Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηρθε η ώρα να το στεγάσουμε σε ένα σύγχρονο ειδικό κτίριο

Ορισμένα απ' τα πολύτιμα ντοκουμέντα που φιλοξενεί η Εκθεση στη Νίκαια
Ορισμένα απ' τα πολύτιμα ντοκουμέντα που φιλοξενεί η Εκθεση στη Νίκαια
Το κτίριο που θα έχει αποκλειστικά τη χρήση φύλαξης και αποθήκευσης ιστορικών αρχείων έχει ειδικές απαιτήσεις κατασκευής και χώρων.

Τα σχέδια προβλέπουν ειδικό χώρο όπου θα συνεχιστούν οι εξαιρετικά σύνθετες και απαιτητικές εργασίες της χημικής επεξεργασίας του αρχείου που υπέστη καταστροφές με την πλημμύρα του 1994.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία. Σελίδα σελίδα, το υλικό βυθίζεται σε χημικά, ώστε να φύγουν τα μικρόβια που το καταστρέφουν μαζί με το περιεχόμενό του. Μετά πηγαίνει σε ειδικά στεγνωτήρια κι από εκεί καθαρίζεται ξανά.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί ειδικούς χώρους, ειδική υποδομή. Ο χώρος θα έχει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να διατηρείται το αρχείο σε κατάλληλες συνθήκες, με τις αντίστοιχες υποδομές. Το χαρτί είναι ένα πολύ ευάλωτο υλικό. Χρειάζονται ειδικοί τρόποι συντήρησης για να μπορεί να αυξάνει την ανθεκτικότητά του στο χρόνο, αλλά και να προστατεύεται από τυχόν φυσικές καταστροφές.

Στόχος είναι να μπορεί το κτίριο να λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος, να περιλαμβάνει αναγνωστήριο, να φιλοξενεί διαλέξεις σχετικές με το περιεχόμενό του.

Το αρχείο θα είναι κατανεμημένο σε ειδικούς χώρους που θα είναι στεγανοποιημένοι. Υπάρχουν πολύ ειδικές απαιτήσεις για τη συντήρηση του αρχείου: Πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες σταθερές τιμές υγρασίας και θερμοκρασίας. Για να επιτευχθεί αυτό, το κτίριο έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις και όσον αφορά την ίδια την κατασκευή του, με δεδομένο ότι θα στεγάσει και το κομματικό αρχείο που παράγεται. Το κτίριο επίσης θα στεγάσει τη μηχανοργάνωση, που αφορά την αρχειοθέτηση και την ψηφιοποίηση του υλικού, αλλά και το τμήμα που θα ασχολείται με την παραγωγή του καινούριου αρχείου, την ταξινόμησή του.


Αποτυπώματα του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας
Αποτυπώματα του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας

Εργαλεία της παράνομης δουλειάς
Εργαλεία της παράνομης δουλειάς

Με τεράστιο ενδιαφέρον χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν την Εκθεση
Με τεράστιο ενδιαφέρον χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν την Εκθεση

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ