ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αισιοδοξία προετοιμαζόμαστε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη

Η μακέτα του κτιρίου που θα στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ
Η μακέτα του κτιρίου που θα στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ
Σε μία περίπου βδομάδα αρχίζει για τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος σε όλη τη χώρα η μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης (Δεκέμβρης 2008 - Γενάρης 2009), που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου. Μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα αποφέρει θα διατεθεί για τη στέγαση του Αρχείου του Κόμματος, το οποίο, μετά τη διάσωσή του απ' τις καταστροφικές πλημμύρες του 1994, είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί σε ειδικό κτίριο για τη διατήρησή του και για να είναι δυνατή η αξιοποίησή του.

Η κατασκευή ενός σύγχρονου ειδικού κτιρίου, που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές για το σκοπό που προορίζεται, θα επιστεγάσει την υπεράνθρωπη μάχη που απ' το 1994 και έως σήμερα δίνουν μέλη και φίλοι του Κόμματος για τη σωτηρία του Αρχείου. Χάρη σ' αυτή την τιτάνια προσπάθεια το Αρχείο μπορεί σήμερα και αξιοποιείται. Το κτίριο θα έχει αποκλειστικά χρήση φύλαξης και αποθήκευσης ιστορικών αρχείων και όπως είναι κατανοητό έχει ειδικές απαιτήσεις κατασκευής και χώρων. Στόχος είναι το κτίριο αυτό να λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος, να περιλαμβάνει αναγνωστήριο, να φιλοξενεί διαλέξεις σχετικές με το περιεχόμενό του.

Μετά το κάλεσμα στράτευσης της ΚΕ του ΚΚΕ για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης οι Κομματικές Οργανώσεις προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Η προετοιμασία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας

Ο «Ρ» μίλησε με στελέχη της ΚΟ της Αθήνας για την προετοιμασία. Βασικά κι αναντικατάστατα όπλα για να κερδηθεί αυτή η μάχη είναι η αισιοδοξία και η αποφασιστικότητα των μελών και των φίλων του Κόμματος, η συσσωρευμένη εμπειρία από προηγούμενες Οικονομικές Εξορμήσεις και οι αυξημένες δυνατότητες που προκύπτουν απ' το αυξημένο κύρος του Κόμματος στο λαό και την εργατική τάξη της Αθήνας, μας επισήμαναν οι σύντροφοι. Γιατί συμπίπτει με την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Συμπίπτει με την προσυνεδριακή διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας υλοποιείται ήδη ένα πλατύ άνοιγμα με τις Θέσεις για το Συνέδριο, προκειμένου αυτές να συζητηθούν πλατιά με τους εργαζόμενους. Εντάσσεται στην πλατιά πολύμορφη πολιτική εξόρμηση που υλοποιεί το τελευταίο διάστημα η ΚΟΑ συζητώντας με τους ανθρώπους του μόχθου για την οικονομική κρίση και τις αιτίες της, προτρέποντάς τους να πιστέψουν στη δύναμή τους και να επιβάλουν την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός.

Ο στόχος για το κτίριο του Αρχείου του ΚΚΕ, τονίζουν στελέχη της ΚΟΑ, συνεγείρει κάθε προοδευτικό άνθρωπο και παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, πρόθυμα θα συμβάλουν για την επίτευξή του, αντιλαμβανόμενοι ότι η διάσωση του Αρχείου είναι και δική τους υπόθεση, τους αφορά και πρέπει απ' το υστέρημά τους να την υποστηρίξουν.

Παρ' όλα αυτά, όπως και σε κάθε άλλη μάχη, έτσι και σ' αυτή, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Εγκαιρα έγιναν η συζήτηση, ο σχεδιασμός και η προετοιμασία, έτσι ώστε την 1η του Δεκέμβρη να μην υπάρχει ούτε ένα μέλος του Κόμματος, ούτε ένας φίλος του, που να μην έχει στα χέρια του κουπόνια.

Τα κουπόνια έχουν φτάσει ήδη στο σύνολο της κομματικής δύναμης και φυσικά στα χέρια χιλιάδων φίλων του ΚΚΕ. Εχουν καθοριστεί ατομικά, προσωποποιημένα πλάνα, σύμφωνα με τις δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες του Κόμματος. Η ΚΟΑ απευθύνεται πλατιά ακόμα και σε μαζικούς και άλλους φορείς ζητώντας τους να υποστηρίξουν την προσπάθεια που αφορά στη διάσωση και στέγαση του Αρχείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στην ΚΟΑ έχουν αρχίσει να κατατίθενται προσφορές, ενώ ενθαρρυντικό είναι και το στοιχείο της ανταπόκρισης πρωτοπόρων εργατών, οι οποίοι στις 17 του Νοέμβρη, επέτειο ίδρυσης του Κόμματος, δούλεψαν «κόκκινο μεροκάματο» προσφέροντάς το στο Κόμμα τους και για την επίτευξη των στόχων της Οικονομικής Εξόρμησης.

Η ΚΟΑ προετοιμάζει πανεξόρμηση την παραμονή της έναρξης της εξόρμησης, δηλαδή την Κυριακή 30/11, με τον «Ριζοσπάστη», ευελπιστώντας η μέρα αυτή να σηματοδοτήσει τη δυναμική εκκίνηση της Οικονομικής Εξόρμησης. Εχει ήδη απευθύνει πρόταση άμιλλας στην ΚΟ Θεσσαλονίκης, η οποία και την αποδέχτηκε.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο στη Σπάρτη για τον ΔΣΕ

Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Διαταγή της χωροφυλακής για την εκκένωση χωριών στη Λακωνία. (Από το αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου)
Διαταγή της χωροφυλακής για την εκκένωση χωριών στη Λακωνία. (Από το αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου)
Με την παρουσίαση, για πρώτη φορά, μέρους από το αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου, Γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος στον εμφύλιο πόλεμο και Πολιτικό Επίτροπο της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Σπάρτης και την προβολή της ταινίας «Η κάθοδος των εννέα», ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων που οργανώνει στη Σπάρτη, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 90 χρόνων του Κόμματος. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν και θα κορυφωθούν σήμερα, Κυριακή, με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στις 12 το μεσημέρι.

Νωρίτερα, θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στις παλιές φυλακές της Σπάρτης, τις οποίες μαζί με αυτές του Γυθείου, η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ ζητά, με υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές την περασμένη Πέμπτη, να χαρακτηριστούν ως χώρος ιστορικής μνήμης.

Η επιχείρηση της Σπάρτης

Γιατί όμως χώρος ιστορικής μνήμης οι φυλακές; Τη νύχτα της 12ης προς 13ης Φλεβάρη 1947 πραγματοποιήθηκε μια υποδειγματική πολεμική επιχείρηση, του ΔΣΕ, όταν τμήμα 150 ανταρτών, με διοίκηση τους Κονταλώνη (κατέστρωσε το σχέδιο), Πρεκεζέ και Γιαννούκο, χτύπησε αιφνιδιαστικά τη φρουρά των φυλακών Σπάρτης. Ταυτόχρονα, δε, ομάδες μαχητών του ΔΣΠ (Πέρδικας, Καστάνης, Γιώργος Πρεκεζές) προέβησαν σε παραπλανητικές κρούσεις σε άλλα σημεία, στο κέντρο και στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης, όπου καθήλωσαν τμήματα του κυβερνητικού στρατού και της χωροφυλακής.

Μετά από ολιγόωρη μάχη - χωρίς καμιά ανθρώπινη απώλεια από την πλευρά των επιτιθέμενων - εξουδετερώθηκε η φρουρά των φυλακών και απελευθερώθηκαν 240 πολιτικοί κρατούμενοι, οι 170 από τους οποίους με επικεφαλής τα στελέχη του ΚΚΕ Κοντογιωργάκο και Οικονομάκη προσχώρησαν στον ΔΣΕ.

Η επιτυχία αυτή ήταν σταθμός στην ανάπτυξη του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

Με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αύριο Δευτέρα και ώρα 15.00. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ