Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Δικομματικό «πινγκ πονγκ» συμψηφισμού

To κλασικό δικομματικό «πινγκ πογκ» συμψηφισμού, ανάμεσα στα δύο συνυπεύθυνα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, συνεχίστηκε και χτες κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με το θέμα. Οι βουλευτές των δύο κομμάτων αναλίσκονται σε μια προσπάθεια ο ένας να μεταθέσει τις ευθύνες στον άλλο και είναι χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές της ΝΔ ρωτάνε τους μάρτυρες μόνο για την περίοδο που το σκάνδαλο αφορά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι βουλευτές του τελευταίου ασχολούνται μόνο για την περίοδο των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Η χθεσινή μέρα συνεχίστηκε με τις εξετάσεις μαρτύρων: Η δικαστής Γ. Σακάλογλου ήταν εισηγήτρια της απόφασης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, το οποίο ασχολήθηκε την περίοδο 2003-2004 με το θέμα της ιδιοκτησίας της λίμνης Βιστονίδας και με πλειοψηφία 2-1 (μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου) τον Απρίλη του 2004 δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο (εκτός από μέρος της νησίδας Μπουρού), αλλά δε δημοσιεύτηκε ποτέ. Η δικαστής είπε στην Επιτροπή ότι όταν ανέλαβε την υπόθεση η κυριότητα της λίμνης ήταν στο Δημόσιο, αφού οι διάφορες αποφάσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ δεν παρήγαγαν κυριότητα της λίμνης στη Μονή Βατοπεδίου και ως εκ τούτου εισηγήθηκε τη δικαίωση του Δημοσίου. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Ψάλτη μειοψήφησε και τασσόμενη κατά του Δημοσίου είπε ότι η Μονή χρειαζόταν την έκταση της λίμνης για να κάνει φιλανθρωπικά έργα. Στη συνέχεια, δε, δε δημοσίευσε την απόφαση ισχυριζόμενη ότι υπήρχε κάποια εκκρεμότητα και όπως είναι γνωστό μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Αρειος Πάγος διέταξε την άμεση δημοσίευση της απόφασης, προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ.

Στην πρωινή συνεδρίαση εξετάστηκαν ως μάρτυρες οι δημοσιογράφοι Γ. Βλάχος και Γ. Ντάσκας. Κατά τον Γ. Βλάχο, στην όλη υπόθεση της μεταβίβασης δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου ενδεχομένως να υπήρχε κάποιος υπουργός (τον οποίο δεν κατονόμασε), που συντόνιζε τις όλες διαδικασίες. Ο δημοσιογράφος είπε ότι η υπόθεση ξεκίνησε από το 1998 που δόθηκε η λίμνη Βιστονίδα στη Μονή και ανέφερε ότι ο ηγούμενος Εφραίμ είχε τη δυνατότητα να κυκλοφορεί από γραφείο σε γραφείο να προτείνει διάφορες ανταλλαγές περιουσίας της Μονής με δημόσιες εκτάσεις.

Ο Γ. Ντάσκας έκανε λόγο για μια συμμορία, που αποφάσισε να λεηλατήσει δημόσια γη και να τη μεταβιβάσει στη Μονή Βατοπεδίου και εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε το 1998 και κατέληξε το 2004. Απέδωσε ευθύνες για την υπόθεση στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ (Δρυς, Φωτιάδης) και της ΝΔ (Δούκας, Μπασιάκος) και ονομάτισε τον Θ. Ρουσόπουλο ως συντονιστή της όλης επιχείρησης, αφού, παρά το ότι ήταν αναρμόδιος, τηλεφωνούσε σε υφυπουργούς και τους ζητούσε να βοηθήσουν τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου στα σχέδιά του. Κατά τον Γ. Ντάσκα, στο όλο σκάνδαλο υπάρχουν ευθύνες υπουργών κακουργηματικού χαρακτήρα και ηθικής αυτουργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ