ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Κινητοποιήσεις και σύσκεψη για τα μεγάλα προβλήματα

Τη σταθερή συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων επανέλαβαν ο δήμαρχος Νίκαιας και το ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στο Κρατικό της Νίκαιας

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στο Κρατικό της Νίκαιας
Σε νέα κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της εφημερίας προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, την έλλειψη υλικών από το νοσοκομείο, τη μη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και μια σειρά άλλων προβλημάτων. Από τις 8 π.μ. συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, αποκλείοντας τα Ταμεία του νοσοκομείου, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώνουν το προβλεπόμενο χαράτσι, ενώ αντιμετωπίζονταν μόνο τα βαριά περιστατικά. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων της περιοχής, όπου έγινε ενημέρωση για την οριακή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής στον αγώνα των εργαζομένων και τόνισε πως η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αφού επισήμανε πως τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, αν περάσει ο «Καποδίστριας 2», υπογράμμισε πως «πρώτη προτεραιότητα για μας είναι δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς καμιά επιχειρηματικότητα» και πως σαν δημοτική αρχή θα καταβάλει προσπάθεια για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων και τη διεκδίκηση αποτελεσματικών λύσεων για τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου.

Από την πλευρά της, η Αγγελική Αθανασιάδη, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, τόνισε ότι για την απαξίωση της δημόσιας Υγείας υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και πως υπάρχει στόχευση για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα όλων των εργαζομένων και για το θέμα αυτό θα ενημερωθούν όλα τα σωματεία.

Σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση στο προαύλιο και γενική συνέλευση. Μεθαύριο Πέμπτη και την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 5 μ.μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου. Στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) με ταυτόχρονη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και συμβολικό αποκλεισμό της εφημερίας πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη και οι εργαζόμενοι του Τζάνειου νοσοκομείου. Διεκδικούν κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΑΤ
Πρόγραμμα πολύμορφων κινητοποιήσεων

Στη χτεσινή γενική συνέλευση, στο πλαίσιο της κατάληψης που συνεχίζεται, παραβρέθηκε και μίλησε η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ

Συνέχιση της κατάληψης με αιτήματα την άμεση κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των αναγκών λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα και αποκλειστικά δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή και Πρόνοια, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι και γονείς των μαθητών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στη χθεσινή γενική τους συνέλευση. Ιδιαίτερα στάθηκαν στο τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους η βουλευτής του Κόμματος Εύα Μελά. «Τα προβλήματα του ΚΕΑΤ είναι χρόνια και οφείλονται στην πολιτική υποχρηματοδότησης, που θέλει να παραδώσει και την Ειδική Αγωγή στους ιδιώτες, στην ιδιωτική κερδοσκοπία και στη φιλανθρωπία. Αυτό το έχουν υποστεί, το έχουν νιώσει στο πετσί τους και οι μαθητές, που είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες και οι γονείς και οι εργαζόμενοι. Ο κόμπος πια έχει φτάσει στο χτένι. Γιατί μετά από πάρα πολλές υποσχέσεις εισπράττουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να λύσει τα προβλήματα», τόνισε η Ε. Μελά. Και ξεκαθάρισε: «Ο ενωμένος αγώνας εργαζομένων, γονιών και μαθητών είναι μονόδρομος. Η λύση θα βρεθεί μέσα από τον αγώνα για μια αποκλειστικά δημόσια Ειδική Αγωγή και Πρόνοια, στην οποία δεν επιτρέπεται η κερδοσκοπία. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι στα πλαίσια αυτού του συστήματος μπορεί να υπάρξει αυτή η δημόσια Ειδική Αγωγή. Ο αγώνας πρέπει να είναι και για το σήμερα, να λειτουργήσει το ΚΕΑΤ για τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και για μια άλλη προοπτική».

Οι εργαζόμενοι κατέληξαν σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα δράσης. Σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιήσουν πικετοφορία στο κέντρο της Καλλιθέας και το βράδυ παράσταση εργαζομένων στο ΔΣ του Δήμου Καλλιθέας. Αύριο Τετάρτη στις 12 μ. συμβολικό κλείσιμο της οδού Θησέως. Την Πέμπτη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 11 π.μ. και στις 7 μ.μ. σύσκεψη φορέων στο αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ. Τέλος, την Παρασκευή 7 μ.μ. κλείσιμο της Θησέως μαζί με φορείς.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
«Στον αέρα» η μεταφορά τους στα σχολεία

Αδιέξοδο με τη μεταφορά των παιδιών των ειδικών, πολυπολιτισμικών και μουσικών σχολείων, έχει προκύψει και φέτος, για μια ακόμα χρονιά. Οι διαγωνισμοί για την ανάθεση της μεταφοράς σε ιδιωτικές εταιρείες βρίσκονται στον αέρα και χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά. Ο διαγωνισμός για το 2008 - 2009 για τα σχολεία της Αττικής «ναυάγησε» - το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τις νέες αναθέσεις - και κατόπιν αυτών ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός παραιτήθηκε (!) από αυτήν την αρμοδιότητα, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Παιδείας για το ότι περισσότερα από 2.500 παιδιά με ειδικές ανάγκες από 48 Δήμους δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους από την 1η Δεκέμβρη!

Απαντώντας αγωνιστικά, η ΣΕΑΑΝ, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η Ενωση Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, μεθαύριο Πέμπτη στις 11 π.μ..

Υπεύθυνες για τους διαγωνισμούς για τα σχολικά λεωφορεία είναι απ' το 2003 οι Νομαρχίες, όμως κάθε χρόνο προκύπτουν προβλήματα, αφού οι διαγωνισμοί ολοκληρώνονται συνήθως το Νοέμβρη, δυο - τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς! Φέτος, οι Νομαρχίες αποφάσισαν την παράταση των περσινών συμβάσεων με τις εταιρείες για δύο μήνες, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις νέες συμβάσεις. Αλλά προέκυψαν σοβαρά προβλήματα, γιατί οι εταιρείες στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν τα περσινά δρομολόγια, οπότε παιδιά που γράφτηκαν στα σχολεία το 2008 είναι εκτός δρομολογίων και έχουν χάσει ήδη δυο μήνες μάθημα!

Πλέον, όμως, οι μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν όλη τη χρονιά. Με δήλωσή του ο Γ. Σγουρός κατηγορεί τώρα το υπουργείο Παιδείας για αδιαφορία και έλλειψη σοβαρότητας, που οδήγησε σε αδιέξοδο και καταλήγει προκλητικά: «Αφού δε δέχονται τις προτάσεις μου, ας πάρουν πίσω την αρμοδιότητα»!

ΠΛΑΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Εκβιομηχάνιση της απάτης

Η μετατροπή του φαρμάκου σε εμπόρευμα - αντί της δωρεάν διάθεσής του ως κοινωνικού αγαθού - σε συνδυασμό με τις υψηλές αποδόσεις των κεφαλαίων που επενδύονται σε αυτόν τον τομέα, οδήγησαν στην εκβιομηχανισμένη απάτη μέσω των πλαστών φαρμάκων με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια Υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πλαστά θεωρούνται τα φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία ή ουσίες σε λάθος αναλογίες, όσα δεν έχουν κανένα ίχνος της κατάλληλης δραστικής ουσίας και όσα περιέχουν προσμείξεις (ακαθαρσίες ή τοξικές ουσίες). Φαίνεται να εξελίσσεται μια απίστευτων διαστάσεων πλαστογραφία - που κατά βάση είναι ανεξέλεγκτη - καθώς μόνο το 2007 κατασχέθηκαν στα ευρωπαϊκά τελωνεία περισσότερα από τέσσερα εκατ. κουτιά πλαστών φαρμάκων, αριθμός αυξημένος κατά 51% σε σχέση με το 2006. Μεταξύ των ετών 2005 και 2006 η συχνότητα κατασχέσεων αυξήθηκε σχεδόν κατά τέσσερις φορές. Τα πλαστά φάρμακα αφορούν και τα πρωτότυπα αλλά και τα λεγόμενα αντίγραφα, δηλαδή εκείνα που είναι ισοδύναμα με τα πρωτότυπα και παράγονται μετά τη δεκαετή λήξη της πατέντας με πολύ φτηνότερη τιμή.

Η κυκλοφορία των πλαστών - σε όλες τις εκδοχές - θορύβησε και τις μεγάλες πολυεθνικές, που συστήνουν ακόμα και δικά τους κέντρα ελέγχου προκειμένου να διασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία τους και όχι βέβαια για να προστατέψουν τη δημόσια Υγεία. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, το πρόβλημα των πλαστών φαρμάκων φαίνεται - προς το παρόν τουλάχιστον - να μην έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ