ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ
Από σήμερα οι εκλογές για ΔΣ και καταστατικό

Κορυφαία μάχη για την ισχυροποίηση του Σωματείου χαρακτηρίζει τις αρχαιρεσίες η «Ενωτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία»

Δύο κορυφαίες διαδικασίες, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη θέση και το ρόλο της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, στο ναυτεργατικό και γενικότερα στο εργατικό κίνημα, ως ταξικό μετερίζι για την οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων των εργατών στεριάς και θάλασσας, αρχίζουν σήμερα. Στις 9 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αλλαγής του καταστατικού της ΠΕΜΕΝ. Η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει ως τις 27 Φλεβάρη του 2009.

Η ψηφοφορία θα διεξάγεται καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι και από τις 4 ως τις 6 το απόγευμα. Η διοίκηση της ναυτεργατικής Ενωσης, την οποία οι μηχανικοί επί δεκαετίες εμπιστεύονται στις ταξικές δυνάμεις της «Ενωτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», καλεί με ανακοίνωσή της, τους μηχανικούς από την πρώτη μέρα να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις εκλογές.

Η ΕΔΑΣ καταθέτει τον πλούσιο αγωνιστικό απολογισμό δράσης της διοίκησης, το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των μηχανικών και όλων των ναυτεργατών και υπογραμμίζει: «Η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Σωματείου μας είναι κριτήριο συσπείρωσης και συνέχισης της αγωνιστικής μας δράσης. Από αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς. Ολοι μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε. Κάθε ψήφος μετράει πολλαπλάσια για την ανάπτυξη των αγώνων, για την υπεράσπιση των εργασιακών - κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα και την πολιτική ζωή, για μια φιλολαϊκή πολιτική».

6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΚΙΔΕ
Στρατηγική αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τους φορείς του

Ξεκινάνε αύριο στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες

Η Ομοσπονδία πρωτοστάτησε στο συντονισμό των αγώνων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο
Η Ομοσπονδία πρωτοστάτησε στο συντονισμό των αγώνων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο
Να ενισχύσουν και να αναδείξουν και πάλι σε πλειοψηφία τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις, στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), καλεί τους αντιπροσώπους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), μπροστά στο διήμερο 6ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο που ξεκινά αύριο. Την Κυριακή 2 Νοέμβρη θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της διοίκησης και των λοιπών οργάνων της Ομοσπονδίας, καθώς και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Στην προγραμματική της διακήρυξη η ΔΑΣ καλεί τους εργατοϋπαλλήλους «να ορθώσουμε μέτωπο αντίστασης στην επίθεση της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου. Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, να συμβάλουμε στην οργάνωση και την ανάπτυξη των αγώνων των κλάδων μας, των αγώνων της εργατικής τάξης, στον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος».

Αναδεικνύει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, των ηγεσιών στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ), οι οποίες βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Αυτές οι δυνάμεις, ουσιαστικά, «υιοθετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε όλους τους τομείς για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Η περίπτωση της παρέμβασης στον αγώνα των εργατών του Λανάρα είναι χαρακτηριστική. Συνεχίζουν τον αποπροσανατολισμό των εργατών, εξυπηρετώντας, μέσα από τη χρηματοδότηση, τα σχέδια του Λαναρά».

Καταλήγοντας τονίζει ότι «η αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της απαιτούν δράση, πάλη, αντίσταση με σταθερό ταξικό προσανατολισμό, στην κατεύθυνση της ανατροπής τους. Πάνω από όλα επιβάλλεται η ανασυγκρότηση και ο ταξικός προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, η ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του ΠΑΜΕ, σε αντίθεση με τις δυνάμεις που δουλεύουν για την ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Πρέπει να αντιπαλέψουμε μαζικά τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, που με παραλλαγές στηρίζει το μονόδρομο της ΕΕ». Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΔΑΣ θα συνεχίσει την πάλη της και στο νέο ΔΣ της ΟΕΚΙΔΕ, με πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Απολύσεις και τρομοκρατία στο όνομα της κρίσης

Πληθαίνουν τα κρούσματα με επιχειρήσεις που πετούν μαζικά στο δρόμο εργαζόμενους ή τους διατηρούν σε καθεστώς ανασφάλειας

Αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, που αξιοποιεί την οικονομική κρίση για να δικαιολογήσει νέες απολύσεις και ένταση της πολύμορφης αντεργατικής επίθεσης, βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι. Η ΦΑΓΕ έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση προσωπικού, απολύοντας εννέα εργαζόμενους με τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης», ενώ τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται να απολύσει ακόμα 19 εργαζόμενους, όπως ανακοίνωσε στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων.

Ο λόγος που επικαλείται η εργοδοσία είναι η κρίση και ότι δεν έχει τόσα κέρδη όσα είχε υπολογίσει. Η διοίκηση του Σωματείου δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργατοϋπάλληλοι. Με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ σε Γενική Συνέλευση του Κλαδικού Σωματείου, μεθαύριο, Κυριακή 2 του Νοέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνης), στις 10 π.μ. Σε απολύσεις με το 2% κάθε μήνα προχωράει η ΦΑΓΕ και στα Γιάννενα, καθώς η επιχείρηση έχει ήδη σταματήσει την προμήθεια γάλακτος και λειτουργεί μόνο η γραμμή τυποποίησης-συσκευασίας φέτας.

Την ίδια ώρα:

  • Στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, περίπου 1.200 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του Λαναρά παραμένουν απλήρωτοι και κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά.
  • 90 εργαζόμενοι της βιομηχανίας οικοδομικών υλικών «Κατσίκης» στο Αγρίνιο βρίσκονται με το ένα πόδι στην ανεργία, αφού η εργοδοσία ανήγγειλε το κλείσιμο της επιχείρησης και από την περασμένη Δευτέρα η παραγωγή έχει σταματήσει.
  • Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η εταιρεία «Vodafone» έχει ήδη ξεκινήσει - επίσης μέσω της «οικειοθελούς αποχώρησης» - να κάνει απολύσεις που υπολογίζεται ότι έχουν φθάσει στις 200. Αλλοι 400 και πλέον εργαζόμενοι, σε άλλες εταιρείες, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απόλυσης. Μία από αυτές είναι η «Lannet» (επίσης συμφερόντων Λαναρά) που βρίσκεται σε κατάσταση προ πτώχευσης και έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους.
  • Η «Αλτεκ Τέλεκομ» έχει κάνει αίτηση για να μπει σε διαδικασία πτώχευσης. Σήμερα, το Σωματείο Εργαζομένων της «Αλτεκ» έχει τριμερή συνάντηση στις 12 το μεσημέρι απαιτώντας να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το υπουργείο, στις 11.30 π.μ., όπου συμμετέχει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), δηλώνοντας την έμπρακτη συμπαράστασή του.
Φοβούνται όσους αντιστέκονται

Παράλληλα με την επίθεση κλιμακώνεται και η τρομοκρατία. Προχτές η εταιρεία πληροφορικής «ICOP» απέλυσε έναν εργαζόμενο με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει δουλειά, όταν μόλις δύο μέρες πριν αρνήθηκε να του δώσει μονοήμερη άδεια ακριβώς για τον αντίθετο λόγο! Ουσιαστικά ο εργαζόμενος απολύθηκε γιατί συμμετείχε στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 21 του Οκτώβρη 2008 μαζί με άλλους έξι συναδέλφους του, πράγμα το οποίο έγινε για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο τμήμα της εταιρείας. Χτες το ΣΕΤΗΠ απαίτησε να ανακληθεί η απόλυση και ετοιμάζεται για δυναμικές παρεμβάσεις. Απόλυση εργαζομένου -συμμετείχε και αυτός στην απεργία - επιχείρησε και η εταιρεία «Teleprime», την προηγούμενη βδομάδα. Ομως, η ανακοίνωση της απόλυσης έμεινε στα χαρτιά, μετά την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του ΣΕΤΗΠ.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ψηφίζουν για το Συνδικάτο

Στις κάλπες που στήνονται στα Παραρτήματα και σε τόπους δουλειάς συνεχίζουν να προσέρχονται οι οικοδόμοι της Αθήνας, ψηφίζοντας για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο τους. Οι οικοδόμοι ψηφίζουν στα τοπικά παραρτήματα του Συνδικάτου, από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.

«ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ» - ΝΑΟΥΣΑ
Εντατικοποίηση δείχνουν τα «ατυχήματα»

Εργάτης στην κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα κινδύνεψε να καταπλακωθεί από μηχανισμό κλώστριας, όταν πριν από λίγες μέρες άλλος ένας συνάδελφός του έχασε μέρος από τα δάχτυλα του χεριού του σε λανάρι (κλωστοϋφαντουργικό μηχάνημα). Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καταγγέλλει ότι τα συνεχιζόμενα εργατικά ατυχήματα στην επιχείρηση «Βαρβαρέσος» έχουν ως κύρια αιτία τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας και την εντατικοποίηση της εργασίας στην εν λόγω επιχείρηση. «Η εργοδοσία με στόχο το κέρδος εντατικοποιεί την εργασία, φορτώνει δουλειά χωρίς να υπολογίζει τις οδυνηρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», τονίζει το ΕΚΝ και καλεί το ΔΣ του σωματείου με τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά, με στόχο να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να απαιτήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ