ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμή στους απελευθερωτές του ΕΛΑΣ

Ο λαός της Θεσσαλονίκης, με μεγάλη συγκέντρωση στην παραλία της πόλης μπροστά στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, γιόρτασε το μεσημέρι του Σαββάτου δύο από τις μεγαλύτερες επετείους της Εθνικής μας Αντίστασης: Την ίδρυση του ΕΑΜ, της νέας «Φιλικής Εταιρείας», καθώς και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που μ' αυτήν ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση της χώρας μας από το φασιστικό ζυγό της τριπλής κατοχής των Γερμανών, Ιταλών, Βουλγάρων και των ντόπιων συνεργατών τους.

Είχε προηγηθεί πορεία αντιστασιακών και νεολαίας, που έφθασαν από το κέντρο της πόλης μέσω της παραλιακής στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Κώστας Σαπρανίδης, πρόεδρος του τμήματος Κ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ, τόνισε σχετικά με τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβρη του 1944: Ο εφεδρικός ΕΛΑΣ από το Μάη του 1944 αναπτύσσει τέτοια δραστηριότητα, που σύντομα απελευθερώνονται οι συνοικίες από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβρη του 1944. Οι Γερμανοί περιορίζονται στους στρατώνες, που τους οχυρώνουν σαν φρούρια με το βαρύ τους οπλισμό, αποφεύγοντας συγκρούσεις με τον ΕΛΑΣ ακόμη και στις δύο τελευταίες διαδηλώσεις που έγιναν στις 22 Οκτώβρη με αιτήματα τη διάλυση των ταγμάτων ασφαλείας και η άλλη στις 26 Οκτώβρη στην πλατεία Αγίας Σοφίας με πορεία προς το Λευκό Πύργο.

Λίγο πριν την απελευθέρωση της πόλης μπήκε σε εφαρμογή σχέδιο των Αγγλων για κατάληψη της Θεσσαλονίκης από μια δύναμή τους μαζί με τους ταγματασφαλίτες και για εξόντωση του ΕΛΑΣ. Από τις 26 έως τις 29 Οκτώβρη, τα τάγματα του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν συνοικίες της πόλης, ματαιώνοντας τα σχέδια των Αγγλων και στις 30 Οκτώβρη 1944 στις δύο η ώρα μετά το μεσημέρι η πόλη είναι ελεύθερη και ο λαός πανηγυρίζει.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα 90χρονα του ΚΚΕ, του Κόμματος, όπως είπε, το οποίο ήταν ο δημιουργός, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης, όχι μόνο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, αλλά και ο σημερινός μπροστάρης, υπερασπιστής των δίκαιων του ελληνικού λαού, ενάντια στο διεθνή καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό, καθώς και ενάντια στις αντιλαϊκές, ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επίσης κατήγγειλε τα αντικομμουνιστικά μανιφέστα της ΕΕ και την πρόσφατη αντικομμουνιστική επίθεση των 409 βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των λαών, απαιτώντας να σταματήσει ο αποκλεισμός της Κούβας και να απελευθερωθούν οι 5 Κουβανοί ήρωες.

Τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ και το συγκρότημα της ΚΝΕ πλαισίωσαν την εκδήλωση, ενώ στεφάνια κατέθεσαν η ΠΕΑΕΑ, η ΚΟΘ του ΚΚΕ, η ΚΝΕ και ο Δήμος Συκεών.

Παραβρέθηκαν ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Οργάνωσης Κ. Αβραμόπουλο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, εκπρόσωποι των Δήμων Συκεών και Αμπελοκήπων.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι για άλλη μια φορά οι τοπικές αρχές της πόλης, που γιόρτασαν μόλις πριν από λίγες μέρες την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό, έλαμψαν διά της απουσίας τους από αυτήν τη σημαντική εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης από το ναζιστικό ζυγό. Συνεχίζουν να αγνοούν μια από τις σημαντικότερες επετείους, όπως γινόταν και από τη χούντα που είχε διαγράψει αυτήν την επέτειο - ορόσημο.

Προσβολή στη μνήμη των νεκρών ηρώων του Λαζαρέτου

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΠΕΑΕΑ Κέρκυρας, για τις προσπάθειες στελεχών του ΣΥΝ για αποχαρακτηρισμό της θυσίας των κομμουνιστών αγωνιστών που εκτελέστηκαν εδώ

Τις ανεκδιήγητες ιστορικά, πολιτικά και ηθικά, αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κέρκυρας για την κατασκευή μνημείου προς τιμήν των νεκρών κομμουνιστών αγωνιστών που εκτελέστηκαν την περίοδο 1946 - 1953 στο Λαζαρέτο, καταγγέλλει το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Μπροστάρης αυτών των αντιδράσεων, θυμίζουμε, είναι ο ΣΥΝ, ο οποίος απέρριψε, αρχικά, διά της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει, την παραπάνω πρόταση. Στη συνέχεια, ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης μέσω του στελέχους του Φίλη Κορωνάκη, αντιπροέδρου του Σωματείου Συγγενών και Φίλων εκτελεσμένων πολιτικών κρατουμένων «Λαζαρέτο», σωματείο που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ.

Το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει το αναμφισβήτητο και αυτονόητο δικαίωμα του ΚΚΕ να τιμά τους νεκρούς ήρωες στο Λαζαρέτο που, όπως προκύπτει από την ιστορική πραγματικότητα, εκτελέστηκαν γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ.

Ετσι, «το σωματείο "Λαζαρέτο", σημειώνει η ΠΕΑΕΑ, προκαλεί τη μνήμη αυτών που ισχυρίζεται ότι τιμά, όταν απευθύνεται στο ΚΚΕ μιλώντας για παράνομη και διχαστική πράξη, ενώ είναι το σωματείο που επιδιώκει αποχαρακτηρισμό των ιστορικών γεγονότων επιχειρώντας να μετατρέψει το Λαζαρέτο σε "νησίδα εθνικής συμφιλίωσης"». Και η ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ συνεχίζει: «Εάν οι εκπρόσωποι του σωματείου έχουν συμφιλιωθεί με το επαχθές έγκλημα και αρέσκονται σε φιέστες όπου οι πολιτικοί απόγονοι των θυτών χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, είναι κάτι που κρίνει τη δική τους πολιτική. Η προσπάθειά τους όμως να μετατρέψουν το χώρο σε ένα "πλυντήριο εξαγνισμού και λήθης", απειλώντας, μάλιστα, με αξιοποίηση και "των αρμοδίων οργάνων", ξεπερνά κάθε ηθικό φραγμό».

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να χαρακτηρίσει, το 1992, το Λαζαρέτο ως «μνημείο εθνικής συμφιλίωσης», τη διατήρηση του χαρακτηρισμού αυτού από το ΠΑΣΟΚ και την υπεράσπισή του από τον ΣΥΝ, διαμέσου του σωματείου «Λαζαρέτο», σημειώνει ότι είναι εκτός ιστορικής πραγματικότητας. «Επιδιώκουν σημειώνει το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ τη λήθη και την ευρωενωσιακή πρόσδεση. Σε αυτό τον ιστορικό και πολιτικό κατήφορο θα μας επιτρέψουν όμως να πούμε όχι. Ούτε τους νεκρούς μας ξεχνάμε, ούτε συμφιλιωνόμαστε με τους εκτελεστές τους, ούτε θα πορευτούμε στον αντιλαϊκό ευρωπαϊκό δρόμο τους. To ΚΚΕ στήριξε το αίτημα του σωματείου "Λαζαρέτο" αποκλειστικά και μόνο ως προς τη χρηματοδότησή του και όχι με το περιεχόμενο που θέλουν να δώσουν στο μνημείο, "της εθνικής συμφιλίωσης"».

«Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, καταλήγει, ας αφήσουν τις ανεκδιήγητες πολιτικά, ιστορικά και ηθικά αντιδράσεις τους και ας μην προσβάλλουν άλλο τους νεκρούς. Το κάνουν, άλλωστε, καθημερινά με την πολιτική του συμβιβασμού και της ευρω-λαγνείας τους. Δεν μπορεί να κάνουν αντικομμουνισμό, επικαλούμενοι τα πιο διαλεχτά παιδιά του ΚΚΕ και "πυροβολώντας" τα, έτσι, άλλη μία φορά, με το δικό τους τρόπο».

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Πολιτικές εξελίξεις και συνέπειες για τη γυναίκα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η επίδρασή τους στην κοινωνία. Γυναίκα και εργασιακές σχέσεις, Παιδεία - Ιδιωτικά πανεπιστήμια - Προσχολική Αγωγή - Τροφεία - ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2» πραγματοποιεί τη Δευτέρα, 10 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης (μέλος ΟΓΕ). Στην εκδήλωση, που θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου (Σαράντα Εκκλησιών 61), θα μιλήσει η Κάλλια Παπαδοπούλου, μέλος της ΟΓΕ.

Κάθε χρόνο1.600 νεκροί από τροχαία

Εφτά χρόνια εφαρμογής της λεγόμενης «στρατηγικής οδικής ασφάλειας» και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει κάθε χρόνο 1.600 νεκρούς από τροχαία. Στα πλαίσια των τακτικών συσκέψεων αντιμετώπισης του φαινομένου, αποφασίστηκε χτες από το υπουργείο Εσωτερικών η επικέντρωση των τροχονομικών ελέγχων, κατά προτεραιότητα σε σημεία του επαρχιακού και δευτερεύοντος οδικού δικτύου, καθώς και σε σημεία αυξημένης επικινδυνότητας λόγω έργων ή φθορών των δρόμων. Επίσης, συζητήθηκε η εντατικοποίηση της τροχονομικής αστυνόμευσης με τεχνικά μέσα.

Το δευτερεύον οδικό δίκτυο της χώρας είναι στην ουσία, εγκαταλειμμένο στην τύχη του, ενώ η συντήρησή του έχει μείνει «ορφανή» από χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή, αυτοκινητόδρομοι παραχωρούνται σε ιδιωτικούς ομίλους μαζί με την είσπραξη των διοδίων. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε νομοθετική ρύθμιση για την εξεύρεση τρόπου πληρωμής των προστίμων που επιβάλλονται για παραβάσεις του ΚΟΚ, σε αλλοδαπούς οδηγούς οχημάτων, όπως και η έκδοση αποφάσεων συντήρησης των οδών από τους περιφερειάρχες και η παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κατασκευαστικών παρεμβάσεων διαφόρων φορέων, στο οδικό δίκτυο. Παράλληλα, συζητήθηκε η αλλαγή των ορίων ταχύτητας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, αλλά και η αυστηροποίηση των ποινών για παραβάσεις όπως είναι η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η χρήση, κατά την οδήγηση, κινητού τηλεφώνου και η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Με 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας που πραγματοποίησαν χτες οι μηχανικοί του Δημοσίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ακυρώθηκαν δημοπρασίες δημοσίων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις του κλάδου, που διεκδικεί:

  • Αναβάθμιση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών της χώρας και σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων μέσω ΑΕ, συμβούλων, ΣΔΙΤ και Συμβάσεων Παραχώρησης.
  • Κατάργηση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου 3655/08 που οδήγησε στην αυθαίρετη ενοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ με άλλα Ταμεία, καθώς και στη συνολική υπονόμευση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.
  • Διασφάλιση των επιδομάτων τους που τέθηκαν σε αμφισβήτηση μετά την ψήφιση του Φορολογικού νόμου. Ομογενοποίηση των αποδοχών τους, προκειμένου να αρθούν οι μισθολογικές ανισότητες και θέσπιση Κλαδικού Μισθολογίου.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο Πέμπτη, που θα εστιαστεί στα ασφαλιστικά προβλήματα, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. μπροστά στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4) και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ