ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
Εγκαταλείψτε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η κατάντια του αστικού πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης και κυβερνητικής εναλλαγής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται με τρόπο γλαφυρό στο πολιτικό κλίμα που τον τελευταίο καιρό έχει εγκατασταθεί στη χώρα. Το κλίμα αυτό συνθέτουν οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας με αφορμή την «υπόθεση του Βατοπεδίου», η επιχειρούμενη συγκάλυψή του, η όξυνση της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η συναινετική από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αντιλαϊκή διαχείρισή της, που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Ολο αυτό το γαϊτανάκι τροφοδοτείται και τροφοδοτεί μια πολυμέτωπη επιχείρηση της άρχουσας τάξης αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, ευρύτερα του λαού και χειραγώγησής του, ώστε το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας να προχωρήσει ανεμπόδιστα στις αναγκαίες για το σύστημα αναδιαρθρώσεις πάντα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, τα δύο κόμματα της κυβερνητικής εναλλαγής, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας την «υπόθεση Βατοπεδίου», για την οποία ευθύνεται η πολιτική και των δύο κομμάτων, επικεντρώνουν στην αντιμετώπιση του σκανδάλου μόνο στη διαδικασία και όχι και της ουσίας, που είναι οι νόμοι τους, η πολιτική τους για την αγοραπωλησία και κερδοσκοπία με τη δημόσια γη, αποπροσανατολίζοντας τις λαϊκές δυνάμεις. Μια διαδικασία που αντικειμενικά οδηγεί συναινετικά από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στη συγκάλυψή του. Το πόσο είναι κούφια η δικομματική αντιπαράθεση φαίνεται και από το γεγονός ότι επικεντρώνεται η όλη υπόθεση στο Βατοπέδιο και όχι για να συγκεκριμενοποιηθούν οι σκανδαλώδεις ευθύνες που υπάρχουν σε νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη, αλλά και για να συγκαλυφτεί το σύνολο της σκανδαλώδους πολιτικής τους γύρω από το θέμα του ξεπουλήματος και της παράδοσης ως λάφυρο στο μεγάλο κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας, είτε αυτή αφορά τη γη, είτε τις δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, «Ολυμπιακή», ΔΕΗ, Τράπεζες κλπ.).

Επιχειρούν να μετατρέψουν το τεράστιο σκάνδαλο με τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας σε ένα παιχνίδι νομής της κυβερνητικής εξουσίας. Το ζητούμενο γι' αυτούς, ακόμα κι όταν εμφανίζονται με το λαϊκό τους προσωπείο, ασφαλώς και δεν είναι η αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά η διαχείριση της λαϊκής δυσαρέσκειας που η ίδια η πολιτική τους προκαλεί. Η λεγόμενη «επικοινωνιακή πολιτική» τους σε αυτό στοχεύει. Στην κατεύθυνση αυτή, της διαχείρισης της λαϊκής δυσαρέσκειας, κινούνται και οι συμπληρωματικές προς το δικομματισμό πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Το ΚΚΕ, από την άλλη πλευρά, καλεί σε λαϊκή ενεργοποίηση, ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να φουντώσει και να γίνει δύναμη ανατροπής, που θα επιβάλει μιαν άλλη πολιτική, μιαν άλλη εξουσία που θα έχει στο επίκεντρο τα λαϊκά συμφέροντα. Να δικαστούν από το λαό τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η πολιτική τους, που ενισχύει τη μεγάλη ιδιοκτησία, που παραδίδει τη δημόσια γη σε κερδοσκοπική εκμετάλλευση, να αποδοκιμαστούν με τη μαζική εγκατάλειψη και των δύο, με την καταδίκη του ευρωμονόδρομου, με την πάλη για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών στη ρότα ρήξης και σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Μπούμερανγκ η κρίση για «τους πάνω»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο κραυγαλέα ταξικός και προκλητικά άδικος τρόπος με τον οποίο τα κόμματα εξουσίας διαχειρίζονται την καπιταλιστική κρίση μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την ορμητική αντεπίθεση των λαϊκών αγώνων που θα φέρει στο προσκήνιο το πολιτικό πρόβλημα και το αίτημα για ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Η εξόφθαλμη στήριξη των τραπεζών και του κεφαλαίου και η μετακύληση των σπασμένων στα λαϊκά στρώματα έχει «αφυπνίσει» συνειδήσεις που αναζητούν τρόπο αντίδρασης στην κατάφωρη αδικία. Από παντού ακούγονται τελευταία τα ερωτήματα: Αφού το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και θωρακισμένο από τη χρηματοοικονομική κρίση, γιατί η κυβέρνηση σπεύδει να το στηρίξει με 28 δισ. ευρώ; Από πού και ως πού χρειάζονται στήριξη οι τράπεζες, που μόνο την τελευταία δεκαετία τα κέρδη τους ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ; Ακόμα και φέτος στο πρώτο 9μηνο τα κέρδη τους τρέχουν με ρυθμό 20-30%. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Πειραιώς, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα κέρδη 441 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός «δεν αντέχει» όταν πρόκειται να ενισχυθούν οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι πυρόπληκτοι, κ.ο.κ... Στο χέρι των «από κάτω» είναι να γυρίσουν μπούμερανγκ την κρίση σε βάρος των «από πάνω»...

Απολύσεις και ομηρία στην ΕΤ3

Αλλη μια απτή απόδειξη για την κοροϊδία των συμβασιούχων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη. Οι διοικήσεις της ΕΤ και της ΕΤ3 αποφάσισαν να απολύσουν 35 εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς κλπ.), που εργάζονται με συμβάσεις εργασίας στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνά της, μετά από τη λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος του έτους. Η διοίκηση της ΕΤ3, αντί να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, δηλώνει ότι θα αναπληρώσει τα κενά με νέους συμβασιούχους, θα μοιράσει δηλαδή εκ νέου την τράπουλα της εργασίας και της ανεργίας, διαιωνίζοντας το καθεστώς της εργασιακής και πολιτικής ομηρίας.

Το ζήτημα αναδεικνύει με Επίκαιρη Ερώτηση και η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, καταγγέλλοντας το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων, που προωθείται συστηματικά από τις κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), οι οποίες αποσκοπούν στην πλήρη διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταργώντας κεκτημένα, όπως τη μόνιμη εργασία, το οκτάωρο, την ασφάλιση κ.ο.κ. Μια καταγγελία που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία υπό το φως της νέας απάντησης της Κομισιόν σε Ερώτηση του ΚΚΕ, όπου επισημαίνεται ότι η σχετική ευρωενωσιακή οδηγία σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Καιρός να βγάλουν οι εργαζόμενοι και στην ΕΤ3 πολιτικά συμπεράσματα για το ποιοι και γιατί τους θέλουν αλυσοδεμένους σε συμβάσεις με ημερομηνία λήξης και να απαντήσουν πολιτικά στην ομηρία.

Το κεφάλαιο νοιάζεται για το κεφάλαιο

Το όψιμο ενδιαφέρον τους για την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την πριμοδότηση των τραπεζών έσπευσαν να εκφράσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του λιανεμπορίου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). Παραγνωρίζοντας, όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι εδώ μιλάμε για μια πρωτοφανούς έκτασης πρόκληση, στην ουσία για κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες, ύψους 28 δισ. ευρώ, ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο του λιανεμπορίου, βρίσκει ότι η προμήθεια ύψους 1% επί των εγγυήσεων του Δημοσίου είναι υψηλή! Με... φωτεινό παράδειγμα την Αγγλία, όπου η αντίστοιχη προμήθεια είναι 0,8% ο ΣΕΛΠΕ αξιώνει για λογαριασμό του τραπεζικού κεφαλαίου το ποσοστό αυτό να είναι μικρότερο από 0,5%. Εδώ ταιριάζει αυτό που λέει ο λαός «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...».

Ταγμένος να φυλά το μαντρί

Την αγωνία του να μη ριζοσπαστικοποιηθούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά να παραμείνουν εγκλωβισμένα στο μαντρί του δικομματισμού, υποταγμένα στην εφαρμογή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, εξέφρασε για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA»: «Εγώ δε θα αφήσω τη βάση της ΝΔ να αισθανθεί ορφανή και δε θα επιτρέψω κατά καμία έννοια να επωφεληθούν από αυτό "το στραπάτσο" οι αντίπαλοι της ΝΔ. Πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει και στέγη και αποφασιστικότητα και ελπίδα και να το συνειδητοποιήσουν αυτό, δε θα τους αφήσουμε εις τη βορά της αριστεράς». Ετσι μπράβο... ο καθείς εφ' ω ετάχθη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ