ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Το κατεστημένο έχει «ποντάρει» στον Ομπάμα

Από τις πρώτες λαϊκές αντιδράσεις στις ΗΠΑ ενάντια στην ενίσχυση των τραπεζών
Από τις πρώτες λαϊκές αντιδράσεις στις ΗΠΑ ενάντια στην ενίσχυση των τραπεζών
Υστερικές γίνονται οι επιθέσεις του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν, καθώς ο γερουσιαστής του Ιλινόις και υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα για τις προεδρικές εκλογές την επόμενη Τρίτη, 4 Νοέμβρη, φέρεται ως βέβαιος νικητής, τουλάχιστον βάσει των δημοσκοπήσεων.

Από τις αρχικές επιθέσεις και τις κατηγορίες περί «τρομοκράτη με σχέσεις με την Αλ Κάιντα» πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο. Στην τελευταία τους τηλεμαχία στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης, τον κατηγόρησε ως «σοσιαλιστή», αναφερόμενος στη σχέση του με τον Ουίλιαμ Αγιερς, έναν πρώην «εξτρεμιστή» της άκρας αριστεράς, και ότι επιδιώκει έναν «ταξικό πόλεμο».

Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι η πλειονότητα του αμερικανικού λαού έχει γυρίσει την πλάτη του στο δίδυμο Τζον ΜακΚέιν - Σάρα Πέιλιν. Από την άλλη πλευρά, ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν οι επιθέσεις ή οι κατηγορίες περί «τρομοκράτη» ή «σοσιαλιστή» για τον Ομπάμα. Εν αντιθέσει, οι θέσεις και οι ενέργειες του Ομπάμα καταδεικνύουν ότι η πρόθεσή του είναι να κυβερνήσει, υπηρετώντας τα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ.

Μια μικρή απαρίθμηση των βασικών σημείων της πολιτικής του, όπως ο ίδιος τα έχει εκθέσει: Θέλει τη διατήρηση τουλάχιστον 50.000 στρατιωτών στο Ιράκ για «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», χωρίς φυσικά ημερομηνία λήξης. Θέλει την επέκταση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και συνεπώς τα στρατεύματα που, όπως δηλώνει, θα αποχωρήσουν από το Ιράκ δεν πρόκειται φυσικά να επιστρέψουν αλλά να ενισχύσουν το άλλο μέτωπο. Αυτό του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Συμφωνεί με τον Τζον ΜακΚέιν όσον αφορά το μέγεθος του προϋπολογισμού του υπουργείου Αμύνης, πρέπει να αυξηθεί. Στηρίζει την καταστολή του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, ενώ συναινεί στην εκ νέου επιβολή της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, επιτεθέμενος ειδικά απέναντι στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος όλων που μετά βδελυγμίας απορρίπτει ότι είναι έστω και λίγο αντιμιλιταριστής ή αντιιμπεριαλιστής και όσοι τρέφουν ψευδαισθήσεις θα πρέπει τελικά να πιστέψουν τον ίδιο και όχι τις αναλύσεις. Εξάλλου, αν δεν ήταν έτσι, ΜΜΕ όπως οι New York Times και οι Financial Times δε θα εξέφραζαν ανοιχτά και δημόσια την υποστήριξή τους.

Οσο για την οικονομία, η τόσο θερμή υποστήριξη στο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών είναι ενδεικτική. Ο Ομπάμα επιχειρηματολογεί ότι «η εποχή της άκρατης απορύθμισης και της ασυδοσίας της αγοράς έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της» και τάσσεται υπέρ μιας νέας ρύθμισης. Στόχος να εξυπηρετηθεί με άλλο τρόπο η κερδοφορία του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να διασκεδαστούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Πάντως, το κατεστημένο φαίνεται να διαβλέπει ότι ο Ομπάμα είναι το «χαρτί» που πρέπει να αξιοποιήσει, χειραγωγώντας τον κόσμο που διακατέχεται από «Ομπαμάνια». Η υποτιθέμενη, ωστόσο, εναλλακτική λύση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άλλη μορφή διαχείρισης του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε ουσιαστικό ούτε στην εξωτερική ούτε στην εσωτερική κατάσταση. Πιθανές διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρξουν όχι όμως και αλλαγή στρατηγικής, κάτι που πρέπει ο λαός να διεκδικήσει με τον αγώνα του.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μετά την Εργκένεγκον το δικαστήριο επανέρχεται κατά του ΑΚΡ

ΑΓΚΥΡΑ, ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Νέος γύρος πολιτικής έντασης πυροδοτήθηκε στην Τουρκία, δυναμιτίζοντας το ήδη υπάρχον τεταμένο κλίμα που αποδίδεται στην «έξαρση» των συγκρούσεων ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό της χώρας και τους αντάρτες του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ), αλλά και την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης Εργκένεγκον, που έφερε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, σχεδιασμό πραξικοπήματος και δολοφονιών πολιτικών προσώπων, 86 ανθρώπους. Η είδηση αυτή τη φορά έρχεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, το οποίο αποφάνθηκε, την Παρασκευή, πως υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας Χουσεΐν Τσελίκ έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Το Δικαστήριο, που τον Ιούλη αποφάσισε να επιβάλει απλά χρηματικό πρόστιμο στο ΑΚΡ για την «ισλαμική του δράση και την υπονόμευση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους», ανακοίνωσε ότι ο Ρ. Ερντογάν και υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, κίνηση η οποία ενδεχομένως να πυροδοτήσει νέες πολιτικές εντάσεις στην υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα» και παρά το γεγονός ότι, όπως και παλαιότερα, δεν προχώρησε στην απαγόρευσή του. Σημείωσε ότι με αποφάσεις όπως η άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα πανεπιστήμια, «προέβη σε δραστηριότητες κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους εξαιτίας της κίνησής του να αλλάξει κάποια άρθρα του τουρκικού συντάγματος». Η νέα αυτή ξαφνική επίθεση στον Τούρκο πρωθυπουργό και το ΑΚΡ, κρίνεται ότι θα δώσει νέα τροφή στην ήδη υπάρχουσα ένταση.

Στην Τουρκία, δε, συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης Εργκένεγκον, στην οποία η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να εμπλέξει, εκτός από τους δεδηλωμένους εθνικιστές, όλους όσοι εξέφραζαν δημοσίως τη διαφωνία τους με την πολιτική της, ακόμα και αν δεν είχαν σχέση με το δίκτυο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας και αποστολής μηνύματος ότι δεν αποδέχεται αντιστάσεις. Η δίκη θα διεξαχθεί σε δύο μέρη, καθώς οι αίθουσες των δικαστηρίων δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν και τους 86 κατηγορούμενους, ενώ αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις πιέσεις από την πλευρά της στην τουρκική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα στις μεταρρυθμίσεις της ενταξιακής της πορείας...

  • Το θάνατο ακόμα 25 «Κούρδων ανταρτών», μελών του ΡΚΚ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο τουρκικός στρατός, κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιθέσεων καθ' όλη την περασμένη βδομάδα στο βόρειο Ιράκ, ενώ όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Μετίν Γκουράκ «τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους του PKK στα βουνά Καντίλ κοντά στα ιρακινά σύνορα με το Ιράν».
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ - ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τους παρατηρητές της ΕΕ ότι αδιαφορούν για τις κινήσεις των γεωργιανών στρατευμάτων στις ουδέτερες ζώνες γύρω από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Ενέργειες, που, όπως υποστήριξε, παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας που τερμάτισε τον πόλεμο στον Καύκασο. Επίσης προειδοποίησε ότι αυτές οι ενέργειες από την πλευρά της Γεωργίας μπορεί να οδηγήσουν σε νέες συγκρούσεις στην περιοχή.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ υποστήριξε ότι η Γεωργία βρίσκεται σε συμμόρφωση με την εκεχειρία, ενώ η εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι, απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει στρατιωτικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες περιοχές. Η ίδια τόνισε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει επιπλέον 2.000 στρατιώτες στη Νότια Οσετία, ισχυρισμοί που ο Λαβρόφ χαρακτήρισε ως «παραπληροφόρηση», ενώ υπογράμμισε ότι εδώ και καιρό η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως με βάση τις συμφωνίες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας με τη Ν. Οσετία και την Αμπχαζία, θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις της τάξης των 3.700 ανδρών σε κάθε μία από τις περιοχές.

Συμφωνία για παναφρικανική κοινή αγορά

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Κείμενο συμφωνίας για τη μεσοπρόθεσμη δημιουργία μίας κοινής παναφρικανικής αγοράς, περίπου 527.000.000 ανθρώπων, με συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ύψους 625 δισ. δολαρίων υπέγραψαν στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, ηγέτες και αξιωματούχοι από τέσσερις περιφερειακούς οικονομικούς οργανισμούς της Αφρικής. Βασικός στόχος της συμφωνίας αποφασίστηκε να είναι η «ομογενοποίηση» των υπαρχόντων διαφορετικών οικονομικών και τραπεζικών συστημάτων σε 27 χώρες της ηπείρου ώστε να πραγματοποιείται «ελεύθερα η διακίνηση κεφαλαίων και ανθρώπων». Από την Αίγυπτο και τη Λιβερία μέχρι την Κένυα και τη Νότια Αφρική...

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δημιουργίας της ...«αφρικανικής» ΕΕ θα καθοριστεί τον επόμενο χρόνο σε μία νέα σύνοδο κορυφής κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της «Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας» (SADR), της «Κοινής Αγοράς για την Ανατολική και Νότια Αφρική» (COMESA) και την «Ανατολικοαφρικανική Κοινότητα» (EAC).

Στη σύνοδο της Καμπάλα αποφασίστηκε έτσι η σύγκλιση των εμπορικών και επενδυτικών κανονισμών των παραπάνω τριών περιφερειακών οικονομικών οργανισμών, αλλά και η ελεύθερη κίνηση προσώπων σε 27 αφρικανικές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ