ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΕ» - ΛΑΡΙΣΑ
Νέα ανθρωποθυσία στο βωμό του κέρδους

Ενας 30χρονος οδηγός φορτηγού το 110ο θύμα από τις αρχές του χρόνου

Πέντε ώρες σχεδόν μετά το «ατύχημα», ο 30χρονος οδηγός κείτονταν ακόμα νεκρός στο λατομείο. Στο βάθος το καμένο φορτηγό
Πέντε ώρες σχεδόν μετά το «ατύχημα», ο 30χρονος οδηγός κείτονταν ακόμα νεκρός στο λατομείο. Στο βάθος το καμένο φορτηγό
Μία ακόμα ανθρωποθυσία στο βωμό του κέρδους, προστέθηκε χτες στη ματοβαμμένη λίστα των νεκρών εργατών, ο αριθμός των οποίων από την αρχή του 2008 έφτασε τους 110! Το νέο εργοδοτικό έγκλημα έγινε στη Μάντρα Λάρισας στα «Ελληνικά Λατομεία ΑΕ», θυγατρικής του ομίλου ΕΛΑΚΤΟΡ, συμφερόντων Μπόμπολα, με θύμα έναν 30χρονο οδηγό ανατρεπόμενου φορτηγού. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Ζίντρα, από τα Σέρβια Κοζάνης, ο οποίος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία την ώρα που μετέφερε αμμοχάλικο. Το πτώμα του παρέμεινε για σχεδόν πέντε ώρες στον τόπο του ατυχήματος, με ευθύνη των αρμοδίων που δήλωναν «αναρμόδιοι» για να το μεταφέρουν. Οσον αφορά στους υπεύθυνους της εταιρείας, ήταν άφαντοι!

Ο Αλέξανδρος Ζίντρας βρήκε ακαριαίο θάνατο από ηλεκτροπληξία, όταν στις 11 το πρωί, η καρότσα του φορτηγού που οδηγούσε, μεταφέροντας στο λατομείο αμμοχάλικο, ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια και πήρε φωτιά. Σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, η «ευθύνη είναι της Διεύθυνσης των «Ελληνικών Λατομείων» που όχι μόνο δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας, αλλά καθάρισε και το μέρος κάτω από τις κολόνες της ΔΕΗ για την εναπόθεση χαλικιών, η οποία έπρεπε να γίνεται σε απόσταση ασφαλείας από τα καλώδια».

Μόλις έγινε γνωστό το ατύχημα, αντιπροσωπεία του ΕΚΛ έσπευσε στο χώρο όπου εξακολουθούσε να βρίσκεται το πτώμα του νεκρού εργάτη. «Το ΕΚΑΒ ήρθε κι έφυγε, η αστυνομία ήρθε πήρε τα στοιχεία κι έφυγε, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν έστειλε ασθενοφόρο, όπως και το Νομαρχιακό που ο διοικητής του ισχυρίστηκε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του», τόνισε μιλώντας στον «Ρ» ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ. «Επικοινωνήσαμε - συνέχισε - με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους αρμόδιους του ΕΚΑΒ. Μας απάντησαν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά τους. Είναι ντροπή και αίσχος. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που το αίμα των νεκρών εργατών ρέει χωρίς τελειωμό, στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών, που οι κυβερνώντες αφήνουν να δρουν ασύδοτα και εγκληματικά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΑΕ»
Οργανώνουν την αντίσταση στο «λουκέτο»

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα και χτες έγινε η πρώτη κινητοποίηση

Η οργή και η αγανάκτηση, η εργασιακή ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι ό,τι κυριαρχεί αυτές τις μέρες ανάμεσα στους 90 εργαζόμενους της επιχείρησης «Κεραμοποιία Κατσίκης ΑΕ», η εργοδοσία της οποίας ετοιμάζεται να τους πετάξει στο δρόμο μετά από χρόνια δουλειάς, στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Η παραγωγή στο εργοστάσιο έχει ήδη σταματήσει από την περασμένη Δευτέρα, την ώρα που άνθρωποι της εργοδοσίας κάνουν λόγο για κήρυξη πτώχευσης και για αναζήτηση δανείων προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν στον «Ρ» ότι «χρήματα υπάρχουν». «Στα 5 χρόνια που τουλάχιστον εγώ εργάζομαι, το εργοστάσιο δουλεύει αδιάκοπα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καζάκος. «Ολα αυτά είναι δικά μας, δεν είναι δικά του», συμπληρώνει ο Δημοσθένης Τσάνης, επισημαίνοντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να χάσει και το ένα του δάκτυλο. «Ανά πάσα στιγμή χτύπαγες. Μέσα στα λάδια και στα πετρέλαια δουλεύαμε. Καρκινογόνα χρώματα για τις βαφές χωρίς μάσκες, τίποτα. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπήκε μια φορά μέσα στο εργοστάσιο».

Στο όργιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και στην πριμοδότηση της επιχείρησης με ζεστό χρήμα στάθηκε ο Ηλίας Γρηγορόπουλος, 54 χρόνων. «Η πρώτη πρόσληψη έγινε το 1983 και από τότε με παίρνει, με διώχνει, για να μην έχω δικαιώματα. Οι περισσότερες προσλήψεις γίνονταν μέσω ΟΑΕΔ, για να παίρνει επιδόματα. Κανένας άλλος εκτός από το ΚΚΕ και το Εργατικό Κέντρο δε μας στάθηκαν», σημειώνει.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι, με την έμπρακτη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου (ΕΚΑ), ετοιμάζουν την απάντησή τους. Σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΚΑ και στην οποία παραβρέθηκαν σύσσωμοι οι εργαζόμενοι κι άλλοι φορείς συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η περιφρούρηση του χώρου για να μη φύγει κανένα περιουσιακό στοιχείο. Επισημάνθηκε ακόμα η ανάγκη να εκφραστεί η έμπρακτη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη κι απ' άλλους φορείς. Οι εργαζόμενοι χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πικετοφορίες στη Θεσσαλία

Την απόφασή τους να εντείνουν τη δράση τους ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων διαμήνυσαν οι εμποροϋπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι που έδωσαν το «παρών» τους στην πικετοφορία, χτες βράδυ, στη Λάρισα. Η πικετοφορία, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων του νομού, ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και συνεχίστηκε στο κέντρο της πόλης. Αγωνιστική πικετοφορία έγινε και στο Βόλο, ενώ εξόρμηση ενημέρωσης πραγματοποίησαν εμποροϋπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι στο εμπορικό κέντρο της Καρδίτσας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ του νομού.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο μισός μισθός πάει στους εφοπλιστές!

Κινητοποίηση χτες στο ΥΕΝ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά «εγκαινίασαν» χτες το μεσημέρι τον αγώνα που έχουν αποφασίσει ενάντια στη φιλοεφοπλιστική πολιτική, που τους αναγκάζει για τη μεταφορά τους στα σχολεία του Αργοσαρωνικού, όπως για παράδειγμα την Αίγινα, να πληρώνουν για εισιτήρια κάθε μήνα πάνω από 500 ευρώ. Δηλαδή, να καταβάλουν στους εφοπλιστές το μισό τους μισθό. Οι εκπαιδευτικοί κρέμασαν στην πύλη του ΥΕΝ ένα πανό που ανέγραφε: «Οχι στη φιλοεφοπλιστική πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Απαιτούμε ασφαλή και δωρεάν μεταφορά στα νησιά». Στο πλευρό τους βρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του ΥΕΝ, Ι. Τζωάννο, ο οποίος τους δήλωσε απλώς ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους.

Από την άλλη πλευρά, χτες καθορίστηκε η νέα δρομολογιακή περίοδος της ακτοπλοΐας και χαρακτηρίστηκαν ως «άγονες» 32 γραμμές. Δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του ΥΕΝ, μοιράζει ξανά απλόχερα επιδοτήσεις στους εφοπλιστές, «ζεστό χρήμα» από τις τσέπες των εργαζομένων, που φέτος υπολογίζεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ! Τα έχουν μαγειρέψει έτσι ώστε όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να εισπράξουν χοντρές επιδοτήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι χαρακτηρίστηκαν άγονες γραμμές δρομολόγια όπως Πειραιάς - Νάξος - Δονούσα ή Πειραιάς - Κάλυμνος - Κως - Νίσυρος - Τήλος - Ρόδος!

6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΚΙΔΕ
Ξεκινάνε σήμερα οι εργασίες

Με ζητούμενο την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων και κατ' επέκταση την ισχυροποίηση της Ομοσπονδίας, ώστε με μεγαλύτερη ένταση και δύναμη να συνεχίσει τη μάχη για την οργάνωση του αγώνα στον κλάδο και το συντονισμό με το σύνολο της εργατικής τάξης, ενάντια στην αντεργατική πολιτική και των φορέων της, ξεκινάνε σήμερα οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Δρώντας σε ενιαίο μέτωπο απέναντι στην παράταξη της ΔΑΣ, οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων των εργαζομένων. Στο προηγούμενο Συνέδριο, το 2005, ΠΑΣΚΕ και ΑΠ κατέβηκαν από κοινού στις εκλογές για το νέο ΔΣ, ενώ τη συνεργασία ολοκλήρωσε η ΔΑΚΕ στις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ