Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοστακόβιτς, Ξένος, Θεοδωράκης

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, αύριο (8 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, με ελεύθερη είσοδο

Τρία συμφωνικά έργα, εμπνευσμένα από τον αγώνα, την αντίσταση, την ηρωική θυσία εκείνων που πάλεψαν κι έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση, θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη μεγάλη συναυλία, που θα δώσει αύριο Παρασκευή (8 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90χρονα του Κόμματος, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού και διευθυντή της Βύρωνα Φιδετζή, θα ερμηνεύσει τα έργα:

«Ενδέκατη Συμφωνία» («Ετος 1905») του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, γραμμένο για να τιμήσει την Επανάσταση του 1905, που έπνιξαν στο αίμα οι τσαρικές δυνάμεις. Σ' αυτό το σπουδαίο έργο του ο μεγάλος Σοβιετικός συνθέτης ενσωμάτωσε το λαϊκό τραγούδι «Επέσατε θύματα...». Η «Ενδέκατη Συμφωνία» - σύνθεση της περιόδου 1956-1957 για την οποία απονεμήθηκε στον Σοστακόβιτς το Βραβείο Λένιν, το 1958 - γράφτηκε προς τιμήν της 40ής επετείου της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Το συμφωνικό ποίημα του Αλέκου Ξένου «Ο Διγενής δεν πέθανε», εμπνευσμένο από τη θυσία του Νίκου Μπελογιάννη. «Το έγραψα σε μια ευφορία ψυχής, γιατί είναι ένα έργο αισιόδοξο, (...) παρ' όλα αυτά που περάσαμε, τις κακουχίες, τους φόνους, τα κυνηγητά», σημείωνε...

Το «Ελεγείο και θρήνος στον Βασίλη Ζάννο» του Μίκη Θεοδωράκη, αφιερωμένο στον κομμουνιστή, σύντροφο και φίλο του συνθέτη, που εκτελέστηκε το 1948. Ενα έργο για τον κομμουνιστή που δε λύγισε ακόμα και μπροστά στο θάνατο και βαδίζοντας προς το εκτελεστικό απόσπασμα προέτρεπε τους συντρόφους του «Με χορό, σύντροφοι, με χορό και με τραγούδι να πάμε στο θάνατο...», κι άρχισε να τραγουδάει «Στη στεριά δε ζει το ψάρι». Το «Ελεγείο και θρήνος» γράφτηκε σε δύο τόπους εξορίας του συνθέτη (Ικαρία και Μακρόνησο) και μέχρι σήμερα έχει παιχτεί μόλις μία φορά (το 1952, πάλι από την ΚΟΑ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νότες εμπνευσμένες από τις θυσίες και τον αγώνα του λαού(2008-11-15 00:00:00.0)
Ντιμίτρι Σοστακόβιτς: Ο μελουργός της επανάστασης(1999-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ