Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΑΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Εκβιομηχάνιση της απάτης

Η μετατροπή του φαρμάκου σε εμπόρευμα - αντί της δωρεάν διάθεσής του ως κοινωνικού αγαθού - σε συνδυασμό με τις υψηλές αποδόσεις των κεφαλαίων που επενδύονται σε αυτόν τον τομέα, οδήγησαν στην εκβιομηχανισμένη απάτη μέσω των πλαστών φαρμάκων με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια Υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πλαστά θεωρούνται τα φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία ή ουσίες σε λάθος αναλογίες, όσα δεν έχουν κανένα ίχνος της κατάλληλης δραστικής ουσίας και όσα περιέχουν προσμείξεις (ακαθαρσίες ή τοξικές ουσίες). Φαίνεται να εξελίσσεται μια απίστευτων διαστάσεων πλαστογραφία - που κατά βάση είναι ανεξέλεγκτη - καθώς μόνο το 2007 κατασχέθηκαν στα ευρωπαϊκά τελωνεία περισσότερα από τέσσερα εκατ. κουτιά πλαστών φαρμάκων, αριθμός αυξημένος κατά 51% σε σχέση με το 2006. Μεταξύ των ετών 2005 και 2006 η συχνότητα κατασχέσεων αυξήθηκε σχεδόν κατά τέσσερις φορές. Τα πλαστά φάρμακα αφορούν και τα πρωτότυπα αλλά και τα λεγόμενα αντίγραφα, δηλαδή εκείνα που είναι ισοδύναμα με τα πρωτότυπα και παράγονται μετά τη δεκαετή λήξη της πατέντας με πολύ φτηνότερη τιμή.

Η κυκλοφορία των πλαστών - σε όλες τις εκδοχές - θορύβησε και τις μεγάλες πολυεθνικές, που συστήνουν ακόμα και δικά τους κέντρα ελέγχου προκειμένου να διασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία τους και όχι βέβαια για να προστατέψουν τη δημόσια Υγεία. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, το πρόβλημα των πλαστών φαρμάκων φαίνεται - προς το παρόν τουλάχιστον - να μην έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ