Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το φάντασμα της ύφεσης πάνω από την Ευρώπη

Σύμφωνα με μελέτη της «EFG Eurobank», οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία, είναι σημαντικές και οι πιθανότητες ύφεσης στην ευρωζώνη ανέβηκαν στο... 80!

Η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε πριν ενάμιση μήνα στις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Ευρώπη και άλλες χώρες, θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της «EFG Eurobank» (του ομίλου Λάτση), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της τράπεζας. Επικαλούμενοι στοιχεία που καταγράφουν τη μέχρι τώρα χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη, οι συντάκτες της μελέτης, εκτιμούν πως «η πιθανότητα μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη, αυξάνεται στο 80% κατά το τέταρτο τρίμηνο, από 36% που ήταν το 3ο τρίμηνο του 2008»!

Ειδικότερα, αξιοποιώντας την εμπειρία προηγούμενων διεθνών τραπεζικών κρίσεων, οι συντάκτες της μελέτης:

  • Καταλογίζουν ευθύνες στην ηγεσία της ΕΕ επειδή - σε αντίθεση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ - επέμειναν στην εφαρμογή των αυστηρών περιοριστικών πολιτικών του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, αντί να τις εφαρμόσουν με «ευελιξία».
  • Μέμφονται τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι διατήρησε το παρεμβατικό επιτόκιο του ευρώ «σε υψηλότερο επίπεδα από αυτά που δικαιολογούν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας». Παράλληλα, εκτιμούν πως η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ «δε θα αποδειχτεί ικανή να αποτρέψει την ύφεση»!
  • Θεωρούν σημαντικές τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία της ευρωζώνης «καθώς οδηγούν σε αποκλιμάκωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Οι επιπτώσεις αυτές, άρχισαν ήδη να γίνονται αισθητές, με τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Πάντως, οι συντάκτες της μελέτης της «Eurobank EFG», δηλώνουν αισιόδοξοι για τις ευεργετικές επιπτώσεις των μέτρων (πακτωλός τρισεκατομμυρίων) που πήραν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των διεθνών χρηματαγορών. Στο «διά ταύτα», σχετικά με την πορεία και τη διάρκεια της διεθνούς οικονομίας, ρισκάρουν την πρόβλεψη πως η ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα κορυφωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα δουν μόνο μια επιβράδυνση κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ