ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
So long it's been good to know you*

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Αλλο άρωμα. Αλλο πράγμα είναι να 'σαι διανοούμενος κι άλλο δημοσιογράφος.

Καθένας μπορεί να δηλώσει δημοσιογράφος. Μόλις προχτές στη Θεσσαλονίκη κάτι υπάλληλοι της Κρατικής Ασφάλειας δήλωναν δημοσιογράφοι για να μάθουν πού θα γίνει η επόμενη κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια. Αγαρμποι εντελώς. Και στην αγωνία τους και στη χαρά τους. Σαν τους δημοσιογράφους. Που δεν πρόλαβαν να δηλώσουν μια φορά «είμαστε όλοι Αμερικάνοι», τώρα το ξαναδηλώνουν φοβούμενοι μπας και τους κόψουνε τη βίζα. Σου λέει, αλλάζει τ' αφεντικό, λες να 'χουμε τίποτα τραβήγματα;

Ο διανοούμενος που οραματίζεται αμερικάνικα είναι αλλιώς. Το ντύνει το πράμα: Γιατί του τρέχουνε τα σάλια του αμερικάνικου ονείρου του και πασχίζει να δώσει εν είδει καλλιτεχνίας την «αντίστιξη του χυδαίου - συμβολικά και σημειολογικά - στο συμμετοχικό ρεύμα αλλαγής».

Ο δημοσιογράφος σπεύδει να δηλώσει «είμαστε όλοι Αμερικανοί», άσε που του ξεφεύγει κι ένα «πάλι», και υπονομεύει έτσι τη σταθερότητα της επιλογής του. Είναι σα να λέει «γύρισα πάλι σπίτι, συγνώμη για την παρασπονδία»...

Ο διανοούμενος δε χρειάζεται να πάει στη μέση του «κάπου» για να διαμορφώσει άποψη. Ξέρει - χωρίς να πάει - πως πάνω στη συγκίνηση ενός λαού - άντε του στρατού του - μπορούν να συμβούν όλα. Οπως το να βομβαρδίσεις πάλι - εδώ κολλάει το «πάλι» - έναν γάμο στο Αφγανιστάν και να αφήσεις πίσω σου σαράντα νεκρούς, για την πατρίδα ρε γαμώτο. Αυτό θα πει ενόραση διανοουμένου...

Πατρίδα! Μεγάλη λέξη. Ενας άσημος που τον λέγανε «πατρίδα» άφησε κόκαλα στο βουνό. Κι άλλοι σπάνε μολύβια για να αποφύγουν να περιγράψουν το βάθος του χρηματοκιβωτίου που σηματοδοτεί η πατρίδα της τάξης που τους ταΐζει.

Φαντάσου, από αγάπη για την πατρίδα, οι Αμερικάνοι ψάχνουν ακόμα να βρούνε το μπρούντζινο κεφάλι του Βαν Φλιτ στα βάθη της λίμνης της Καστοριάς που το πετάξανε κάτι παλιόπαιδα ατίθασα.

Κι επίσης από αγάπη για την πατρίδα κάτι αντιεξουσιαστές ψάχνουν ακόμα «κάπου» στο Μίτσιγκαν να βρούνε άλλοθι για τις ναπάλμ που έριξαν οι κατ' επιλογή τους σημερινοί συν-πατριώτες τους στο ...Γράμμο και το Βίτσι!

Ασχετο: Εκείνος ο τίτλος «στα βήματα του Κένεντι» δεν ακούγεται λίγο σαν επανάληψη της απειλής;

*«Είναι καλό που σε γνώρισα». Τότε που τραγουδοποιοί σαν τον Γούντι Γκάρθι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να οργανώσουν εργάτες στο σωματείο τους έτσι που να μπορέσουν να πάρουν απ' τ' αφεντικό ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την αρπαγμένη υπεραξία της δουλειάς τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«Pistol in your face»*

«ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ»: «υπάρχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την ισχυρή πίεση που ασκήθηκε από τα συνδικάτα, ωστόσο χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να αλλάξει τελείως ο αντεργατικός χαρακτήρας της οδηγίας που προωθείται» (η δήλωση του Α. Καλύβη του ΣΥΝ, μετά την ψήφο υπέρ της οδηγίας για τα 65 χρόνια δουλειάς από τον Δ. Παπαδημούλη, επίσης του ΣΥΝ / ΑΥΓΗ).

ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΥΦΛΟΙ ΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟΜΑΤΗ: «Ας επικαλεστούμε λοιπόν ένα νέο πνεύμα πατριωτισμού, προσφοράς και ευθύνης και ας αποφασίσει ο καθένας από μας να εμπλακεί, να εργαστεί πιο σκληρά και να φροντίσει όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους» (ο Μπ. Ομπάμα / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΖΗΛΕΥΕ... ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ: «ο Ομπάμα με τον λόγο, την παρουσία και τις πρωτοβουλίες του διαμόρφωσε και εκφράζει ένα πρωτόγνωρο πολιτικό, κοινωνικό και συμμετοχικό ρεύμα αλλαγής, αναγέννησης και ελπίδας. Ουσιαστικά, συμβολικά και σημειολογικά ως πρωταγωνιστής και ως χαρισματικός ηγέτης με ριζοσπαστικές ιδέες και δημοκρατικές προοδευτικές προτάσεις, σηματοδοτεί ένα ελπιδοφόρο πρόσωπο μιας άλλης και πολλά υποσχόμενης Αμερικής, κατ' αντίστιξη με το αποκρουστικό πρόσωπο της Αμερικής του Τζορτζ Μπους» (ο Κ. Λαλιώτης στα ΝΕΑ).

ΚΑΠΟΥ... Σ' ΕΝΑ ΓΑΜΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: «πήγα στο Ντιτρόιτ (...) ήμουν στη μέση του "κάπου": στην Πολιτεία του Μίσιγκαν (...) το βράδυ θρίαμβος, χορός στους δρόμους, δάκρυα, αγκαλιές, φιλιά κι άλλα δάκρυα: ευσυγκινησία, άλλο ένα εθνικό γνώρισμα των Αμερικανών. Κι όμως οι απογοητευμένοι "αριστεροί" της δεκαετίας του '70, μοιράζονται την ίδια γνώμη με το ΚΚΕ: "Τι βανίλια, τι σοκολάτα", μια ακόμα ένδειξη σκοταδισμού (...) όποιος δε διακρίνει τις διαφορές είναι ηλίθιος» (η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

* «Το όπλο στο πρόσωπό σου», ένα ξεχασμένο τραγούδι του Charlie Musselwhite

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ 65ΩΡΟ Νέα Δημοκρατία - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΠΑΓΩΝΕΙ» η εξόφληση στεγαστικών δανείων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «ΠΑΓΩΝΟΥΝ» τις δόσεις στα στεγαστικά

ΤΑ ΝΕΑ: Υπόσχεση αλλαγής με ανθρώπινο πρόσωπο

Η ΧΩΡΑ: Στα βήματα του Κένεντι

Η ΑΥΓΗ: Οι «αδύναμοι» της Αμερικής σφράγισαν τη νίκη

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ, θα είναι το μέλλον;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νίκησε. Θα μπορέσει;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανάσα ελπίδας για τον πλανήτη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιστορική νίκη, μεγάλες προκλήσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ομπαμα-μανία

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πάρτι για την αλλαγή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μέσ' στην ελπίδα

«Για πρώτη φορά καταργούνται θέσεις απασχόλησης όχι μόνο στη "γηραιά" βιομηχανία αλλά και στις "δυναμικές" υπηρεσίες (...) σύμφωνα με το Bloomberg το σύνολο των θέσεων εργασίας που θα έχουν καταργηθεί κατά το πρώτο εννιάμηνο θα είναι γύρω στις 760.000 και το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας θα καταγράψει ρεκόρ πενταετίας φτάνοντας το 6,3% του ενεργού πληθυσμού (...) η κατανάλωση επίσης μειώθηκε κατά 3,1% και πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 1980» (τα στοιχεία για τις ΗΠΑ / ΤΟ ΒΗΜΑ).

«Πάλι»;

«Σήμερα, για πρώτη φορά μετά τους Διδύμους Πύργους, είμαστε και πάλι όλοι Αμερικανοί. Είμαστε οι αναρίθμητοι φίλοι μιας μεγάλης χώρας που έδωσε προχθές μαθήματα πολιτικής αλλαγής και κοινωνικής ανοχής (...)

Ερμε γιε του... ταχυδρόμου

(...) Ποια άλλη δημοκρατία θα εμπιστευόταν με τέτοιο ενθουσιασμό το ύπατο αξίωμα στον γιο ενός Κενυάτη μετανάστη και μιας Αμερικανίδας που εκπατρίστηκε στην Ινδονησία για να ζήσει; Στο έγχρωμο παιδί μιας προβληματικής κοινωνίας που πέρασε από τους ανελέητους δρόμους του Σικάγου και φλέρταρε με το έγκλημα και την ντρόγκα προτού καταλήξει στο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου;

Λυτρώσου και μείνε εκεί

(...) τέτοιες στιγμές είναι λυτρωτικό να αισθανόμαστε όλοι Αμερικανοί. Να αποθεώνουμε στο Ντένβερ, να γιορτάζουμε στο Σικάγο, να πανηγυρίζουμε στην Τάιμ Σκουέρ».

(Ε, ναι, τέτοιος οίστρος μόνο από έναν Γιάννη Πρετεντέρη μπορεί να προέρχεται / στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ