Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Παραμυθάδες

«

Η πρόσφατη εκτίναξη της διαφοράς απόδοσης ή spread δανεισμού για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους σε σειρά κρατών - μελών είναι μια υπόμνηση πως τα περιθώρια της δημοσιονομικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικονομίας διαφέρουν από χώρα σε χώρα», κάτι που πιο απλά σημαίνει πως αποκλείεται η όποια χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα. Τα παραπάνω τόνισε προχτές σε δηλώσεις του ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις στην Κομισιόν.

Με αμηχανία στην αρχή, ανασύνταξη και αναδιάταξη των επιχειρημάτων αμέσως μετά, υποδέχτηκαν τις παραπάνω δηλώσεις τα παπαγαλάκια των κεφαλαιοκρατών, μια και τους «τέλειωσε» το επιχείρημα - παραμύθι που «πούλαγαν» στα λαϊκά στρώματα. Είχαν γεμίσει σελίδες επί σελίδων, είχαν σπαταλήσει χρόνο και χρόνο σε τηλεοπτικά παράθυρα για να πείσουν πως θα υπάρξει κατεύθυνση για επιπλέον «ευελιξία» του Συμφώνου Σταθερότητας και πως αυτή η ρύθμιση θα είναι το φάρμακο για όλα τα δεινά που προξενεί η κρίση στο λαό. Τώρα ψάχνουν εναγωνίως για άλλο φάρμακο - παραμύθι.

Μακριά, φυσικά, η σκέψη να πουν στο λαό τη μόνη αλήθεια. Οτι, δηλαδή, όπως και αν τεντώσεις ή στρίψεις, όσο και αν μαζέψεις ή απλώσεις το Σύμφωνο Σταθερότητας, αυτό δεν παύει να είναι γέννημα - θρέμμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, το μακρύ χέρι των Ευρωπαίων καπιταλιστών στην αέναη προσπάθειά τους να απομυζούν όλο και περισσότερο ιδρώτα από τους εργαζόμενους λαούς της Ευρώπης, να αυξάνουν μέχρι εκεί που δεν παίρνει την εκμετάλλευσή τους, αυγαταίνοντας έτσι τα υπερκέρδη τους.

Πέρα όμως από τα παπαγαλάκια των κεφαλαιοκρατών υπάρχουν και άλλοι - οι οπορτουνιστές - που συνεχίζουν να παραμυθιάζουν το λαό.

«Ας αφήσουμε τις ψεύτικες υποκριτικές δηλώσεις περί χαλάρωσης ενός Συμφώνου, που είναι ήδη κουρελόχαρτο, κι ας μιλήσουμε για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο Σύμφωνο με άξονα την κοινωνική ανασυγκρότηση, την κοινωνική ευημερία, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον». Τα παραπάνω υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας στις 4 του Νοέμβρη σε ομιλία του στους εργαζόμενους στο Δήμο Αθήνας.

Αφήνει να εννοηθεί ο πρόεδρος του Συνασπισμού πως είναι δυνατό στην Ευρωπαϊκή Ενωση να συμφωνηθεί ένα άλλο Σύμφωνο Σταθερότητας, που αυτό να είναι υπέρ των εργαζομένων. Πως το ίδιο δηλαδή το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα αποφασίσει να καταστήσει ανίσχυρο το όπλο που έχει για να απομυζά υπερκέρδη από τους λαούς, πολύ περισσότερο να στρέψει αυτό το όπλο εναντίον του.

Φαίνεται πως έχουμε πια τα τεύχη ώστε να δέσουμε τον τόμο με τα οπορτουνιστικά παραμύθια. Μετά το - αυτό πάλιωσε πλέον - σλόγκαν «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη», είχαμε προ ημερών το κάλεσμα στους τραπεζίτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην κοιτάνε μόνο τα κέρδη τους και το παζλ συμπληρώνεται - προς το παρόν; - με την πάλη για το καινούριο - φιλολαϊκό λέει - Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από τις αυταπάτες των υποστηρικτών του ευρωμονόδρομου. Πρέπει να τους γυρίσει οριστικά την πλάτη και να παλέψει τόσο για να μη φορτωθούν στην πλάτη του τα δεινά της κρίσης όσο και για να διεκδικήσει όλα αυτά που του ανήκουν.


Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ