Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θεματοφύλακας της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Θεματοφύλακας της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου καλώντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν... εγκράτεια και να μην «παρερμηνεύσουν» τον όρο «χαλαρότητα» για το «σύμφωνο σταθερότητας» και αρχίσουν «χαλαρά να πετάνε λεφτά»!!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι χτες ισχυριζόταν ότι πρέπει να ενισχυθούν τα λαϊκά στρώματα και οι μικρομεσαίοι για να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο πρόταξε την ανάγκη για τη συγκράτηση των παροχών...

Ο Γ. Παπανδρέου, αφού αρχικά επιχείρησε να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, ζητώντας από την ΕΕ, που με τις πολιτικές της χτυπάει το λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα, οι αποφάσεις της να «προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής ώστε να προστατεύσουν τον Ευρωπαίο πολίτη, την εργασία, τις συντάξεις, να στηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η προώθηση των στρατηγικών ευρωενωσιακών κατευθύνσεων.

Μια μέρα μετά τη δήλωσή του από τη Βιέννη ότι δεν «θέλει να χαλαρώσουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ», ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ της πιστής εφαρμογής της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», που οδηγεί στο «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων.

Την ίδια στιγμή βέβαια ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας τα «σοσιαλδημοκρατικά» του διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, κάλεσε την ΕΕ να χρησιμοποιήσει το σύμφωνο σταθερότητας σαν «εργαλείο», που θα «συμβάλει στην ανάπτυξη» για να θωρακίσει τις οικονομίες από την κρίση, προτείνοντας επί της ουσίας να στηρίξει με όλα τα μέσα το ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Μπαρόζο, σημείωσε ότι συμφώνησε με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει απλώς να διευκολύνει τη ρευστότητα μεταξύ των τραπεζών, αλλά πρέπει να συμβάλει καθοριστικά ώστε να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία». Να προσφέρει δηλαδή «ζεστό χρήμα» σε όλα τα τμήματα του κεφαλαίου. Ο Γ. Παπανδρέου, προτείνοντας κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις με το κράτος να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των πολυεθνικών ομίλων, τόνισε ότι «δεν πρέπει να φοβηθούμε τον Κέυνς και να στηρίξουμε την οικονομία με δημόσιες επενδύσεις».

Αναφερόμενος στην έγκριση των 28 δισ. ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δε «γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες ενημέρωσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μπαρόζο δεν έθεσε κανένα τέτοιο θέμα και υπογράμμισε ότι ο ίδιος «δεν ήρθε να κάνει κριτική στην ελληνική κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα μπει εμπόδιο στην απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύει από τον κρατικό προϋπολογισμό τους τραπεζίτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος από την Αθήνα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου της ΝΔ για τη χορήγηση των 28 δισ. ευρώ «πρόχειρο, επιπόλαιο, ερασιτεχνικό, άδικο και αναποτελεσματικό», αλλά πρόσθεσε ότι «στην παρούσα κρίση, ένα παρόμοιο σχέδιο δεν αρκεί».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επίσης επανέφερε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για «πάγωμα» των υποχρεώσεων των «δανειοληπτών» μέχρι το 2009, όπου «χρειάζεται». Μια πρόταση, η οποία βέβαια δε θίγει τα συμφέροντα των τραπεζών και τα ληστρικά τους επιτόκια, γι' αυτό ακριβώς το λόγο όπως ομολόγησε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου «πολλά στελέχη και άτομα στον τραπεζικό τομέα και αναλυτές βρίσκουν τη συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ απόλυτα ρεαλιστική και εφαρμόσιμη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ