ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο απόσπασμα το δικαίωμα της υπεράσπισης
  • Η ΕΕ καταργεί την ελευθερία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και την υποχρέωση της επαγγελματικής εχεμύθειας των δικηγόρων, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας»
  • Κυνική ομολογία σε απάντηση Ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη

Καταργεί η ΕΕ το δικαίωμα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, την ελευθερία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και την υποχρέωση της επαγγελματικής εχεμύθειας των δικηγόρων, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Το ομολογεί κυνικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, σχετικά με την κλήση για κατάθεση από τις ελληνικές ανακριτικές αρχές - έπειτα από αίτημα των γαλλικών διωκτικών υπηρεσιών - Ελλήνων δικηγόρων, επειδή επαγγελματικές τους κάρτες φέρεται να βρέθηκαν στην κατοχή φερόμενων μελών του κουρδικού ΡΚΚ, που συνελήφθησαν τυχαία στη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει ο «Ρ» στις 30 Σεπτέμβρη 2008, μετά από αίτημα συνδρομής των γαλλικών αρχών, είχαν κληθεί στον ανακριτή Ελληνες δικηγόροι και πολιτικοί, να απολογηθούν γιατί στοιχεία τους βρέθηκαν στην κατοχή μελών της κουρδικής οργάνωσης PKK (οργάνωση χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» στην ΕΕ) που συνελήφθησαν τυχαία στη Γαλλία. Ερευνώντας οι γαλλικές αρχές την κατοικία τους κλπ., βρήκαν επαγγελματικές κάρτες και τηλέφωνα Ελλήνων δικηγόρων και πολιτικών. Οι γαλλικές αρχές απέστειλαν σήμα στην ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας δικαστική συνδρομή, προκειμένου να ερευνηθεί τι είδους σχέση έχουν οι «τρομοκράτες» του ΡΚΚ, όπως τους χαρακτηρίζουν, με τους προαναφερόμενους Ελληνες.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει τους δικηγόρους από υπερασπιστές των διωκομένων σε συνεργάτες των διωκτικών αρχών και καταδότες αγωνιστών ή ακόμη και σε ύποπτους για «τρομοκρατικά» αδικήματα και έχει συναντήσει την ομόφωνη καταδίκη από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και άλλους μαζικούς φορείς. Με την Ερώτησή του ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί για το γεγονός και να πάρει θέση σχετικά με το σεβασμό της ελεύθερης άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και την υποχρέωση επαγγελματικής εχεμύθειας. Καταλήγοντας, ρωτάει την Επιτροπή αν προτίθεται να καταργήσει τη «μαύρη λίστα» των τρομοκρατικών οργανώσεων και την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της ΕΕ, που προσβάλλουν βάναυσα στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες.

Η Επιτροπή στην απάντησή της, αντί να καταδικάσει την πρωτοφανή ενέργεια των κατασταλτικών μηχανισμών ΕΕ και κυβερνήσεων, επισημαίνει προκλητικά ότι «είναι έντονα προσηλωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», προτάσσοντάς τη σαν το αναγκαίο πρόσχημα για την κατάργηση και των πιο στοιχειωδών αστικοδημοκρατικών δικαιωμάτων, την αφαίρεση ακόμη και του δικαιώματος υπεράσπισης!

Οι φραστικές διακηρύξεις ότι η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να συμβαδίζει με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υπεράσπιση και τη συνδρομή από δικηγόρο» δεν αποτελούν παρά υποκριτικές κορόνες, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από το ότι η Επιτροπή όχι μόνο αρνείται να καταδικάσει το καταγγελλόμενο από τον κομμουνιστή ευρωβουλευτή περιστατικό, αλλά και από την προσήλωσή της στη διατήρηση της «μαύρης λίστας» και της «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας.

Η Επιτροπή προσπαθεί να παρουσιάσει ότι η «μαύρη λίστα» αφορά δήθεν μόνο την «Αλ Κάιντα» και τους Ταλιμπάν, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ, καταχωρούν σ' αυτές κάθε πρόσωπο και οργάνωση που δεν υποκύπτει στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις τους. Οσο για την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της ΕΕ, σχετικά με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, όποιου καταχωρείται στα «μαύρα κατάστιχα» της ΕΕ, η Επιτροπή την υπερασπίζεται με σθένος, παρά την καταδίκη της ακόμη και από το ευρωδικαστήριο, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχουν λόγοι που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι... είναι παράνομη εφόσον γίνουν... βελτιώσεις»!

Γι' ακόμη μια φορά η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αποτελεί εχθρό ακόμη και των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Η υπεράσπιση και η διεύρυνσή τους προϋποθέτει αντίσταση στην πολιτική της ΕΕ, αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των πολιτικών δυνάμεων που την υπηρετούν, ενίσχυση του ΚΚΕ και του ρεύματος της ανυπακοής, της ρήξης και της ανατροπής.

ΒΟΥΛΗ
Ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής

Με την εκλογή προεδρείου και με διαδικαστικά θέματα σχετικά με τη λειτουργία της ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Μαρκογιαννάκης και, σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, το σχετικό πόρισμα πρέπει να εκδοθεί μέχρι τις 15 Δεκέμβρη.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος καθώς και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ) ζήτησαν να υπάρχει πλήρης δημοσιότητα των εργασιών της Επιτροπής ή τουλάχιστον να μεταδίδονται οι εργασίες της από το κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα της Βουλής. Το ίδιο αίτημα υπέβαλε το ΚΚΕ και στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να μην υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη των εργασιών, αλλά απλώς να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να αρχίσει η εξέταση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου από το καλοκαίρι του 2004 - με κυβέρνηση ΝΔ - όταν και έγινε η περίφημη δίκη που δικαίωνε το ελληνικό Δημόσιο σχετικά με την κυριότητα της λίμνης Βιστονίδας, αλλά η απόφασή της δε δημοσιεύτηκε ποτέ.

Ολα τα άλλα κόμματα (ΚΚΕ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ) ζήτησαν - και τελικά αποφασίστηκε - να αρχίσει η διερεύνηση του σκανδάλου από το 1998, όταν και έγιναν οι πρώτες διοικητικές πράξεις για την παράδοση της κυριότητας της λίμνης Βιστονίδας στη Μονή Βατοπεδίου.

Σήμερα η Επιτροπή θα συζητήσει τον κατάλογο των μαρτύρων που θα καλέσει για εξέταση και συμφωνήθηκε ότι τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση θα κληθούν τελευταία. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή και μάλιστα την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα υπάρχουν συνεδριάσεις και το πρωί και το απόγευμα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, στα πλαίσια των εργασιών της θα ζητηθούν από την Εισαγγελία όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση.

Στην Εξεταστική Επιτροπή μετέχουν 23 βουλευτές με την ακόλουθη σύνθεση: Η ΝΔ έχει 12 βουλευτές, τους: Ε. Αυγενάκη, Μ. Βολουδάκη, Ν. Δένδια, Γ. Καλατζή, Χ. Μαρκογιαννάκη, Κ. Μαρκόπουλο, Γ. Μπούγα, Π. Παναγιωτόπουλο, Κ. Παπακώστα, Φ. Πατριανάκου, Κ. Τζαβάρα και Ι. Τζαμτζή. Το ΠΑΣΟΚ οκτώ, τους: Γ. Δριβελέγκα, Μ. Καρχιμάκη, Μ. Μπόλαρη, Γ. Νιώτη, Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Πεταλωτή, Ντ. Ρόβλια και Θ. Τζάκρη.

Από το ΚΚΕ μετέχει ο Αντ. Σκυλλάκος, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Τσούκαλης και από το ΛΑ.Ο.Σ ο Θ. Πλεύρης.

Η Αλέκα Παπαρήγα αύριο Σάββατο στη ΝΕΤ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συζητά με το δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη, στην εκπομπή «Η άλλη όψη» της ΝΕΤ. Η συνέντευξη δίνεται στο χώρο της Εκθεσης Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90χρονα του ΚΚΕ και προβάλλεται αύριο Σάββατο 1 Νοέμβρη και ώρα 5 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ