Κυριακή 23 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο στη Σπάρτη για τον ΔΣΕ

Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Διαταγή της χωροφυλακής για την εκκένωση χωριών στη Λακωνία. (Από το αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου)
Διαταγή της χωροφυλακής για την εκκένωση χωριών στη Λακωνία. (Από το αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου)
Με την παρουσίαση, για πρώτη φορά, μέρους από το αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου, Γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος στον εμφύλιο πόλεμο και Πολιτικό Επίτροπο της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Σπάρτης και την προβολή της ταινίας «Η κάθοδος των εννέα», ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων που οργανώνει στη Σπάρτη, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 90 χρόνων του Κόμματος. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν και θα κορυφωθούν σήμερα, Κυριακή, με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στις 12 το μεσημέρι.

Νωρίτερα, θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στις παλιές φυλακές της Σπάρτης, τις οποίες μαζί με αυτές του Γυθείου, η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ ζητά, με υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές την περασμένη Πέμπτη, να χαρακτηριστούν ως χώρος ιστορικής μνήμης.

Η επιχείρηση της Σπάρτης

Γιατί όμως χώρος ιστορικής μνήμης οι φυλακές; Τη νύχτα της 12ης προς 13ης Φλεβάρη 1947 πραγματοποιήθηκε μια υποδειγματική πολεμική επιχείρηση, του ΔΣΕ, όταν τμήμα 150 ανταρτών, με διοίκηση τους Κονταλώνη (κατέστρωσε το σχέδιο), Πρεκεζέ και Γιαννούκο, χτύπησε αιφνιδιαστικά τη φρουρά των φυλακών Σπάρτης. Ταυτόχρονα, δε, ομάδες μαχητών του ΔΣΠ (Πέρδικας, Καστάνης, Γιώργος Πρεκεζές) προέβησαν σε παραπλανητικές κρούσεις σε άλλα σημεία, στο κέντρο και στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης, όπου καθήλωσαν τμήματα του κυβερνητικού στρατού και της χωροφυλακής.

Μετά από ολιγόωρη μάχη - χωρίς καμιά ανθρώπινη απώλεια από την πλευρά των επιτιθέμενων - εξουδετερώθηκε η φρουρά των φυλακών και απελευθερώθηκαν 240 πολιτικοί κρατούμενοι, οι 170 από τους οποίους με επικεφαλής τα στελέχη του ΚΚΕ Κοντογιωργάκο και Οικονομάκη προσχώρησαν στον ΔΣΕ.

Η επιτυχία αυτή ήταν σταθμός στην ανάπτυξη του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ