ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Ομολογία - κόλαφος για τα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Η οδηγία 1999/70/ΕΚ «δεν προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου», απαντά η Κομισιόν σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου κοροϊδεύουν συνειδητά τους συμβασιούχους, επικαλούμενοι την ευρωενωσιακή οδηγία
Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου κοροϊδεύουν συνειδητά τους συμβασιούχους, επικαλούμενοι την ευρωενωσιακή οδηγία
Κόλαφος για τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τις δυνάμεις που επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν «φιλεργατικό» προσωπείο στην ΕΕ, με πρώτον και καλύτερο τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, σχετικά με την οδηγία 1999/70/ΕΚ που αφορά στους συμβασιούχους και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Η Ερώτηση του Γ. Τούσσα κατατέθηκε με αφορμή την υπόθεση δέκα συμβασιούχων στο Δήμο Κερατσινίου που απολύθηκαν παράνομα και η δημοτική αρχή αρνείται να τους επαναπροσλάβει, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Οπως σημειώνει ο Γ. Τούσσας στην Ερώτησή του, «το πρόβλημα επιτείνεται με τις δηλώσεις της Επιτροπής και την εφαρμογή της οδηγίας 1999/70/ΕΚ, με αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις και προσφυγές εργαζομένων στα εθνικά δικαστήρια και στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ)».

Η απάντηση της Κομισιόν

Απαντώντας στην Ερώτηση εκ μέρους της Κομισιόν, ο αρμόδιος επίτροπος V. Spilda σημειώνει επί λέξει (η υπογραμμίσεις δικές μας):

«Η οδηγία 1999/70/ΕΚ της Επιτροπής της 28ης Ιούνη 1999 σχετικά με τη συμφωνία - πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνάφτηκε από τις διεπαγγελματικές οργανώσεις CES, UNICE και CEEP έχει διττό σκοπό: α) τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας ορισμένου χρόνου μέσω της διασφάλισης της εφαρμογής της αρχής της μη διάκρισης και β) την καθιέρωση ενός πλαισίου για την αποφυγή της κατάχρησης που προκύπτει από τις διαδοχικές σχέσεις εργασίας ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η οδηγία 1999/70/ΕΚ δεν περιέχει περιορισμούς, όσον αφορά τους σκοπούς για τους οποίους μπορούν να συνάπτονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ούτε προβλέπει ειδικά κριτήρια για τη διάρκεια μιας επιμέρους σύμβασης ορισμένου χρόνου ή για τους λόγους για τους οποίους έχει αυτή συναφθεί. Επιπλέον, η οδηγία δεν προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Η οδηγία 1999/70/ΕΚ μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο, όσον αφορά το δημόσιο τομέα, με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004. Επειδή η Επιτροπή δεν έχει στη διάθεσή της πλήρη στοιχεία για την υπόθεση στην οποία αναφέρεται ο αξιότιμος βουλευτής, δε θεωρεί σκόπιμο να διατυπώσει παρατηρήσεις επ' αυτής».

Υπόλογοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Με απροκάλυπτο τρόπο, η Κομισιόν επιβεβαιώνει αυτό που το ΚΚΕ είπε από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε η οδηγία 1999/70/ΕΚ. Οτι δηλαδή και το συγκεκριμένο νομοθέτημα σε καμιά περίπτωση δε φτιάχτηκε για να γλιτώσουν οι εργαζόμενοι από το σαράκι της εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Αλλά, αντίθετα, στόχος ήταν και παραμένει να νομιμοποιηθεί μια από τις πιο άθλιες ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως είναι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις μυλόπετρες των οποίων συνθλίβονται σήμερα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η απάντηση της Κομισιόν αποκαλύπτει το βαθιά ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συντηρούν το θεσμό των συμβασιούχων και με ελιγμούς αρνούνται την κατάργησή του. Επιβεβαιώνει, όμως, και τον καιροσκοπισμό και την υποκρισία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφοθηρώντας σε βάρος των συμβασιούχων έκανε παντιέρα της προπαγάνδας του τη συγκεκριμένη οδηγία. Αντίστοιχο ρόλο έπαιξε από την πρώτη στιγμή και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά και οι δυνάμεις της συναίνεσης στις κλαδικές Ομοσπονδίες.

Οπως αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, -ανάλογη απάντηση είχε δώσει και στο παρελθόν η Κομισιόν σε άλλη σχετική Ερώτηση του Γ. Τούσσα - η ΕΕ, σαν διακρατική ένωση του κεφαλαίου δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και μόνο. Σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους, κόντρα στις πολιτικές και συνδικαλιστικές εκείνες φωνές που επιχειρούν να εξωραΐσουν την πολιτική της ΕΕ και να σύρουν τους εργαζόμενους σε δρόμους εκτόνωσης ανέξοδους και ακίνδυνους για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του.

«ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Εγκαινιάζεται αύριο στο Παλιοζογλώπι

Τα εγκαίνια του «Μουσείου Φλωράκη» γίνονται αύριο Κυριακή 26 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., στο Παλιοζογλώπι Ραχούλας, από το Δήμο Ιτάμου και την Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών. Εκδήλωση την οποία θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του Τ.Δ. Ραχούλας, ο δήμαρχος Ιτάμου, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο νομάρχης Καρδίτσας. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Το Μουσείο δημιούργησαν ο Δήμος Ιτάμου και η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών στο ανακατασκευασμένο πατρικό σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλιοζογλώπι.

Στον «902 TV»

Η συνέντευξη Τύπου για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό, που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του «902», αύριο Κυριακή, στις 3.30 μ.μ.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Βουδαπέστη

Αναχώρησε για τη Βουδαπέστη αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει σε εκδήλωση που οργανώνει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ουγγαρίας, σήμερα Σάββατο, 25 του Οκτώβρη, στη Βουδαπέστη, για να τιμήσει τα 90 χρόνια της ίδρυσης του κόμματος των Ούγγρων Κομμουνιστών.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ
Παρατείνεται μέχρι τις 9 Νοέμβρη

Η προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών στην έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων για τα 90χρονα του ΚΚΕ, που συνεχίζεται αμείωτη, κατέστησε αναγκαία την παράταση της λειτουργίας της για μερικές ακόμη ημέρες.

Ετσι, η έκθεση δε θα τελειώσει στις 31 Οκτώβρη, όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά στις 9 Νοέμβρη ημέρα Κυριακή. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης παραμένουν οι ίδιες: Από τις 10 μέχρι τη 1 το πρωί και από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ, καθημερινά.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κύπρο

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί στις 29 και 30 Οκτώβρη την Κύπρο.

Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Θα έχει, επίσης, συνομιλίες με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, με εκπροσώπους της κυπριακής Βουλής και των κυπριακών κομμάτων, όπως επίσης και με αντιπροσωπείες κοινωνικών και μαζικών οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ