Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Καταδικάζουν κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης

Οι εισαγγελικές παραγγελίες, όπως και οι υπόλοιπες προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών θα πέσουν στο κενό. Αυτός ήταν ο κοινός τόπος όλων των παρεμβάσεων εκπροσώπων μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες με αφορμή τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων που είναι αυτή την περίοδο σε εξέλιξη και κατά την οποία κατήγγειλαν και τις πολιτικές ευθύνες για το γεγονός.

Την προσπάθεια να στηθούν τα νέα «μαθητοδικεία» καταδίκασαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, δηλώνοντας ότι ο δίκαιος αγώνας των μαθητών συνεχίζεται κόντρα στην τρομοκρατία και τις απειλές τους. Οπως τόνισαν, πρόκειται για αγώνα τον οποίο δεν οργανώνουν ...«μειοψηφίες», αλλά οι ίδιοι οι μαθητές μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες και ξέρουν να τον περιφρουρούν. Απαντώντας στην προπαγάνδα για καταστροφές στα υπό κατάληψη σχολεία, οι μαθητές σημείωσαν ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση του αγώνα τους και απαντούν ότι αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για τις καταστροφές, θα έβλεπε τους σοβάδες που πέφτουν στα σχολεία, τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, τα σχολεία που κάνουν μάθημα σε αποθήκες κ.ο.κ.

«Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να καλείται να καταδιώξει τα θύματα αυτής της πολιτικής, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους εμπνευστές της. Δεν υποβαθμίζουν οι μαθητικοί αγώνες τα σχολεία», σημείωσε μιλώντας εκ μέρους των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατ. Αττικής ο Β. Τόγιας, που τόνισε ότι οι μαθητές έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν άποψη για το σχολείο που καθημερινά βιώνουν, να διεκδικούν ένα καλύτερο σχολείο, που θα δίνει διέξοδο στη δημιουργικότητα και πραγματικά εφόδια για τη ζωή τους.

Καταστολή όπου υπάρχουν διεκδικήσεις

Ο Αντ. Καλόβουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών είναι μια αναμενόμενη αντίδραση σε μία κατάσταση που ζουν καθημερινά και τους προκαλεί έντονη δυσφορία. Οσο για τις περιβόητες καταστροφές στα σχολεία, σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πως οφείλονται σε εξωσχολικούς παράγοντες οι οποίοι δε συλλαμβάνονται. Οπως είπε, εισαγγελική παρέμβαση υπάρχει μόνο εκεί που υπάρχει διεκδίκηση και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν πολιτική ανυπακοή σε μια πράξη καταστολής.

Για «πρωτοφανή επίθεση ασύλληπτης έκτασης και έντασης, με καινοφανή χαρακτηριστικά, πέρα από κάθε έννοια νομιμότητας και δικαίου» έκανε λόγο μιλώντας εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ο Αγγ. Βρετός, μέλος της γραμματείας της. «Η επίθεση αυτή εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής, μέσα από πρακτικές τρομοκρατίας και καταστολής που επιβάλλονται ως δήθεν αναγκαίες για την ασφάλεια των πολιτών, μέσα από ένα ολοένα πιο ασφυκτικό και αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο», σημείωσε και αναφέρθηκε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ φρόντισαν για την προσαρμογή όλου του αντιδραστικού οπλοστασίου οδηγιών, αποφάσεων - πλαισίων και κατευθύνσεων της ΕΕ. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ σημείωσε ότι η πρακτική που ακολουθήθηκε με την εισαγγελική παραγγελία για τα σχολεία «είναι αποκαλυπτική των πραγματικών επιδιώξεών τους που είναι ο εκφοβισμός τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των ίδιων των μαθητών και των γονιών».

Εκ μέρους της ΟΛΜΕ ο γγ της Ομοσπονδίας Θ. Κοτσιφάκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι οι διευθυντές έχουν παιδαγωγικό ρόλο, ενώ η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της περιβόητης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999, που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες και αστυνομεύει τη λειτουργία του σχολείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ