ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ

Πραγματικά μαζικός ήταν ο φετινός εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, με πλήθος κόσμου και κυρίως νεολαίας να συρρέει όλο το Σαββατοκύριακο στο χώρο του ιδρύματος στην Πατησίων για να δηλώσει τη συνέχεια του αγώνα σήμερα. Συνέχεια που μεταλαμπαδεύεται στην πάλη της εργατικής τάξης, της νεολαίας και όλου του λαού ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, τα συνθήματα για «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία», «Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ», είναι επίκαιρα σήμερα και δείχνουν ποιο δρόμο καλείται να ακολουθήσει ο λαός για να ικανοποιηθεί. Δείχνει το δρόμο της ταξικής πάλης, που κατάληξη θα έχει την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Γι' αυτό και το Πολυτεχνείο ...«μύριζε ΚΚΕ» απ' άκρη σ' άκρη όλο το τριήμερο. Κυριαρχούσαν τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, η πρωτοπόρα θεωρία, η πρωτοπόρα δράση του.

40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Με την ίδια ζωντάνια, την ίδια ορμή!

Στην εκδήλωση της ΚΝΕ το Σάββατο το απόγευμα στο Πολυτεχνείο μίλησε ο Γιάννης Γκιόκας

«Η ίδρυση της ΚΝΕ δεν ήταν ξαφνική, αναπάντεχη, η γέννησή της δεν ήρθε από το πουθενά. Η ΚΝΕ δεν ήταν "σπορά της τύχης", ήταν "τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής". Ο στίχος αυτός του ποιητή της εργατιάς, Κώστα Βάρναλη, που βρίσκεται πάντα δίπλα στον τίτλο της εφημερίδας της ΚΝΕ, του "Οδηγητή", αποδίδει καλύτερα από καθετί τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της Οργάνωσής μας».

Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας το Σάββατο το απόγευμα στο κτίριο Γκίνη, στο Πολυτεχνείο, στην εκδήλωση με θέμα «40 χρόνια ΚΝΕ». Το αμφιθέατρο πλημμύρισε κυριολεκτικά από νέους και νέες που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση, ενώ αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει όλο τον κόσμο που βρέθηκε εκεί για να την παρακολουθήσει.

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο παλαίμαχος αντιστασιακός και αγωνιστής κατά της χούντας Μπάμπης Γκολέμας, του οποίου η ζωή στις φυλακές έχει αποτυπωθεί και στη γνωστή ταινία «Τα πέτρινα χρόνια». Ο Μπ. Γκολέμας διάβασε ένα ποίημα, που έγραψε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέσα στη φυλακή, με αφορμή τη βράβευση του Πάμπλο Νερούντα με το Νόμπελ Ποίησης, ένα ποίημα ευγνωμοσύνης απέναντι σε όλους εκείνους που πάλευαν κατά της χούντας και υπέρ των πολιτικών κρατουμένων.

Επιβεβαιώθηκε η ιστορική απόφαση της ίδρυσης της ΚΝΕ

«Στην 90χρονη πορεία του Κόμματός μας είναι πολυάριθμες εκείνες οι ιστορικές στιγμές που η αμφισβήτηση και ο ριζοσπαστισμός της νεολαίας συνδέθηκαν με τους πολιτικούς στόχους του ΚΚΕ και τους αγώνες του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος», τόνισε ο Γ. Γκιόκας. Οπως σημείωσε, αυτή η διαχρονική σχέση γέννησε τις πρωτοπόρες οργανώσεις της νεολαίας στη χώρα μας, από την ΟΚΝΕ, την ΕΠΟΝ, τη ΔΝΕ, μέχρι τη νεολαία της ΕΔΑ και τη ΔΝ Λαμπράκη.

Τον Αύγουστο του 1968, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ενώ το Κόμμα είναι στην παρανομία, ιδρύεται η ΚΝΕ. Η κατοπινή εξέλιξή της πολύ γρήγορα ήρθε να επιβεβαιώσει την ορθότητα της ιστορικής απόφασης του ΚΚΕ. «Η ΚΝΕ σε πείσμα τόσων και τόσων εμποδίων άρχισε να μαζικοποιεί αργά, όμως σταθερά, τις γραμμές της, να οργανώνει τους πρώτους παράνομους πυρήνες, να συσπειρώνει πρωτοπόρες δυνάμεις της νεολαίας». «Η πραγματικότητα ήρθε πολύ γρήγορα να διαψεύσει όλους εκείνους που είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία», είπε ο Γ. Γκιόκας, υπογραμμίζοντας ότι η ΚΝΕ δε συνάντησε μόνο τη λυσσαλέα αντίδραση της χούντας, αλλά και των οπορτουνιστικών δυνάμεων που είχαν αποχωρήσει από το Κόμμα με την απόφαση της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ. «Το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι η ίδρυση της ΚΝΕ θα στένευε και θα διασπούσε την ενότητα των αντιδικτατορικών δυνάμεων», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στη «διπλή κρίση του '89 - '91 που η ΚΝΕ βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού σαν αποτέλεσμα επικράτησης στις γραμμές της αντιλήψεων που αρνούνταν το χαρακτήρα της ΚΝΕ, που ήθελαν να τη στρέψουν ενάντια στο Κόμμα της. Εκείνη την περίοδο, στο όνομα της ανανέωσης, στο όνομα του να γίνει η ΚΝΕ πιο ελκτική, επιχειρήθηκε η αλλοίωση των επαναστατικών της χαρακτηριστικών, η διάλυσή της».

Ο Γ. Γκιόκας κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ «πρέπει να δυναμώσουν τα επαναστατικά χαρακτηριστικά της Οργάνωσής μας, η ικανότητά της να κερδίζει τη νεολαία με την πολιτική και την ιδεολογία του ΚΚΕ». «Είμαστε αισιόδοξοι γιατί στηριζόμαστε στη δυναμική της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, στην 90χρονη ηρωική ιστορία του. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ξέρουμε ότι ο σοσιαλισμός τελικά θα νικήσει, γιατί το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ούτε σπιθαμή πίσω από τα δικαιώματά μας

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, Ελληνες και ξένοι εργάτες πορεύονται ενωμένοι από το Συνδικάτο Οικοδόμων προς το χώρο του Πολυτεχνείου, όχι μόνο για την τιμή και τη μνήμη όπως οφείλεται στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Αλλά και για το μεροκάματο του «σήμερα», το βρώμικο «ψωμί», την ακριβοπληρωμένη «εκπαίδευση» του «χάψε παιδί μου ψέματα», κάθε δικαίωμα που κλέβουν από τον εργάτη. Στην κεφαλή της μικρής αλλά δυναμικής διαδήλωσης, το ΠΑΜΕ. Στο χώρο του Πολυτεχνείου φοιτητές υποδέχονται τους εργάτες με συνθήματα και απαιτούν «συνδικάτα ταξικά και όχι εργοδοτικά». «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». «Τέρμα πια στις αυταπάτες. Ή με το λαό ή με τους εργάτες».

Μαζί με την Εκτελεστική Γραμματεία και τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, πορεύονται και καταθέτουν στεφάνι: Πρεσβεία Παλαιστίνης, Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών Ελλάδας, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Ενωση Εργαζομένων Μεταναστών Μπαγκλαντές, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σύλλογος Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής, Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων, Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Φαρμάκου, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων και Τηλεπικοινωνιών Αττικής και άλλα ταξικά συνδικάτα.

«Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη δικτατορία, ενάντια στους Αμερικανούς, ενάντια στην ΕΕ. Με το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στα κόμματα της πλουτοκρατίας, ενάντια στην εργοδοσία. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη "ούτε σπιθαμή πίσω από τα δικαιώματά της". Να πληρώσουν την κρίση όσοι τη δημιούργησαν, η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, η ΕΕ. Καλούμε την εργατική τάξη να δυναμώσει την πάλη της και να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματά της, να διεκδικήσει τον πλούτο που της ανήκει γιατί αυτή τον παράγει», δηλώνει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ανυπακοή, απειθαρχία, ρήξη

Φοιτητές, σπουδαστές, εργάτες δονούν την ατμόσφαιρα με συνθήματα. Τιμούν τις 9 δεκαετίες του ΚΚΕ, τα 40 χρόνια της ΚΝΕ και δηλώνουν: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός». Σάββατο πρωί και στο χώρο του Πολυτεχνείου το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταθέτουν στεφάνι.

«Το μήνυμα είναι ένα: Λαϊκή αντεπίθεση, ισχυρό ΚΚΕ για τη νίκη. Την κρίση να πληρώσουν τα μονοπώλια και η αστική τάξη. Να ηττηθούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου», δήλωσε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο χώρο εκ μέρους του Κόμματος.

«35 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παραμένει επίκαιρο ένα δίλημμα για τη νεολαία. Ή με τα μονοπώλια ή με το λαό. Και οι δύο επιλογές απαιτούν θυσία. Η μια για τα κέρδη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, με απολύσεις, φτώχεια, ακριβοπληρωμένη αμάθεια. Η άλλη, που προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η ΚΝΕ, απαιτεί ανυπακοή, απειθαρχία, ρήξη για να βρουν δικαίωση τα οράματα του Πολυτεχνείου», δηλώνει ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, που κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ