ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Οι απολύσεις σπάνε ρεκόρ στις ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους, εξαιτίας του κύματος των μαζικών απολύσεων στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας «ADP Employer Services», τον περασμένο Οκτώβρη, έγιναν 157.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας των ΗΠΑ. Ετσι, ο Οκτώβρης ήταν ο δέκατος μήνας στη σειρά με μείωση των θέσεων εργασίας. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής της Εργασίας, το Σεπτέμβρη είχε καταγραφεί μείωση των θέσεων εργασίας κατά 105.000. Συνολικά, από το Γενάρη έως το Σεπτέμβρη, έχουν χαθεί πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας.

Η έκθεση της «ADP Employer Services» επισημαίνει ότι ο αριθμός των απολύσεων τον περασμένο μήνα ήταν ο μεγαλύτερος που σημειώθηκε από το Νοέμβρη του 2002. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο «χάρτης» των απολύσεων κατά κλάδο. Ετσι, στις βιομηχανίες παραγωγής αγαθών απολύθηκαν 126.000 εργαζόμενοι, στις υπηρεσίες 31.000 και στις κατασκευές 45.000. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι η κρίση χτυπάει πλέον για τα καλά τη βιομηχανία, αφού μέχρι πρότινος τη μερίδα του λέοντος στις απολύσεις είχε ο τομέας των υπηρεσιών και ιδιαιτέρως το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Είναι, πάντως, καθημερινό φαινόμενο στις ΗΠΑ μια μεγάλη εταιρεία να ανακοινώνει απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων εξαιτίας της κρίσης. Τη βδομάδα αυτή, εκτός των αυτοκινητοβιομηχανιών, και η «GlaxoSmithKline», η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, 12% του εργατικού της δυναμικού.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης έκθεσης αφορά στο πώς «μοιράζονται» οι απολύσεις μεταξύ των μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεγάλες, σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα, θεωρούνται οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 500 εργαζόμενους. Μεσαίες θεωρούνται οι επιχειρήσεις με 50 έως 499 εργαζόμενους και μικρές με έναν έως 49 εργαζόμενους. Η έκθεση, λοιπόν, αναφέρει ότι από 157.000 απολύσεις οι 41.000 έγιναν σε μεγάλες, οι 91.000 σε μεσαίες και οι 25.000 σε μικρές επιχειρήσεις.

Ενας κλάδος με βαρύτατες απώλειες είναι, φυσικά, ο κλάδος των κατασκευών, όπου τον Οκτώβρη είχαμε νέα μείωση των θέσεων εργασίας κατά 45.000. Ετσι, ο περασμένος μήνας έγινε ο 23ος στη σειρά με μείωση θέσεων εργασίας στον κλάδο των κατασκευών, στον οποίο από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι σήμερα χάθηκαν 455.000 θέσεις!

Μια από τις πόλεις που θα χτυπηθούν ιδιαίτερα από την ανεργία και τις απολύσεις είναι η Νέα Υόρκη, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Οικονομικού Ελέγχου της Νέας Υόρκης, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα καταστραφούν μόνο στη Νέα Υόρκη πάνω από 165.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Υπολογίζεται ότι από τις 165.000 θέσεις εργασίας που θα χαθούν την επόμενη διετία στη Νέα Υόρκη, οι 35.000 θα αφορούν στο τραπεζικό σύστημα και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες γενικότερα. Οι υπόλοιπες 135.000 θέσεις θα «χαθούν» κυρίως στη βιομηχανία, στις κατασκευές και τον τουρισμό.

Φαύλος κύκλος

Σπεύδουν τώρα οι κεντρικές τράπεζες, η μια μετά την άλλη, να ανακοινώσουν «γενναίες» μειώσεις επιτοκίων. Την περασμένη βδομάδα ήταν η σειρά της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να ανακοινώσουν νέα μείωση των επιτοκίων τους. Η μεν πρώτη κατά 1,5% (!) και η δεύτερη κατά 0,50%. Μια βδομάδα πριν, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε μειώσει το επιτόκιο της στο 1% και η αντίστοιχη της Ιαπωνίας στο 0,3%.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, αφού οι ειδικοί δεν περίμεναν μείωση μεγαλύτερη του 0,50%. Η μείωση κατά 1,5% ήταν η μεγαλύτερη από το 1997 και οδηγεί σε επιτόκιο 3% που είναι το μικρότερο από το 1995.

Εντυπωσιάζει, επίσης, η σπουδή της ΕΚΤ για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του επιτοκίου μέσα σ' ένα μήνα.

Η μείωση των επιτοκίων οδηγεί θεωρητικά στην αύξηση της ρευστότητας και είναι, επομένως, αμυντική κίνηση για την αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τη μείωση της ρευστότητας. Εν προκειμένω, είναι κίνηση αντιμετώπισης της επερχόμενης (αν όχι εξελισσόμενης) ύφεσης. Ωστόσο, ούτε οι αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων, ούτε οι «ενέσεις ρευστότητας» τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς μπορούν να παίξουν ανασχετικό ρόλο στην πορεία των πραγμάτων.

Ετσι, οι αποφάσεις για νέες μειώσεις των επιτοκίων και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό καταμαρτυρούν το μέγεθος και το βάθος της κρίσης. Αποδεικνύουν ακόμη την ανεπάρκεια των πολιτικών εξόδου από την κρίση, αλλά και την αναποτελεσματικότητα των «εργαλείων» της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

«SIEMENS» - ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ο γερμανικός όμιλος «Siemens», ο οποίος αντιμετωπίζει ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, ανακοίνωσε ότι δημιουργεί απόθεμα περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κυρώσεις στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, οι ιθύνοντες της «Siemens» άφησαν να εννοηθεί ότι θα επιδιώξουν εξώδικο διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να σταματήσουν οι έρευνες για συμμετοχή στελεχών της εταιρείας σε δωροδοκίες κυβερνητικών στελεχών σε πολλά κράτη σ' όλο τον κόσμο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΥΦΕΣΗ Πτώση για 7ο μήνα σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Μ. Βρετανία το Σεπτέμβρη, που αποτελεί τη χειρότερη εικόνα του κλάδου για σχεδόν τρεις δεκαετίες, ενισχύοντας έτσι και τις ενδείξεις για είσοδο της οικονομίας στην πρώτη της ύφεση μετά το 1991.

Η παραγωγή της μεταποίησης μειώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι η πτώση θα ήταν 0,3%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στον κλάδο των υπηρεσιών.

«TOTAL» - ΚΕΡΔΗ Ανοδο κατά 36% παρουσίασαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου της «Total SA», της τρίτης μεγαλύτερης πετρελαϊκής στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές ρεκόρ του αργού πετρελαίου αντιστάθμισαν τη μείωση της παραγωγής της εταιρείας. Τα κέρδη της ανήλθαν στα 4,07 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 3 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Total» στο Παρίσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ