ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμούν το ΚΚΕ και τους αγώνες του

Εγκαινιάζεται σήμερα στις 7 μ.μ. στην «Τεχνόπολη» η μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών προς τιμήν των 90χρονων του ΚΚΕ

Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, μεικτές τεχνικές, ψηφιδωτά, κεραμικά, φρέσκο, εγκαταστάσεις, έργα νέων τεχνολογιών, καλλιτεχνικές φωτογραφίες... περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών προς τιμήν των 90 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που ανοίγει σήμερα (7 μ.μ.) τις πύλες της στο χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, αίθουσες Δ12, Δ13 και Δ9). Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με ελεύθερο θέμα, τριακόσιοι εικαστικοί καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ, καταθέτοντας τη δική τους «φωνή», το δικό τους «χρώμα» σ' αυτή τη σημαντική επέτειο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα εικαστικών, που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, στην αντιδικτατορική πάλη, αλλά και δημιουργίες εκπροσώπων της σημερινής γενιάς, που πάνε κόντρα στο ρεύμα. Ολα αυτά τα χρόνια, είτε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, είτε στο πλάι του Κόμματος, συμπορεύτηκε μια μεγάλη στρατιά δημιουργών - καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν και αποτύπωσαν σε έργα υψηλής αισθητικής την κοινωνική ζωή και τους αγώνες του λαού μας. Δημιουργοί που έθεσαν τη δράση τους στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι στην υπηρεσία του κέρδους, συμβάλλοντας στην ολόπλευρη διαμόρφωση της λαϊκής συνείδησης.

Εργο της Σάντρας Χρήστου
Εργο της Σάντρας Χρήστου
Στο χώρο «Τεχνόπολις» θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παράλληλες εκδηλώσεις: Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και κοινωνικό περιβάλλον» (23/11, 11 π.μ. - 4 μ.μ.). Ακολουθεί (26/11, 8.30 μ.μ.) η μουσική βραδιά «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27/11. Θα λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή: 10 π.μ. - 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Εργο της Θωμαΐδας Ρηγάκη - Φακίδου
Εργο της Θωμαΐδας Ρηγάκη - Φακίδου
Σοστακόβιτς, Ξένος, Θεοδωράκης

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, αύριο (8 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, με ελεύθερη είσοδο

Τρία συμφωνικά έργα, εμπνευσμένα από τον αγώνα, την αντίσταση, την ηρωική θυσία εκείνων που πάλεψαν κι έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση, θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη μεγάλη συναυλία, που θα δώσει αύριο Παρασκευή (8 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90χρονα του Κόμματος, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού και διευθυντή της Βύρωνα Φιδετζή, θα ερμηνεύσει τα έργα:

«Ενδέκατη Συμφωνία» («Ετος 1905») του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, γραμμένο για να τιμήσει την Επανάσταση του 1905, που έπνιξαν στο αίμα οι τσαρικές δυνάμεις. Σ' αυτό το σπουδαίο έργο του ο μεγάλος Σοβιετικός συνθέτης ενσωμάτωσε το λαϊκό τραγούδι «Επέσατε θύματα...». Η «Ενδέκατη Συμφωνία» - σύνθεση της περιόδου 1956-1957 για την οποία απονεμήθηκε στον Σοστακόβιτς το Βραβείο Λένιν, το 1958 - γράφτηκε προς τιμήν της 40ής επετείου της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Το συμφωνικό ποίημα του Αλέκου Ξένου «Ο Διγενής δεν πέθανε», εμπνευσμένο από τη θυσία του Νίκου Μπελογιάννη. «Το έγραψα σε μια ευφορία ψυχής, γιατί είναι ένα έργο αισιόδοξο, (...) παρ' όλα αυτά που περάσαμε, τις κακουχίες, τους φόνους, τα κυνηγητά», σημείωνε...

Το «Ελεγείο και θρήνος στον Βασίλη Ζάννο» του Μίκη Θεοδωράκη, αφιερωμένο στον κομμουνιστή, σύντροφο και φίλο του συνθέτη, που εκτελέστηκε το 1948. Ενα έργο για τον κομμουνιστή που δε λύγισε ακόμα και μπροστά στο θάνατο και βαδίζοντας προς το εκτελεστικό απόσπασμα προέτρεπε τους συντρόφους του «Με χορό, σύντροφοι, με χορό και με τραγούδι να πάμε στο θάνατο...», κι άρχισε να τραγουδάει «Στη στεριά δε ζει το ψάρι». Το «Ελεγείο και θρήνος» γράφτηκε σε δύο τόπους εξορίας του συνθέτη (Ικαρία και Μακρόνησο) και μέχρι σήμερα έχει παιχτεί μόλις μία φορά (το 1952, πάλι από την ΚΟΑ).

Γιάννης Στεφανίδης

Ζωγράφος - χαράκτης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

«ΚΚΕ, 90 χρόνια! Μια πορεία ανοδική, γεμάτη ενέδρες και παγίδες, ανάμεσα από ιδιώνυμα, εξορίες, εκτελέσεις. Μια ιστορία που την έγραψαν με το αίμα τους ήρωες, όπως ο Αρης Βελουχιώτης, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Νίκος Πλουμπίδης, ο Τατάκης στη Μακρόνησο και ηρωίδες όπως η Ηλέκτρα Αποστόλου, η Σταθοπούλου, η Σωτηρία Βασιλακοπούλου και άλλοι ήρωες αναρίθμητοι.

Με πολλούς καλλιτέχνες που δούλεψαν παράνομα φιλοτεχνώντας αντιστασιακές αφίσες στην κατοχή. Με ιστορικούς ηγέτες, όπως ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Χαρίλαος Φλωράκης... Με ποιητές που στρατεύτηκαν στον αγώνα, όπως ο μεγάλος Γιάννης Ρίτσος, ο Νικηφόρος Βρεττάκος κ.ά.

Και τώρα, οι παλαιότεροι, αλλά και οι νεότεροι καλλιτέχνες τιμούνται από το ΚΚΕ, με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών. Τα 90 χρόνια του ΚΚΕ είναι ένα ορόσημο από όπου θα συνεχίσει τον αγώνα για δικαιοσύνη, ευημερία και εθνική λευτεριά του λαού.

Του ευχόμαστε να τα χιλιάσει!».

Μερόπη Στεφανάτου - Πρέκα

Ζωγράφος

«Συμμετέχω στην έκθεση των 90 χρόνων του ΚΚΕ σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα τόσων και τόσων αγωνιστών. Η τέχνη θεωρώ ότι είναι το "όπλο" της ιδεολογίας, γιατί μπορεί να μεταφέρει μηνύματα, κυρίως με την αμεσότητα της εικόνας».

Δημήτρης Βάρβογλης

Ζωγράφος

«Μέσα από αυτή τη σημαντική εικαστική έκθεση, έχουμε τη δυνατότητα ως νέοι, να παρουσιάσουμε το έργο μας και μάλιστα χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την αρχή του χρόνου, τιμώντας τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, άνοιξαν ένα "παράθυρο" προς τη γνώση για την Ιστορία του Κόμματος, δίνοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με τον κόσμο και να εκφράσουμε τη δική μας αλήθεια. Η τέχνη μπορεί και πρέπει να έχει κοινωνικό ρόλο, να είναι προσβάσιμη από όλους, να είναι τμήμα της καθημερινότητας και όχι πολυτέλεια για μια μειοψηφία ανθρώπων. Η κρίση που μαστίζει το λαό δεν αφήνει αμέτοχους και τους εικαστικούς, που επί σειρά ετών προσπαθούν να αναδείξουν τους προβληματισμούς τους, τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες, εργαζόμενοι και καλλιτέχνες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ