ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΕΝΟΥΣ
Μέτρα στήριξης των τραπεζών

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν στη Βουλή τις ρυθμίσεις - κοροϊδία της κυβέρνησης. Για ...πελατειακό καπιταλισμό κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Τον εμπαιγμό των λαϊκών νοικοκυριών κατήγγειλαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους δανειολήπτες.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ότι το νομοσχέδιο αναβλύζει από κοινωνική ευαισθησία», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Και συνέχισε: «Εφθασε μάλιστα στο σημείο ο υφυπουργός να πει ότι αν τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν πιο απλόχερα τότε δε θα δίνονταν δάνεια και δε θα μπορούσαν έτσι οι εργαζόμενοι, οι δανειολήπτες να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, λες και υπάρχει ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος που θέλει να χρεώνεται στις τράπεζες στα δάνεια για να μπορέσει να καλύψει στοιχειώδεις βασικές ανάγκες!». Αναφορικά με την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιάννης Γκιόκας επισήμανε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνο και δεν μπορεί να εμφανίζεται ως πολέμιος των τραπεζών. Και αυτό γιατί επί των δικών του ημερών προωθήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις στις τράπεζες που οδήγησαν σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και στη δημιουργία των τραπεζικών καρτέλ. Επί των δικών του ημερών προωθήθηκε η απελευθέρωση της τραπεζικής αγοράς».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε: «Προσπαθείτε να καλλιεργήσετε ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, ενώ στην ουσία τα μέτρα αυτά είναι μέτρα στήριξης των τραπεζών. Τους έχετε δηλαδή φορέσει μια θηλιά, τους σφίξατε τον κόμπο και τώρα θέλετε απλά και μόνο λίγο να τον ξεσφίξετε».

Με το ...εφεύρημα του ...«πελατειακού καπιταλισμού» εμφανίστηκε χτες στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας την κυβέρνηση. Οπως είπε, έχει δημιουργήσει «έναν πελατειακό καπιταλισμό, με αυταρχισμό, με αδιαφάνεια στις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις. Πρόκειται για επιλογές ακραίου νεοσυντηρητισμού». Περιγράφοντας την κατάσταση υποστήριξε πως «ο ιδιωτικός τομέας απαισιόδοξος, χωρίς κατεύθυνση, ο παραγωγικός ιστός σε διάλυση, τα νοικοκυριά υπερχρεωμένα». Πάντως, δεν μπόρεσε να αρνηθεί την ...ομοιότητα του κυβερνητικού νομοσχεδίου με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είναι «ένα κακέκτυπο δικών μας προτάσεων». Επίσης, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ζητώντας «διαφάνεια και λογοδοσία στην αξιοποίηση αυτού του πακέτου των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Με την επικαιρότητα επιχείρησε να συνδέσει το θέμα ο Αλ. Αλαβάνος, λέγοντας: «Χθες μιλούσαμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία απωλέσθηκαν από το δημόσιο σαν να μην τρέχει τίποτα, σε μία μαφία ιερωμένων», ενώ για τους δανειολήπτες «βλέπουμε την κυβέρνηση με το σταγονόμετρο, εντελώς ανεπαρκή, με ημίμετρα, σε λάθος κατεύθυνση».

ΔΙΑΛΥΣΗ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Με ... επείγουσες διαδικασίες

Την ερχόμενη Πέμπτη η ψήφιση του σκανδαλώδους νομοσχεδίου

Associated Press

Με ...επείγουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών για τη διάλυση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και την απόλυση των 8.000 εργαζομένων σ' αυτόν.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να αρχίσει την Πέμπτη το πρωί στη Βουλή και την ίδια ημέρα, το απόγευμα, να υπάρξει εμβόλιμη συνεδρίαση του σώματος προκειμένου να επιταχυνθεί ο χρόνος ψήφισής του. Η συζήτηση του νομοσχεδίου είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί ακόμη και στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Χτες πάντως συνεχίστηκε η συζήτηση του νομοθετήματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με ακρόαση φορέων των εργαζομένων στην ΟΑ. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαυρίκου, για το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων μετά τη διάλυση της εταιρείας, ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μ. Πατέσιος σημείωσε: «Εάν βγούμε έξω από αυτές τις προδιαγραφές που έχουμε ως επιχείρηση, τότε τα προβλήματα ασφάλειας θα γίνουν υπαρκτά». Αναφερόμενος σε ατυχήματα σε άλλες εταιρείες επισήμανε ότι «στην εταιρεία ΣΠΑΝΕΛ και ΧΕΛΙΟΣ τα ατυχήματα έγιναν λογω των εργασιακών καθεστώτων αυτών των επιχειρήσεων» και συγκεκριμένα «ενώ το αεροπλάνο είχε πρόβλημα, δεν είχαν το σθένος γιατί φοβήθηκαν την απόλυσή τους και έφυγε το αεροπλάνο χωρίς να ξαναγυρίσει». Περιγράφοντας την κατάσταση που θα επικρατήσει, είπε πως υπάρχει κουλτουρα και συγκεκριμένα στοιχεία ασφάλειας στην ΟΑ, όμως «στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης αυτά θα γίνουν ελαστικά, οι εργασιακές συνθήκες αυταρχικές και τα ανταλλακτικά δεν ξέρουμε τι ποιότητας θα είναι, όταν άλλος θα έχει την ιδιοκτησία, γιατί νομιμοποιημένα είναι και τα μη αυθεντικά ανταλλακτικά». Πρόσθεσε επίσης ότι «ο κύκλος συντήρησης των αεροσκαφών μπορεί να πάει σε όρια τα οποία τα αεροσκάφη θα παρουσιάζουν προβλήματα στην εξασφάλιση μιας ασφαλούς πτήσης».

Επίσης αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο για το προσωπικό της ΟΑ, ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ είπε μεταξύ άλλων πως εργαζόμενους στην τεχνική βάση «που είναι τεχνικοί με τα καλύτερα πιστοποιητικά από "Μπόινγκ" μέχρι "Ερμπας" τους στέλνετε να γίνουν μηχανικοί αυτοκινήτων ή να πάνε σπίτι τους».

Σημειώνεται ότι σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των πτυχιούχων τεχνικών αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ) κατήγγειλαν τη «συνωμοσία Ευρωπαϊκής Επιτροπής - κυβέρνησης» για το κλείσιμο του ομίλου. Αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που θα έχει στην ασφάλεια των πτήσεων η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, επισημαίνοντας ότι «η επιδίωξη για μεγιστοποίηση του ιδιωτικοοικονομικού κέρδους και την αύξηση του ανταγωνισμού δεν έχει αφήσει αλώβητη την ποιότητα συντήρησης των αεροσκαφών». Αναφερόμενοι, τέλος, στο επίπεδο ασφάλειας πτήσεων που έχει κατακτήσει εδώ και πολλά χρόνια η κρατική ΟΑ, υπενθύμισαν ότι «η "Ολυμπιακή" του Ωνάση στα 20 χρόνια λειτουργίας της, "έχασε" πέντε αεροσκάφη, με περίπου 200 νεκρούς. Αντίθετα η κρατική ΟΑ στα 33 χρόνια λειτουργίας της όχι μόνο δεν έχει "χάσει" αεροσκάφος, όχι μόνο δεν έχει "χάσει" ανθρώπινη ζωή, αλλά επιπλέον έχει αναδειχτεί ως ένας από τους πιο ασφαλείς αερομεταφορείς στον κόσμο».

Ακονίζουν μαχαίρια

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των μεγαλορεντιέρηδων «Fitch», γεγονός που σημαίνει ότι από δω και πέρα το κρατικό χρέος θα επιβαρύνεται με ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια, σε όφελος των διεθνών τοκογλύφων, τραπεζών και άλλων.

Η ενέργεια της «Fitch» κάθε άλλο παρά ξεκομμένη είναι από το πλέγμα των ρυθμίσεων που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ από κοινού με την ΕΕ και τα άλλα κέντρα του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτοί έδωσαν και δίνουν το δικαίωμα στις κάθε είδους «Fitch» να πράττουν κατά τα καλά και συμφέροντά τους επικαλούμενες την «αυθεντία» τους στις οικονομικές αναλύσεις.

Αυτά τα «τζιμάνια» των αγορών «ξέχασαν» να προβλέψουν τα κανόνια που βάρεσαν, δεξιά και αριστερά, οι ομόσταβλοί τους στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Αποθρασυμένοι τώρα ζητούν και τα ρέστα...

Βρέθηκε γυαλί μέσα σε ηλιόσπορους «DIA»

Γυαλί μέσα σε συσκευασία ξηρών καρπών βρέθηκε, σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση Κρήτης του ΕΦΕΤ. Πρόκειται για ηλιόσπορους με την εμπορική επωνυμία «Ξηροί καρποί DIA» σε συσκευασίες των 150 γραμμαρίων. Το πρόβλημα αφορά συσκευασίες με ημερομηνίες ανάλωσης 30/9/2009 και αριθμούς παρτίδας SD2609091Κ401 και SD2539091Κ401. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση απόσυρση του συνόλου των παρτίδων με τη συγκεκριμένη ημερομηνία ανάλωσης και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ανακαλείται τροφοδοτικό

Ανακαλείται τροφοδοτικό «Trust» για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με αριθμό μοντέλου PSU 370W και κωδικό είδους 14885. Είναι κινεζικής κατασκευής και σύμφωνα με την έκθεση εξέτασης υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί 160 τεμάχια από την εταιρεία «ΙΑΣΩΝ Πληροφορική ΑΕ». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210.3484.900.

ΔΕΗ
Κατήγγειλε τη σύμβαση με την «Αλουμίνιον ΑΕ»

Εντείνονται οι διαγκωνισμοί στον κλάδο

Προθεσμία μέχρι τις 3 του Νοέμβρη, προκειμένου να βρει άλλον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, έδωσε χτες η ΔΕΗ στην «Αλουμίνιον ΑΕ» (όμιλος Μυτιληναίος), ενώ κατήγγειλε και τη «σχέση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας» προς την εταιρεία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ. Ο λόγος που προβάλλεται για την καταγγελία της σύμβασης είναι ότι «παρήλθε άπρακτη η ταχθείσα από τη ΔΕΗ προθεσμία, για να της εξοφλήσει τις οφειλόμενες από 1η Ιουλίου 2008 απαιτήσεις της, από την αύξηση του τιμολογίου Α 150, η οποία ορίστηκε από σχετική υπουργική απόφαση».

Είχε προηγηθεί επίδοση εξώδικου από τη ΔΕΗ στην εταιρεία στις 2 του Οκτώβρη, με το οποίο επιφυλασσόταν να ασκήσει το δικαίωμα της διακοπής της σύμβασης. Οι σχέσεις των δύο εταιρειών ήταν τεταμένες, κυρίως από τη στιγμή που ο όμιλος Μυτιληναίος αποφάσισε να ζητήσει μετατροπή της άδειας ηλεκτροπαραγωγής που είχε, έτσι ώστε, αντί να παράγει για να καλύπτει τις ανάγκες της «Αλουμίνιον της Ελλάδας», να πουλά ακριβά στο σύστημα και να αγοράζει φτηνότερα όσο ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται. Πρόκειται για μία ακόμη παρενέργεια της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που οδήγησε στην κόντρα δύο εταιρειών, η εξέλιξη της οποίας δε θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά αυτά των μετόχων της μίας ή της άλλης πλευράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ