ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κάλεσμα στράτευσης για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης που διοργανώνει προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου, η οποία αρχίζει την 1η Δεκέμβρη 2008 και θα διαρκέσει έως το τέλος του Γενάρη του 2009, απευθύνει πλατιά η ΚΕ του ΚΚΕ.

Η επιτυχία της φετινής Οικονομικής Εξόρμησης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Αποκτά διαστάσεις πρόκλησης για όλους μας, να αφιερώσουμε αυτή την επιτυχία στα 90 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας και να βαδίσουμε με την αισιοδοξία που θα μας δώσει στην πραγματοποίηση του 18ου Συνεδρίου το Φλεβάρη. Αλλωστε, η προσυνεδριακή περίοδος μάς δίνει περισσότερες από άλλες φορές δυνατότητες να απευθυνθούμε πλατιά και με το κουπόνι μαζί με τις Θέσεις για το Συνέδριο.

Αυξημένες δυνατότητες δημιουργεί και ο στόχος αυτής της Οικονομικής Εξόρμησης. Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα αποφέρει θα διατεθεί για τη δημιουργία του κτιρίου που θα στεγάσει το Αρχείο του ΚΚΕ, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διάσωση και να γίνει δυνατή η ολόπλευρη αξιοποίησή του. Ενα κτίριο κατάλληλο ειδικά για τη στέγασή του, που θα πληροί όλες τις απαραίτητες και σύγχρονες προδιαγραφές.

Τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης να τη δώσουμε με την πεποίθηση ότι κανείς δε θα αρνηθεί να συμβάλει σ' αυτό το σπουδαίο στόχο.

Για την επιτυχία της απευθυνόμαστε πλατιά και με εμπιστοσύνη στο λαό. Η φύλαξη και η αξιοποίηση του Αρχείου του ΚΚΕ δεν είναι υπόθεση μόνο των κομμουνιστών, αλλά όλων των προοδευτικών ανθρώπων.


Το Αρχείο του ΚΚΕ το σώσαμε...

Το αρχείο του Κόμματος βυθισμένο στα λασπόνερα
Το αρχείο του Κόμματος βυθισμένο στα λασπόνερα
Το 1994 το πολύτιμο αρχείο του ΚΚΕ «βυθίστηκε» στα λασπόνερα της πλημμύρας που χτύπησε το κτίριο της Κεντρικής Επιτροπής, στον Περισσό. Σώθηκε χάρη στην υπεράνθρωπη μάχη που έδωσαν επί μήνες χιλιάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος, δουλεύοντας ασταμάτητα για να το καθαρίσουν και να το στεγνώσουν σελίδα τη σελίδα.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν προχώρησαν οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησής του με το στήσιμο ενός εργαστηρίου πολλαπλής επεξεργασίας με αντίστοιχο εξοπλισμό, έχοντας την πλατιά οικονομική στήριξη κυρίως του λαού και δεσμεύοντας στο σκοπό αυτό σημαντικό μέρος απ' όσα απέφεραν οι οικονομικές εξορμήσεις.

Η διάσωση και η αξιοποίηση του Αρχείου του ΚΚΕ έχει μεγάλη και κρίσιμη σημασία.

Η απόφαση του Κόμματος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να καταστραφούν οι πολύτιμες «αποδείξεις της ιστορίας μας», ιστορίας ενός αιώνα του εργατικού και λαϊκού κινήματος και ότι θα το σώσουμε με κάθε τίμημα και κόστος βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Η συναίσθηση της ευθύνης για τη διάσωσή του όπλισε με πείσμα και με αποφασιστικότητα χιλιάδες μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, που ρίχτηκαν στη μάχη της σωτηρίας του από τις πλημμύρες του 1994 και εργάστηκαν για την αποκατάστασή του.

Ηταν μια προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερα σύνθετη, χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες επιστήμονες, τεχνικοί, εργάτες, απλοί εθελοντές. Και η οποία δε θα μπορούσε να βγει σε πέρας χωρίς την οικονομική στήριξη και ενίσχυση των ανθρώπων του μόχθου, άλλων πολλών προοδευτικών ανθρώπων.

Η τεράστια οικονομική ενίσχυση για το Αρχείο έπιασε τόπο

Αποψη της βιβλιοθήκης στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης»
Αποψη της βιβλιοθήκης στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης»
Το ΚΚΕ φρόντισε και συνεχίζει, με μεγάλη ευθύνη, αυτή την προσπάθεια με ορατά αποτελέσματα. Ολοκληρώνεται η αποκατάστασή του χάρη στις κατάλληλες υποδομές που δημιουργήθηκαν. Η προσπάθεια αυτή αρχίζει να αποδίδει καρπούς με την αξιοποίηση του αρχειακού υλικού.

Εχει επιπλέον, ήδη, ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού.

Σημαντικοί σταθμοί στην αξιοποίηση του Αρχείου αποτελούν:

-- Η ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης», στο σπίτι όπου κληροδότησε στο ΚΚΕ ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης. Εκτός από τη βιβλιοθήκη με 2.500 τίτλους, λειτουργεί και το αρχείο του Κέντρου, που περιλαμβάνει σε ψηφιοποιημένη μορφή ένα ιστορικό υλικό που υπερβαίνει τις 100.000 σελίδες. Εναν τεράστιο όγκο των αποφάσεων των οργάνων του Κόμματος από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, όλα τα φύλλα του «Ριζοσπάστη» και όλα σχεδόν τα τεύχη της ΚΟΜΕΠ από το ξεκίνημά τους, ένα μεγάλο μέρος του Τύπου της Κατοχής και του Εμφυλίου, ψηφιοποιημένο υλικό από ραδιοφωνικές εκπομπές της «Ελεύθερης Ελλάδας», υλικά της ΚΝΕ κλπ.

-- Ιστορικές εκδόσεις, ανάμεσά τους οι τρεις που κυκλοφόρησαν φέτος στο πλαίσιο των πολύμορφων πρωτοβουλιών για τα 90χρονα του ΚΚΕ:

  • Το Λεύκωμα «90 χρόνια ΚΚΕ, 1918-2008» με σπάνια φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα.
  • Τα πρακτικά της, κρίσιμης για το ΚΚΕ, 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του 1968.
  • Τα Προγραμματικά Ντοκουμέντα του Κόμματος από την ίδρυσή του έως σήμερα.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε πολύτιμο αρχειακό υλικό στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης»
Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε πολύτιμο αρχειακό υλικό στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης»
-- Η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων για τα 90χρονα. Τη μεγαλύτερη και καλύτερη εκθεσιακή δουλειά που έχει οργανώσει το Κόμμα, με πάνω από 1.400 φωτογραφίες και άλλες εικόνες, πολύτιμα ντοκουμέντα και άλλα αντικείμενα που αναφέρονται σε κορυφαίες στιγμές του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς.


Η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά την καταστροφική πλημμύρα του 1994
Η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά την καταστροφική πλημμύρα του 1994

Ηρθε η ώρα να το στεγάσουμε σε ένα σύγχρονο ειδικό κτίριο

Ορισμένα απ' τα πολύτιμα ντοκουμέντα που φιλοξενεί η Εκθεση στη Νίκαια
Ορισμένα απ' τα πολύτιμα ντοκουμέντα που φιλοξενεί η Εκθεση στη Νίκαια
Το κτίριο που θα έχει αποκλειστικά τη χρήση φύλαξης και αποθήκευσης ιστορικών αρχείων έχει ειδικές απαιτήσεις κατασκευής και χώρων.

Τα σχέδια προβλέπουν ειδικό χώρο όπου θα συνεχιστούν οι εξαιρετικά σύνθετες και απαιτητικές εργασίες της χημικής επεξεργασίας του αρχείου που υπέστη καταστροφές με την πλημμύρα του 1994.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία. Σελίδα σελίδα, το υλικό βυθίζεται σε χημικά, ώστε να φύγουν τα μικρόβια που το καταστρέφουν μαζί με το περιεχόμενό του. Μετά πηγαίνει σε ειδικά στεγνωτήρια κι από εκεί καθαρίζεται ξανά.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί ειδικούς χώρους, ειδική υποδομή. Ο χώρος θα έχει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να διατηρείται το αρχείο σε κατάλληλες συνθήκες, με τις αντίστοιχες υποδομές. Το χαρτί είναι ένα πολύ ευάλωτο υλικό. Χρειάζονται ειδικοί τρόποι συντήρησης για να μπορεί να αυξάνει την ανθεκτικότητά του στο χρόνο, αλλά και να προστατεύεται από τυχόν φυσικές καταστροφές.

Στόχος είναι να μπορεί το κτίριο να λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος, να περιλαμβάνει αναγνωστήριο, να φιλοξενεί διαλέξεις σχετικές με το περιεχόμενό του.

Το αρχείο θα είναι κατανεμημένο σε ειδικούς χώρους που θα είναι στεγανοποιημένοι. Υπάρχουν πολύ ειδικές απαιτήσεις για τη συντήρηση του αρχείου: Πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες σταθερές τιμές υγρασίας και θερμοκρασίας. Για να επιτευχθεί αυτό, το κτίριο έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις και όσον αφορά την ίδια την κατασκευή του, με δεδομένο ότι θα στεγάσει και το κομματικό αρχείο που παράγεται. Το κτίριο επίσης θα στεγάσει τη μηχανοργάνωση, που αφορά την αρχειοθέτηση και την ψηφιοποίηση του υλικού, αλλά και το τμήμα που θα ασχολείται με την παραγωγή του καινούριου αρχείου, την ταξινόμησή του.


Αποτυπώματα του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας
Αποτυπώματα του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας

Εργαλεία της παράνομης δουλειάς
Εργαλεία της παράνομης δουλειάς

Με τεράστιο ενδιαφέρον χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν την Εκθεση
Με τεράστιο ενδιαφέρον χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν την Εκθεση


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ