα όρια σε νησιά των Κυκλάδων, καθώς από την περασμένη Παρασκευή έχει ακινητοποιηθεί το ακτοπλοϊκό πλοίο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ» που κάλυπτε την ενδοεπικοινωνία μεταξύ των κυκλαδίτικων νησιών.

Αέρα στα πανιά της εφοπλιστικής ασυδοσίας δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ενδεικτικό της «ασυλίας» που χαίρουν οι εφοπλιστές είναι ότι, με παρέμβαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ακόμα τα πλοία του εφοπλιστή Μανούση της εταιρείας «ΣΑΟΣ», «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ» και «ΣΑΟΣ ΙΙ» παραμένουν εν κινήσει, παρά την απόφαση της διοίκησης του ΝΑΤ που προέβλεπε την ακινητοποίησή τους από την περασμένη Πέμπτη! Χτες το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του ΝΑΤ για το θέμα της «ΣΑΟΣ», όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρεαν, θα γινόταν νέα ρύθμιση των χρεών. Στο μεταξύ, μέχρι αργά χτες το μεσημέρι ήταν σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές.

Τρομοκρατική προσαγωγή συνδικαλιστή

Σε σύλληψη και προσαγωγή στο Τμήμα Ομονοίας, του Αλβανού Γιάννο Μαρσέλ, μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», προχώρησε προχτές η αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχου στη Γ' Σεπτεμβρίου. Ενέργεια που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο τρομοκράτησης των εργαζομένων. Η προσαγωγή του συνδικαλιστή έγινε παρ' όλο που είχε όλα τα απαραίτητα χαρτιά που του ζητήθηκαν. Μάλιστα, η αστυνομία επιχείρησε να του κάνει σωματικό έλεγχο, όμως ο Γιάννο Μαρσέλ αρνήθηκε. Η προσαγωγή του προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του ΠΑΜΕ, ταξικών συνδικάτων και του ΚΚΕ που πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα, απαίτησαν και πέτυχαν να αφεθεί ελεύθερος. Το Συνδικάτο Μετάλλου σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την τρομοκρατική σύλληψη και προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα και προειδοποιεί την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς καταστολής ότι η τρομοκρατία του εργατικού κινήματος δε θα περάσει. Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι θα εντείνουν τους αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία.

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Ενισχυμένη η ΔΑΣ

Ενισχυμένη βγήκε η παράταξη της ΔΑΣ από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο Σύλλογο Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων. Για το ΔΣ του Συλλόγου η ΔΑΣ Εφοριακών πήρε 398 ψήφους (από 301 το 2005) και μία έδρα, (όσες είχε και το 2005). Η ΠΑΣΚΕ 2.816 ψήφους (από 3.160) και εννέα έδρες (το ίδιο το 2005), η ΔΑΚΕ 1.369 ψήφους (από 1.767) και τέσσερις έδρες (από πέντε), η ΑΣΚΙ 417 ψήφους (από 297) και μία έδρα (δεν είχε). Για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΠΟΕ ΔΟΥ η ΔΑΣ Εφοριακών πήρε 12 έδρες (από εννέα το 2005), η ΠΑΣΚΕ 96 έδρες (από 109), η ΔΑΚΕ 51 έδρες (από 62), η ΑΣΚΙ 13 έδρες (από 10).

«THYSSEN KRUP ELEVATOR»
Απειλεί ηλεκτροτεχνίτη με απόλυση

Ηλεκτροτεχνίτη που θεωρήθηκε «μη αποδοτικός» επειδή δεν ακολούθησε τα χρονοδιαγράμματα της εταιρείας θέλει να πετάξει στο δρόμο η πολυεθνική «Thyssen Krupp Elevator». Την προηγούμενη Παρασκευή ο Ιωάννης Σμπόρος (δούλευε για 18 χρόνια στην εταιρεία εγκατάστασης ανελκυστήρων «Ν. ΡΕΤΖΟ ΕΠΕ» που τον Ιούνη αγόρασε η πολυεθνική) ειδοποιήθηκε να περάσει από τα γραφεία της διοίκησης, όπου ενημερώθηκε για την απόλυσή του. Μετά από χτεσινή παρέμβαση της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας, οι εκπρόσωποι της διοίκησης δήλωσαν ότι την τελική απόφαση θα έπαιρνε η διοίκηση, σε χτεσινή της συνεδρίαση, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένονταν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ