ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει η κλήση διευθυντών στην Ασφάλεια

Την κλήση για την υπόδειξη των «πρωταίτιων» των μαθητικών κινητοποιήσεων αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

«Τις τελευταίες μέρες η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής καλεί διευθυντές και προέδρους συλλόγων γονέων να υποδείξουν τους "πρωταίτιους" των μαθητικών κινητοποιήσεων που αναπτύχθηκαν για τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος τους», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Και συνεχίζει: «Αυτή η αντιδημοκρατική και αντιπαιδαγωγική ενέργεια, η οποία προφανώς έχει την κυβερνητική στήριξη και κάλυψη, στοχεύει να τρομοκρατήσει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Στηρίζεται στην κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα αξιοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για να οδηγηθούν εκατοντάδες μαθητές στα δικαστήρια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης ρωτά τους υπουργούς, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Για να καταργήσει την Πράξη του Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Για να περιφρουρήσει τον παιδαγωγικό ρόλο των διευθυντών και των καθηγητών, δίνοντας εντολή να σταματήσει η κλήση διευθυντών και συλλόγων γονέων στην Ασφάλεια για την υπόδειξη «πρωταίτιων» στις μαθητικές κινητοποιήσεις, γεγονός που δυναμιτίζει το κλίμα συνεργασίας στη σχολική κοινότητα.
ΠΑΜΕ
Σταματήστε τώρα την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Η γραπτή κλήση που επιδόθηκε σε διευθύντρια στην περιοχή του Πειραιά
Η γραπτή κλήση που επιδόθηκε σε διευθύντρια στην περιοχή του Πειραιά
Στην επιχείρηση ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, οι ταξικές δυνάμεις θα απαντήσουν δυναμικά αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, την έκφρασή της και στο χώρο της Παιδείας, την πολιτική αυταρχισμού των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε το ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια των παραστάσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χτες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ι. Σακελάκος, έχει ζητήσει από την Ασφάλεια Αττικής να διερευνήσει αν έγιναν αξιόποινες πράξεις σε σχολεία που φέτος βρέθηκαν σε κατάληψη. Την επιχείρηση αυτή, ουσιαστικά, έχει καλύψει πολιτικά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, όταν την προηγούμενη βδομάδα (πριν γίνει γνωστή η επιχείρηση ποινικοποίησης) χαρακτήρισε τους αγώνες των μαθητών ως «επαναστατική γυμναστική» και τόλμησε να συνδέσει τις καταλήψεις με καταστροφές στα σχολεία, προκειμένου να τους συκοφαντήσει.

Με βάση την εισαγγελική παραγγελία, η Ασφάλεια επικοινωνεί τηλεφωνικά με διευθυντές σχολείων, καλώντας τους να καταθέσουν για τις καταλήψεις και να υποδείξουν τους «πρωταιτίους». Ενώ εντείνοντας τις πιέσεις, έχει επιδώσει και γραπτή κλήση για κατάθεση σε διευθύντρια σχολείου στον Πειραιά. Ανάλογη εισαγγελική παραγγελία φαίνεται ότι έχει δοθεί και από άλλους εισαγγελείς, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για γενικευμένη επιχείρηση.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο εισαγγελέας Ι. Σακελάκος, στο πλαίσιο της χτεσινής παράστασης, η παραγγελία έχει δοθεί, περίπου, πριν δύο μήνες, όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι καταλήψεις. Με την εντολή να γίνει διακριτικά και αθόρυβα. Οχι όμως για να μην τρομοκρατηθούν οι μαθητές όπως ισχυρίστηκε (γιατί οι μαθητές από τη στιγμή που διώκονται θα το μάθουν), αλλά προφανώς για να μην ξεσηκωθούν γενικότερες αντιδράσεις.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ απαίτησαν από τον εισαγγελέα να σταματήσει αμέσως η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών που αγωνίζονται για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και ενάντια στην εμπορευματοποίησή της. Ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι αυτός απλώς εφαρμόζει το νόμο και ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η διαδικασία αυτή.

Ακόμα είπε ότι η παραγγελία βασίζεται στο άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα, που ορίζει ότι είναι ποινικό αδίκημα η παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Είτε όμως χρησιμοποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας είτε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε νομοθετήσει το 2000 το ΠΑΣΟΚ, είναι καθαρό ότι και τότε και τώρα, στόχος δεν είναι οι όποιες καταστροφές είχαν σημειωθεί - που ήταν περιορισμένες και συνήθως προκαλούνται από εξωσχολικές ομάδες - αλλά οι ίδιες οι κινητοποιήσεις των μαθητών. Και ο εισαγγελέας χαρακτήρισε το νόμο «σοφό», στηρίζοντας ουσιαστικά την πολιτική αυταρχισμού και ποινικοποίησης.

Νωρίτερα το ΠΑΜΕ είχε πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΓΑΔΑ, στον υποστράτηγο Ι. Μπούτσικα. Ο τελευταίος, ουσιαστικά, δήλωσε αναρμόδιος, ότι η Αστυνομία εκτελεί εντολές. Τέλος, να σημειωθεί ότι και ο εισαγγελέας και ο υποστράτηγος δήλωσαν ότι θα λάβουν υπόψη τους την παρέμβαση του ΠΑΜΕ.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Καταδικάζουν κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης

Οι εισαγγελικές παραγγελίες, όπως και οι υπόλοιπες προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών θα πέσουν στο κενό. Αυτός ήταν ο κοινός τόπος όλων των παρεμβάσεων εκπροσώπων μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες με αφορμή τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων που είναι αυτή την περίοδο σε εξέλιξη και κατά την οποία κατήγγειλαν και τις πολιτικές ευθύνες για το γεγονός.

Την προσπάθεια να στηθούν τα νέα «μαθητοδικεία» καταδίκασαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, δηλώνοντας ότι ο δίκαιος αγώνας των μαθητών συνεχίζεται κόντρα στην τρομοκρατία και τις απειλές τους. Οπως τόνισαν, πρόκειται για αγώνα τον οποίο δεν οργανώνουν ...«μειοψηφίες», αλλά οι ίδιοι οι μαθητές μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες και ξέρουν να τον περιφρουρούν. Απαντώντας στην προπαγάνδα για καταστροφές στα υπό κατάληψη σχολεία, οι μαθητές σημείωσαν ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση του αγώνα τους και απαντούν ότι αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για τις καταστροφές, θα έβλεπε τους σοβάδες που πέφτουν στα σχολεία, τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, τα σχολεία που κάνουν μάθημα σε αποθήκες κ.ο.κ.

«Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να καλείται να καταδιώξει τα θύματα αυτής της πολιτικής, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους εμπνευστές της. Δεν υποβαθμίζουν οι μαθητικοί αγώνες τα σχολεία», σημείωσε μιλώντας εκ μέρους των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατ. Αττικής ο Β. Τόγιας, που τόνισε ότι οι μαθητές έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν άποψη για το σχολείο που καθημερινά βιώνουν, να διεκδικούν ένα καλύτερο σχολείο, που θα δίνει διέξοδο στη δημιουργικότητα και πραγματικά εφόδια για τη ζωή τους.

Καταστολή όπου υπάρχουν διεκδικήσεις

Ο Αντ. Καλόβουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών είναι μια αναμενόμενη αντίδραση σε μία κατάσταση που ζουν καθημερινά και τους προκαλεί έντονη δυσφορία. Οσο για τις περιβόητες καταστροφές στα σχολεία, σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πως οφείλονται σε εξωσχολικούς παράγοντες οι οποίοι δε συλλαμβάνονται. Οπως είπε, εισαγγελική παρέμβαση υπάρχει μόνο εκεί που υπάρχει διεκδίκηση και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν πολιτική ανυπακοή σε μια πράξη καταστολής.

Για «πρωτοφανή επίθεση ασύλληπτης έκτασης και έντασης, με καινοφανή χαρακτηριστικά, πέρα από κάθε έννοια νομιμότητας και δικαίου» έκανε λόγο μιλώντας εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ο Αγγ. Βρετός, μέλος της γραμματείας της. «Η επίθεση αυτή εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής, μέσα από πρακτικές τρομοκρατίας και καταστολής που επιβάλλονται ως δήθεν αναγκαίες για την ασφάλεια των πολιτών, μέσα από ένα ολοένα πιο ασφυκτικό και αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο», σημείωσε και αναφέρθηκε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ φρόντισαν για την προσαρμογή όλου του αντιδραστικού οπλοστασίου οδηγιών, αποφάσεων - πλαισίων και κατευθύνσεων της ΕΕ. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ σημείωσε ότι η πρακτική που ακολουθήθηκε με την εισαγγελική παραγγελία για τα σχολεία «είναι αποκαλυπτική των πραγματικών επιδιώξεών τους που είναι ο εκφοβισμός τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των ίδιων των μαθητών και των γονιών».

Εκ μέρους της ΟΛΜΕ ο γγ της Ομοσπονδίας Θ. Κοτσιφάκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι οι διευθυντές έχουν παιδαγωγικό ρόλο, ενώ η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της περιβόητης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999, που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες και αστυνομεύει τη λειτουργία του σχολείου».

ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Κρούσμα τρομοκράτησης

Νέο κρούσμα επιχείρησης τρομοκράτησης των μαθητών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο κλίμα αυταρχισμού στα σχολεία. Στα Τρίκαλα, την περασμένη Παρασκευή, τέσσερις μαθητές του ΕΠΑΛ, που τελεί υπό κατάληψη, οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση του νομού. Οι μαθητές κρατήθηκαν για 2 ώρες, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο διευθυντής του σχολείου με την κατηγορία των «πιθανολογούμενων ζημιών» στο κτίριο. Στη συνέχεια, οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς αποσύρθηκε η μήνυση.

Με αφορμή τα κρούσματα τρομοκράτησης μαθητών, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την ενορχηστρωμένη προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους πρακτικές δε θα περάσουν, θα τις σταματήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα, δυναμώνοντας τον αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ