ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Δυο νεκροί και δυο σακατεμένοι εργάτες

Δυο μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους σε Ηράκλειο και Ζάκυνθο, ενώ δυο ακόμα συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν - ο ένας σοβαρά - το Σάββατο στη Θεσπρωτία

Στους 109 έφτασαν οι νεκροί εργάτες από την αρχή του 2008, καθώς τις προηγούμενες μέρες έγιναν γνωστές δυο ακόμα ανθρωποθυσίες στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, στην περιοχή του Παλαιόκαστρου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένας 28χρονος από τη Βουλγαρία, πατέρας δύο παιδιών, καταπλακώθηκε από το φορτωτή που χειριζόταν, πέφτοντας στον γκρεμό σε έργα κατασκευής αποχετευτικού αγωγού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορτωτής που χρησιμοποιούνταν από το Δήμο Γαζίου δεν ήταν ταξινομημένος, ενώ ο 28χρονος δε διέθετε την απαιτούμενη άδεια χειριστή. Οι εργασίες είχαν ανατεθεί από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης σε εργολαβικό συνεργείο, όπου δούλευε ο 28χρονος.

Το θάνατο ενός ακόμα εργάτη αποκαλύπτει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Πρόκειται για τον 23χρονο Ρουμάνο Φλορί Μοροσάν, ο οποίος στις 11 του Οκτώβρη, δουλεύοντας σε συνεργείο συντήρησης οικοδομής στο νησί, έπεσε στο κενό και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ρίο, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του τη Δευτέρα 20 του Οκτώβρη.

Δυο εργατικά ατυχήματα έγιναν το περασμένο Σάββατο και στη Θεσπρωτία. Σε γέφυρα της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα της Σκάλας - Παραμυθιάς στην Ηγουμενίτσα, από πτώση τραυματίστηκε (ευτυχώς ελαφρά) εργαζόμενος που δούλευε στις 2.30 το βράδυ του Σαββάτου! Απασχολούνταν σε εργασίες συντήρησης, την ευθύνη των οποίων έχει η «Κουγιουμτζόπουλος ΑΕ». Σύμφωνα με μαρτυρίες, βίδωνε μέσα στη νύχτα κιγκλιδώματα της γέφυρας.

Το δεύτερο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την ίδια μέρα σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην Πέρδικα, όταν 39χρονος αλβανικής καταγωγής μετανάστης έπεσε από ύψος 5 μέτρων, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Ο άτυχος εργάτης νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και εγχειρίστηκε και δίνει μάχη για μην υποστεί παράλυση των κάτω άκρων.

ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Στη φιλόξενη αγκαλιά του ΠΑΜΕ

Για τρίτη χρονιά, το ταξικό κίνημα καταθέτει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό

Από την επίσκεψη των παιδιών στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Από την επίσκεψη των παιδιών στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Τα παιδιά της αβάσταχτης κατοχής, που τους απαγορεύεται το παιχνίδι, τα «ώριμα παιδιά» της Παλαιστίνης, που μάταια προσπαθούν να τρομοκρατήσουν οι ιμπεριαλιστές. Μερικά από αυτά τα παιδιά φιλοξενεί από το περασμένο Σάββατο το ΠΑΜΕ, καταθέτοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε το 2004, είπε στον «Ρ» η Χρυσούλα Λαμπούδη και για τρίτη φορά φιλοξενούνται από το ταξικό κίνημα παιδιά από την Παλαιστίνη. Από τις προηγούμενες επισκέψεις «υπάρχει θετική ανταπόκριση και συμπεράσματα. Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα, ξέφυγαν έστω και λίγο από τα κατεχόμενα. Οι επισκέψεις δεν ενισχύουν μόνο τα παιδιά, αλλά κι εμάς, γιατί μαθαίνουμε τι συμβαίνει εκεί. Είναι διαφορετικό να μαθαίνεις μέσα από τα μάτια και τα χείλη των παιδιών για το τι βιώνουν τα ίδια και οι γονείς τους».

Ο μικρός Αμπντάλα, φορώντας την παλαιστινιακή μαντίλα, λέει στον «Ρ»: «Τα παιδιά της Παλαιστίνης αντιστέκονται με τον τρόπο τους γιατί κι αυτά τα κυνηγάνε οι Ισραηλινοί στρατιώτες, κατεδαφίζουν τα σπίτια τους, χτυπάνε τους γονείς τους, τους τραυματίζουν, τους σκοτώνουν. Τα κρατάνε σε απομόνωση, σε φυλακές, τα χτυπάνε. Στα σχολεία έρχονται στρατιώτες, μας φοβίζουν, δεν μπορούμε να βγούμε να περπατήσουμε...». Ο Φάντι, ο Μοχάμεντ, ο Σάντι, η Ντάλια, η Μαζντ, ο Σαχάρ, ο Αμπντάλα, ο Καράμ, παιδιά 8-15 χρονών, δέχτηκαν την περασμένη Δευτέρα από το ταξικό κίνημα ένα συμβολικό δώρο, μια σχολική τσάντα, ντοσιέ για να γράφουν, σε μια ζεστή συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο της παραμονής τους, τα παιδιά έχουν ήδη επισκεφτεί τον ζωολογικό κήπο, την Εκθεση Ιστορίας του ΚΚΕ, την Ακρόπολη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αύριο η κινητοποίηση για την ακτοπλοΐα

Στο πόδι έχει ξεσηκώσει και τους εκπαιδευτικούς η φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Οι εκπαιδευτικοί της περιφέρειας του Πειραιά, όπως αποφάσισαν στην πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση, αύριο Παρασκευή, θα συγκεντρωθούν στη 1 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διεκδικώντας την ασφαλή και δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία που βρίσκονται στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Η διοίκηση της ΕΛΜΕ Πειραιά για να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στα νησιά του Αργοσαρωνικού, κήρυξε για αύριο 3ωρη στάση εργασίας 11 με 2 το μεσημέρι. Στο μεταξύ, προχτές το απόγευμα το ακτοπλοϊκό υποσυντήρητο πλοίο «ΣΑΟΣ ΙΙ», έπεσε πάνω στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσής του, με 285 επιβάτες. Πρόκειται για ένα από τα τρία πλοία του εφοπλιστή Μανούση που ενώ θα έπρεπε να έχουν δέσει εδώ και μήνες λόγω των τεράστιων οφειλών του εφοπλιστή προς το ΝΑΤ, με εν κρυπτώ μαγειρεμένες αποφάσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης του Ταμείου και του ΥΕΝ παραμένουν εν πλω.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: Με τετράωρη στάση σήμερα (10 π.μ.-2 μ.μ.) συνεχίζουν οι ηλεκτρολόγοι τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην επίθεση στα ΒΑΕ και συνολικά την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική. Τα Σωματεία Αθήνας και Πειραιά, συσπειρωμένα στις γραμμές του ΠΑΜΕ, καλούν τους ηλεκτρολόγους να επιβάλουν μαζικά τη στάση και να απαιτήσουν την κλιμάκωση του αγώνα.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Την επαναπρόσληψη της εγκύου που απολύθηκε από τα καταστήματα «Ροζαλί» στη Ζάκυνθο και το σταμάτημα των συνδικαλιστικών διώξεων απαίτησαν εργάτες και υπάλληλοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας την Τρίτη με πορεία στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, παρά την προσπάθεια των δυνάμεων καταστολής να τους εμποδίσουν.

ΜΕΤΡΟ: Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Μετρό, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα οι εργαζόμενοι στον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ομίλου και τη λύση των συμβάσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι της ΟΑ έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 10 π.μ. συγκέντρωση στην Τεχνική Βάση.

ΟΣΕ: Στάσεις εργασίας (7 π.μ.-9 π.μ., 3 μ.μ.-5 μ.μ. και 10 μ.μ.-12 μεσάνυχτα) έχουν κηρύξει για σήμερα Πέμπτη οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ, με κύρια αιτήματα τη λήψη επαρκών και ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας στην κυκλοφορία, καθώς και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

ΟΠΑΔ: 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκινούν από σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, όπως η άμεση πρόσληψη 250 μόνιμων υπαλλήλων, αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΠΑΔ κ.ά.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι μηχανικοί του Δημοσίου, με μισθολογικά και άλλα αιτήματα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης καλούν σήμερα σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με στάσεις εργασίας και απεργίες μέχρι τις 21 Νοέμβρη.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ: Την άμεση απομάκρυνση του διοικητή του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στο Βαθύ Αυλίδας ζητά με ανακοίνωσή του το Σωματείο των εργαζομένων, καταγγέλλοντας υποτιμητική και προσβλητική συμπεριφορά σε βάρος τους.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Ασφαλιστική, ενάντια στην επικείμενη πώλησή της. Σήμερα και αύριο πραγματοποιούν νέες δίωρες στάσεις εργασίας - όπως και χτες - με ταυτόχρονο συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Συγγρού.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σύσκεψη για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 4 Νοέμβρη η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, στις 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στις κάλπες από τις 5 Νοέμβρη

Στις κάλπες καλούνται όλοι οι μεταλλεργάτες της πειραιώτικης περιφέρειας από τις 5 ως τις 16 Νοέμβρη, για να αναδείξουν τη νέα διοίκηση στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Με την κορυφαία αυτή διαδικασία οι μεταλλεργάτες καλούνται να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την αγωνιστική ταξική πορεία του Συνδικάτου, αναδεικνύοντας ακόμα πιο ενισχυμένες, τις δυνάμεις της «Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών», στις οποίες εμπιστεύονται την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Στα Παραρτήματα και σε τόπους δουλειάς συνεχίζονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά και στα τοπικά παραρτήματα του Συνδικάτου, από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ