ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Επικίνδυνη προπαγάνδα

Από το φρενήρη ενθουσιασμό που κατέλαβε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλο τον πλανήτη για την εκλογή στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ του Μπάρακ Ομπάμα δεν εξαιρείται ούτε η χώρα μας. Πλήθος διθυράμβων γέμισε τις σελίδες των εφημερίδων, ενώ οι τηλεοπτικοί δέκτες «πλημμύρισαν» από πολιτικούς αναλυτές, που μας καλούσαν στο πρόσωπο του Αφροαμερικανού νέου Προέδρου να διακρίνουμε την «ιστορική ανατροπή και αλλαγή», που θα συμπαρασύρει ολόκληρο τον πλανήτη σε μια ...«προοδευτική στροφή».

Αφού το έδαφος στρώθηκε κατάλληλα, επιχειρώντας να εμφανίσει τον Ομπάμα σαν εκφραστή «καινούριων ιδεών», ένα δεύτερο κύμα προπαγανδιστικών κειμένων στον αστικό Τύπο ήρθε για να καλέσει τον ελληνικό λαό, προτάσσοντας την καταγωγή του νέου Προέδρου - γιος Κενυάτη μετανάστη - να ...υποκλιθεί στην «αμερικανική δημοκρατία» που επιτρέπει σ' ένα μαύρο να γίνει Πρόεδρός της. Μπροστά στο «μεγαλείο» μιας τέτοιας ...δημοκρατίας, όλες οι γραφίδες των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου υποκλίνονται και αναρωτιούνται για το ποιος μπορεί να τρέφει «αντιαμερικανικά αισθήματα». Το σύνθημα «είμαστε όλοι Αμερικανοί», που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από όλες τις κυβερνήσεις - μέλη των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών μετά τους «δίδυμους πύργους» και οδήγησε στις δολοφονικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, σήμερα ξανάρχεται στο προσκήνιο...

Η άρχουσα τάξη των ΗΠΑ βρήκε στο πρόσωπο του Ομπάμα τον αστό πολιτικό ηγέτη, που θα δώσει και πάλι λάμψη στη «βιτρίνα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και κυρίως μπροστά στην ολοένα και αυξανόμενη απέχθεια των λαών απέναντι στο ίδιο το ιμπεριαλιστικό σύστημα, το αμερικανικό κεφάλαιο λάνσαρε τον Ομπάμα σαν το «νέο ηγέτη» που πρεσβεύει το πνεύμα της «ανανέωσης». Για να γίνει πιο πειστικό το σενάριο, δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια και επιστρατεύτηκαν τα ΜΜΕ, τα οποία φιλοτέχνησαν το πρόσωπο του φτωχόπαιδου από το Σικάγο, που δούλεψε για να σπουδάσει, νίκησε το κατεστημένο και, τελικά, μπήκε στο Λευκό Οίκο.

Ο Μπάρακ Ομπάμα δεν είναι εκφραστής των συμφερόντων του αμερικανικού λαού, όσο και αν αυτό επιχειρούν ποικιλοτρόπως να περάσουν στις συνειδήσεις των εργαζομένων τα επιτελεία της αστικής τάξης. Είναι ο εκλεκτός της Γουόλ Στριτ και των μεγάλων συμφερόντων (η λίστα με τους χορηγούς της προεκλογικής καμπάνιας του πείθει και τον πιο δύσπιστο). Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν προήλθε από «παρθενογένεση». Πριν φτάσει στην Ουάσιγκτον, υπήρξε κυβερνήτης του Ιλινόις και έδωσε εξετάσεις στην άρχουσα τάξη, ψηφίζοντας, επικυρώνοντας και εφαρμόζοντας αντιδραστικά και αντεργατικά νομοθετήματα. Ηδη, από την προεκλογική του εκστρατεία, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής όπου Γης και θα απαντήσει άμεσα στα «κράτη - αλήτες», που θα μπουν εμπόδιο στα ιμπεριαλιστικά του σχέδια.

Απέναντι σε όλους αυτούς, που μας καλούν να γίνουμε «όλοι Αμερικανοί» και να ξεπεράσουμε τις αντιαμερικανικές μας «αγκυλώσεις», απαντάμε: Είμαστε όλοι Αμερικανοί, αλληλέγγυοι, όμως, με τα 47 εκατομμύρια των ανασφάλιστων Αμερικανών πολιτών. Τα 40 εκατομμύρια, που ζουν με συσσίτια. Τα εκατομμύρια των ανέργων, που «διαμένουν» στις σύγχρονες παραγκουπόλεις, επειδή έχασαν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς. Είμαστε, όμως, απέναντι στους πολιτικούς εκφραστές των δολοφόνων των λαών. Ο καθένας με την τάξη του. Η διέξοδος για τους λαούς δε βρίσκεται στην αναζήτηση «ηγετών» με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά στην όξυνση της ταξικής πάλης, για την ανατροπή του συστήματος που γεννά και αναπαράγει τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οπορτουνιστικές ακροβασίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

«...Και συμπράττουμε κι εμείς, όλοι οι πολίτες που πληρώνουν τους τόκους για τις πιστωτικές κάρτες, σε μια παρανομία, η οποία γίνεται σε βάρος τους. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σκεφτόμαστε να κάνουμε μια σειρά αγορές με πιστωτικές κάρτες και να δώσουμε μόνο 10% επιτόκιο, όχι 22% και να ανοίξει μια διαμάχη νομική, ώστε να λήξει αυτό το ζήτημα». Είπε, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΤΕΡ». Τι να πρωτοσχολιάσουμε. Τη... σύμπραξη των έρμων καταχρεωμένων εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, ανέργων και συνταξιούχων, που συμβάλει στη συνέχιση της ληστείας σε βάρος τους από τις τράπεζες;

Στα σόου για τις TV, προκειμένου να δουλεύουν την κοινωνία έχουνε γίνει μανούλες. Λες και δίνουν παραστάσεις όχι θεατρικές αλλά ρεκλάμας για φαστ φουντ. Γιατί αυτό που κάνουν ως νούμερο τσίρκου την επομένη το αντιστρέφουν. Για να κάνουν νέο νούμερο για την ίδια ρεκλάμα. Οσο για τα νομικίστικα τερτίπια που σκαρφίζονται στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες στον κοσμάκη, φαίνεται πως αγαπούν την «τυφλή» αστική Δικαιοσύνη τόσο που αρκεί να την επικαλούνται για να κάνουν αριστερή πολιτική. Οχι για τα δικαιώματα των ανθρώπων του μόχθου, γιατί τα δικαστήρια δεν ξέρουν από τέτοια. Ξέρουν μόνο από νόμους της ατομικής ιδιοκτησίας. Σ' αυτά στέλνουν τον εργαζόμενο να δικαιωθεί σε βάρος των τραπεζών; Και πότε ξανάγινε; Τέτοια ρήξη κάνουν οι οπορτουνιστές. Αμολάνε ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι και νομίζουν ότι επειδή το αμολάνε φτιάχνουν πραγματικότητες που θα τις επιβάλουν στους τραπεζίτες. Αλλά είπαμε. Οπορτουνισμός. Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει σε οργανώσεις τύπου ΙΝΚΑ να καταφεύγουν σε τέτοια σόου, τώρα γίνεται και πολιτική πρακτική, από μια δύναμη μάλιστα που ισχυρίζεται πως θα φέρει τα πάνω - κάτω. Πρόβλημά τους. Αλλά θα γίνει πρόβλημα των εργαζομένων αν αφεθούν να πειστούν ότι τα δικαστήρια και όχι ο αγώνας τους θα φέρει λύσεις.

Η μεταφυσική...

Ισως, όταν κάποιος επικαλείται τη μεταφυσική για να παραλληλίσει τον λόγο του «Ριζοσπάστη» και τις θέσεις του ΚΚΕ, δεν αξίζει καν να ασχοληθείς, αφού ήδη έχει περάσει ο ίδιος σε χώρους του ανύπαρκτου. Ο λόγος για τον Π. Μανδραβέλη και την «Καθημερινή», που τους χάλασαν τη φιλοαμερικανική ευφορία τα γραπτά του «Ριζοσπάστη» για τις εκλογές στις ΗΠΑ και τότε σε άρθρο με τίτλο «Η μεταφυσική και η πολιτική» φεύγει η σκέψη τους στο υπερπέραν: «... ο Ριζοσπάστης, ο οποίος λειτουργεί όπως η Βίβλος για τους πιστούς χριστιανούς. Ως γνωστόν και οι πλέον απίθανες ερμηνείες ή διηγήσεις της Βίβλου δεν τίθενται σε αμφισβήτηση. ΄Η πιστεύεις ότι ο Λάζαρος αναστήθηκε ή δεν είσαι Χριστιανός. Τελεία και παύλα. Δε χωράει περαιτέρω συζήτηση. Κατά τον ίδιο τρόπο, ή πιστεύεις ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε λήθαργο διακόσια χρόνια τώρα και ξύπνησαν μόνο στη Βόρεια Κορέα (και άλλα ομοειδή καθεστώτα) ή δεν είσαι κομμουνιστής». Σ' αυτό το επίπεδο της πιο φτηνής διαστρέβλωσης, που παραβιάζει και την πιο απλή λογική, είναι γραμμένο ολόκληρο το κείμενο. Πάντως, συμφωνούμε απόλυτα σε μια του φράση. Εκείνη που λέει πως: «Στο μεταφυσικό επίπεδο, ο διάλογος είναι αδύνατος». Πράγματι, μας είναι αδύνατο να διαλεχτούμε με κάποιον που όχι μόνο επιχειρεί να φτιάξει την πραγματικότητα στα μέτρα του, άλλωστε αυτή είναι η αποστολή του, αλλά για να το κάνει, διαμορφώνει λόγο και θέσεις του ΚΚΕ μόνος του και απαντάει μόνος του, νομίζοντας, ο δυστυχής, ότι έτσι θα το κάνει καλύτερα και γι' αυτό είναι και καταευχαριστημένος με τον εαυτό του, στον κόσμο του...

... και η πραγματικότητα

Πάντως, αν είναι για την πραγματικότητα ο λόγος και όχι για τη μεταφυσική, μήπως τα μονοπώλια έχασαν την εξουσία στις ΗΠΑ και δεν το πήραμε χαμπάρι; Ποιοι χρηματοδότησαν την καμπάνια του Ομπάμα με δύο δισ. δολάρια και γιατί; Μήπως οι πολυεθνικές έδωσαν όλα αυτά τα χρήματα για να τις ανατρέψει ο καινούριος Πρόεδρος; Μήπως σαν γερουσιαστής αρνήθηκε να ψηφίσει τον αντιδραστικό «Patriot act» (πατριωτικό νόμο) μεταξύ άλλων προτάσεων της διοίκησης Μπους που επίσης ψήφισε; Μήπως ο Κ. Πάουελ και η Κ. Ράις ήταν λευκοί; Μήπως δεν ήταν οι Δημοκρατικοί επί Κλίντον που κατέσφαξαν τη Γιουγκοσλαβία; Μήπως ο Ομπάμα δεν έχει μιλήσει για οριστικό ξεκαθάρισμα στο Αφγανιστάν; Μήπως δε μίλησε για πρωτεύουσα του Ισραήλ η Ιερουσαλήμ; Μήπως αυτή η φράση δε σημαίνει τον σφαγιασμό των Παλαιστινίων; Μήπως η καμπάνια για την Προεδρία ασχολήθηκε με τους εργαζόμενους, τους χιλιάδες άνεργους, άστεγους, φτωχούς των συσσιτίων κλπ. και όχι με τη λεγόμενη «μεσαία τάξη»; Μήπως το λεγόμενο «αμερικάνικο όνειρο» δε διατυπώθηκε με τον πιο σαφή τρόπο, όταν το βράδυ της εκλογής του Ομπάμα δολοφονήθηκαν 40 άμαχοι στο Αφγανιστάν και την άλλη μέρα άλλοι 30; Μήπως... ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» δε φτάνει να χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους που θίγουν τις γνώσεις του και τη λογική του ακριβώς γιατί εκφράζει τον φόβο της τάξης που υπηρετεί μπροστά στο λόγο του ΚΚΕ, που στηρίζεται στην πιο επιστημονική ανάλυση της ιστορικής εξέλιξης; Αν ήταν «μεταφυσικός» ο λόγος του ΚΚΕ δε θα χρειαζόταν να ανατρέξει στη μεταφυσική (του ανύπαρκτου) ο Π.Μ. για να τον αντιμετωπίσει.

Τα παραμύθια των εκπροσώπων του κεφαλαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ακούγοντας ραδιόφωνα και διαβάζοντας εφημερίδες! Φοβερά πράγματα...

Υπάρχει - λένε και γράφουν - στη Νέα Δημοκρατία, ένα «εσωτερικό μέτωπο», μια «τάση», οι ...«κοινωνιστές».

Βρίσκονταν σε λήθαργο, υποτίθεται, επί πολύ καιρό. Τώρα, όμως, με την κρίση, άρχισαν να ζητάνε μέτρα κοινωνικής πολιτικής και κάνουν κριτική στο νεο-φιλελευθερισμό!

Ποιοι είναι αυτοί; Ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Τούτοι κόπτονται για μέτρα κοινωνικής προστασίας...

Αυτοί είναι που θα μας σώσουν και θα φέρουν την ...κοινωνία στο προσκήνιο κάνοντας καλύτερη την κυβέρνηση!

Οπως καταλαβαίνετε, δε δουλευόμαστε απλά. Μάλλον προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας.

Φθάσανε να μας παρουσιάζουν την προσπάθεια του καθενός για «σταυρούς» και δημοσκοπικά «μπόνους» ως ...κοινωνικό ρεύμα.

Γιατί τέτοιες περιπτώσεις είναι οι προαναφερθέντες και προσπαθούν μέσα στον όλο χαμό να πάρουν «τα πάνω τους».

Οσο για την υποτιθέμενη κριτική στο φιλελευθερισμό, τι να συζητάμε. Εχει γίνει πια μόδα.

Τόσο πολύ που παρουσιάζεται επικριτικός σε αυτό που αποκαλούν «ελεύθερη οικονομία» μέχρι και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Λες και θα μπορούσε κανείς πλέον να χαρακτηρίσει πετυχημένο το μοντέλο που οδήγησε τα πράγματα ως εδώ.

Μόνο που στο ...διά ταύτα όλοι αποκαλύπτονται. Εκεί, δηλαδή, που συμφωνούν ...ο καθένας με τον τρόπο του. Στο ότι τις ζημιές του κεφαλαίου πρέπει να τις πληρώσουν οι λαοί και μάλιστα πολύ ακριβά.

Και το «τυράκι» για να πέσουμε στην παγίδα έχει πολλά ονόματα. Οπως «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», «Ταμείο Αντιμετώπισης της Φτώχειας» ή «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Επίσης «πραγματική οικονομία», «παραγωγική οικονομία», «κρατικός έλεγχος των αγορών», «ενίσχυση της ρευστότητας», «συναινετικές λύσεις» και τόσα άλλα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Μας αφήνουν εν ολίγοις να διαλέξουμε όποιο ...παραμύθι πιστεύουμε ότι μας πηγαίνει καλύτερα.

Μόνο που πέρασε ο καιρός για παραμύθια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ