ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Δυναμικό ξεκίνημα στο κοινό πρόγραμμα δράσης

Κατάληψη στον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, πικετοφορίες, διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις έγιναν χτες με αιχμή την αργία της Κυριακής και το ωράριο των καταστημάτων

Από την κατάληψη στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας
Από την κατάληψη στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας
Δυναμικό ξεκίνημα στις κοινές τους δράσεις ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έκαναν χτες εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες μαζί με αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Στην Αθήνα, το κλίμα «ζεστάθηκε» από νωρίς το πρωί, όταν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, ύστερα από κάλεσμα των ταξικών σωματείων και ενώσεών τους, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως. Παρέδωσαν μ' αυτόν τον τρόπο ένα ακόμα μήνυμα στην πλειοψηφία του Συλλόγου, που με την πρότασή της για λειτουργία των καταστημάτων κατά 10,5 ώρες περισσότερες τη βδομάδα, βάζουν φουρνέλο στα δικαιώματα των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων.

Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι λίγο πριν τις 10 το πρωί έφτασαν στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου και «σφράγισαν» τις εισόδους τους. Στην πρόσοψη του κτιρίου αναρτήθηκε ένα γιγαντοπανό με το αίτημα «Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Κυριακή αργία». Από την ντουντούκα, οι εργαζόμενοι στα γύρω καταστήματα, αλλά και οι περαστικοί, ενημερώνονταν για τα άθλια σχέδια κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας. Πολλοί περαστικοί εξέφραζαν την αγανάκτησή τους. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνεχώς συνθήματα όπως «Κυριακή αργία νομοθετικά - αυτό ζητάει η εργατιά», «Των πολυεθνικών είναι επιλογή να δουλεύουμε και την Κυριακή», «Αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά, ανθρώπινα ωράρια ζητά η εργατιά».

Πικετοφορίες και διαμαρτυρίες

Η κατάληψη του κτιρίου κράτησε περίπου δύο ώρες, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης η κάμερα, που υποτίθεται ότι ελέγχει την κυκλοφορία στην οδό Μητροπόλεως, ήταν στραμμένη στους συγκεντρωμένους. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το απόγευμα, οπότε και πραγματοποιήθηκε πικετοφορία στην Ερμού. Αντίστοιχη πικετοφορία έγινε και στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης σε Καλλιθέα, Αγρίνιο, Ηράκλειο και στα Χανιά.

Στη Χαλκίδα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία της Εύβοιας και συναντήθηκαν με τον αρμόδιο για το εμπόριο αντινομάρχη. Απαίτησαν όχι μόνο να μην εφαρμοστούν τα εξοντωτικά μέτρα που προωθεί το κεφάλαιο και τα κόμματά του, αλλά να παρθεί πίσω και η απόφαση του Νομάρχη με την οποία, στο όνομα του τουρισμού, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Σ' αυτό το πλαίσιο, ανέδειξαν και τις ευθύνες που έχουν οι εκλεγμένοι με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην επίθεση σε βάρος εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων.

Στη Λάρισα, εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι διοργανώνουν πικετοφορία σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο. Στο Βόλο, επίσης σήμερα, η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., από τη συμβολή των οδών Ερμού - Αντωνοπούλου και στην Καρδίτσα, στις 6 μ.μ., ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων πραγματοποιούν εξόρμηση ενημέρωσης στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Παρέμβαση της ΝΑΣ

Να δηλώσει την αντίθεσή του στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ). Στο σχετικό ψήφισμα σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «τόσο η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων όσο και η κατάργηση της αργίας της Κυριακής αποτελούν στρατηγικό στόχο για το μεγάλο κεφάλαιο». Για να πετύχουν αυτόν το στόχο, οι κυβερνήσεις «χρησιμοποιούν κάθε μορφής εργαλείο, π.χ. το "δημοκρατικό διάλογο" με τη ΣΕΛΠΕ, τις δυνάμεις της υποταγής στο συνδικαλιστικό κίνημα και την τοπική αυτοδιοίκηση». Το Νομαρχιακό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε προηγούμενη απόφασή του, με την οποία δήλωνε την αντίθεσή του στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και στην απελευθέρωση του ωραρίου.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Θεωρεί παρείσακτους στα σωματεία τους συμβασιούχους!

Απαράδεκτη μεθόδευση για να μην ψηφίσουν στις εκλογές του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμου Περάματος εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης

«Ούτε ο νόμος ούτε το εργατικό δίκαιο θεωρούν εργαζόμενο τον παρέχοντα τις υπηρεσίες του με σύμβαση έργου»! Πρόκειται για απόσπασμα του κατάπτυστου «σκεπτικού» της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, των παρατάξεων δηλαδή ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ (ΣΥΝ), στην αγωγή που κατέθεσε χτες σε βάρος του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Περάματος, για να μπλοκάρει την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Με την αγωγή της η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ έρχεται να πει ξεδιάντροπα ότι όσοι εργάζονται με τις μορφές απασχόλησης που η ΠΟΕ ΟΤΑ προσυπέγραψε δε «θεωρούνται εργαζόμενοι» και επομένως δεν μπορούν να έχουν κανένα δικαίωμα στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και δράση!

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ είχε προσθέσει στο καταστατικό της την απαράδεκτη διάταξη, η οποία προέβλεπε ότι δεν έχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκλέγουν αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία. Τώρα, με τις εκλογές στο Σωματείο των Υπαλλήλων του Δήμου Περάματος, προχωράει παραπέρα και απαγορεύει στους εργαζόμενους χωρίς μόνιμη εργασία να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και πρωτοβάθμιων σωματείων! Και αυτό όταν, εκτός όλων των άλλων, στις 23 του Οκτώβρη η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του Δήμου Περάματος αποφάσισε στη Γενική Συνέλευση ότι στις εκλογές θα ψηφίσουν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως σχέσεων εργασίας για την ανάδειξη της νέας διοίκησης, αλλά και για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ και στην ΠΟΕ ΟΤΑ.

Παρά τις μεθοδεύσεις και τη θυροκόλληση της αγωγής, κάτω από την αποφασιστικότητα των ίδιων των εργαζομένων, η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Εκρηξη στη ράδα Κερατσινίου

Ενας τραυματισμένος Ινδός ναυτεργάτης είναι ο απολογισμός της έκρηξης που έγινε χτες το βράδυ στο φορτηγό πλοίο «ΚΑΔΜΟΣ» με σημαία Μάλτας και 26 άτομα πλήρωμα όλοι αλλοδαποί, το οποίο βρισκόταν στη ράδα Κερατσινίου. Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως σύμφωνα με πληροφορίες στο πλοίο γίνονταν από το πλήρωμα εργασίες με χρήση φλόγας. Το γεγονός του τραυματισμού του ναυτεργάτη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο» νοσοκομείο Πειραιά, δημιουργεί ερωτήματα αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ