ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αρνείται να άρει τον αποκλεισμό

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Επιρρίπτοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες για την αιματηρή κλιμάκωση των τελευταίων ημερών στη Λωρίδα της Γάζας και τον φονικό αποκλεισμό του πληθυσμού της στη «Χαμάς», ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός απέρριψε νέα έκκληση του ΟΗΕ, διατυπωμένη αυτή τη φορά τηλεφωνικά από τον ΓΓ Μπαν Γκι μουν, για πρόληψη μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας. Επιστολή διαμαρτυρίας στον Ολμέρτ έστειλαν, για πρώτη φορά, από κοινού και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία BBC, «Reuters», «Associated Press», αλλά και η εφημερίδα «Νew York Times», καταγγέλλοντας την ισραηλινή απαγόρευση εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας δημοσιογράφων.

Αντίθετα, σε θετικό κλίμα φαίνεται ότι έγινε η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του νεοεκλεγέντος Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς. Ο Ομπάμα φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αμπάς ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης που είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε, χτες, η σύλληψη στα ανοιχτά της θάλασσας της Γάζας τριών μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης» (ISM), μαζί με 15 Παλαιστινίους αλιείς, τους οποίους συνόδευαν προκειμένου να ψαρέψουν ελεύθερα. Οι τρεις (υπήκοοι Βρετανίας, Ιταλίας, ΗΠΑ) μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ, από όπου απειλούνται ν' απελαθούν καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές, αρνούνται να δείξουν τα διαβατήριά τους.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζουν την πορεία τους οι ιθαγενείς

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς που ξεκίνησαν στις 10 Νοέμβρη από την Κάουκα, στα νοτιοανατολικά της χώρας, έφτασαν από προχτές στη Σοάτσα, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν με προορισμό την πρωτεύουσα Μπογκοτά. Πρόκειται για την κορύφωση των κινητοποιήσεων που κρατούν σχεδόν δύο μήνες τώρα και γνώρισαν τη δολοφονική καταστολή εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, που είχε ως αποτέλεσμα 3 διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους, αλλά και την απόρριψη οποιουδήποτε διαλόγου.

Οι κινητοποιήσεις των ιθαγενών έχουν ως αιτήματα την επιστροφή της γη τους και την απόρριψη της Συμφωνίας Διμερούς Εμπορίου με τις ΗΠΑ, καθώς και την τιμωρία των στρατιωτικών και παρακρατικών που πέρυσι δολοφόνησαν 17 ηγετικά στελέχη του κινήματος στην περιοχή.

Παράλληλα, λαϊκές και ιθαγενικές οργανώσεις από τη Βολιβία, το Περού και την Κολομβία αποφάσισαν την έναρξη συντονισμένου αγώνα ενάντια στις προθέσεις των κυβερνήσεων του Περού και της Κολομβίας να προχωρήσουν σε υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

  • Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η απάντηση της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ταραχές που ξέσπασαν όταν οι λεγόμενες εταιρείες DRFE (Dinero Rapido Facil Efectivo: «Χρήμα Γρήγορο, Εύκολο και Πραγματικό») «κατέρρευσαν» αποσπώντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από χιλιάδες πολίτες, εξαπατώντας τους χωρίς δισταγμό. Χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Ουρίμπε ανέλαβε την ευθύνη «για την ολιγωρία» που επέδειξε στην άμεση αντιμετώπιση της κρίσης.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το Ισραήλ δε θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το ρατσισμό, τους προσεχείς μήνες, γιατί θα χρησιμοποιηθεί ως «πλατφόρμα για αντισημιτισμό» ανακοίνωσε η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών, Λίβνι, καλώντας και άλλες χώρες να μη συμμετέχουν.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εντός αντεγκλίσεων διεκόπη για σήμερα το απόγευμα η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τη «συμφωνία ασφαλείας» με τις ΗΠΑ. Κατά της συμφωνίας τάχθηκε ένα ακόμη μικρότερο σιιτικό κόμμα, το Φαντχίλα.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Νερό στο μύλο των δυτικών ιμπεριαλιστών έριξαν χτες με έκκλησή τους θρησκευτικές και γυναικείες οργανώσεις του ανατολικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό ζητώντας για την «προστασία» τους την αποστολή του ευρωστρατού στην περιοχή αφού πρώτα κατηγόρησαν τους κυανόκρανους για ανικανότητα.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες ο Πρόεδρος του Βιετνάμ Νγκουγιέν Μινχ Τρίετ στη Βενεζουέλα με κύριο αντικείμενο την προώθηση των διμερών σχέσεων. Είναι η πρώτη επίσκεψη Βιετναμέζου ύπατου αξιωματούχου στη Βενεζουέλα ενώ ήδη οι δύο χώρες έχουν υπογράψει σειρά συμφωνιών βιομηχανικής και ενεργειακής συνεργασίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο βρετανικός όμιλος ΜΜΕ, Independent News and Media, που εκδίδει την ομώνυμη εφημερίδα, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 90 από τους 424 συντάκτες του έως τις αρχές του 2009.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο Ρικάρδο Γκουτιέρες, επικεφαλής της Μεξικανικής Interpol, συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές της χώρας λόγω υποψιών ότι συνεργαζόταν με τουλάχιστον ένα καρτέλ που διακινεί ναρκωτικά. Παράλληλα, ο στρατός ανέλαβε εν μέρει την ευθύνη της αστυνόμευσης στην Τιχουάνα.

ΗΠΑ
Δείγματα γραφής του νέου προέδρου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια Αμερικανοί, και όχι μόνο, εξακολουθούν να τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι με την ψήφο τους στον Μπάρακ Ομπάμα έδειξαν κόκκινη κάρτα στην πολιτική του πολέμου και της καταλήστευσης, ο ακραιφνής ταξικός χαρακτήρας της κυβέρνησης Ομπάμα αποκαλύπτεται μέρα τη μέρα, όσο ανακοινώνονται τα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν.

Μετά τον Εμάνουελ Ραμ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα επιλέξει τον Ερικ Χόλντερ για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το Reuters, η επιλογή του Χόλντερ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα παρότι ο ίδιος έχει αποδεχθεί το διορισμό καθώς ο Ομπάμα θέλει πρώτα να εξασφαλίσει ότι ο διορισμός θα εγκριθεί από τη Γερουσία αφού ο Χόλντερ -διετέλεσε υφυπουργός Δικαιοσύνης - έχει άμεση ανάμειξη στην υπόθεση απονομής χάριτος στο φυγόδικο Μαρκ Ριτς την τελευταία μέρα της προεδρίας του Κλίντον. Επέλεξε επίσης το Δημοκρατικό πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ, στη θέση του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με το CNN.

Παράλληλα, κατηγορίες σε βάρος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονσάλες απήγγειλε δικαστήριο του Τέξας, καθώς και αξιωματούχων της πολιτείας του Τέξας, περιλαμβανομένων ενός μέλους της πολιτειακής γερουσίας και περιφερειακών δικαστών κατηγορώντας τους ως συνυπεύθυνους για κακομεταχείριση κρατουμένων σε ιδιωτικές φυλακές. Η δίωξη επικαλείται επενδύσεις του Τσένι στον Vanguard Group, έναν όμιλο χρηματοοικονομικής διαχείρισης και αμοιβαίων κεφαλαίων με συμφέροντα σε εταιρείες στις οποίες ανήκουν ιδιωτικές φυλακές και διευθύνουν ομοσπονδιακά κέντρα κράτησης.

Τέλος, η αναμέτρηση για 3 έδρες στη Γερουσία, δεν έχει κριθεί ακόμη και η έκβασή τους θα μπορούσε ακόμα και να αλλάξει τα δεδομένα για την κατανομή των εδρών στη Γερουσία.

Οι Δημοκρατικοί έχουν εξασφαλίσει στη Γερουσία 55. Στην Αλάσκα και στη Μινεσότα εκκρεμεί η επανακαταμέτρηση ψήφων ενώ στην Τζόρτζια, θα διεξαχθεί αναπληρωματική εκλογή στις 2 Δεκέμβρη αφού κανείς υποψήφιος δεν έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Διελκυστίνδα» η EULEX

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δε θα κάνει άλλες συνομιλίες για το σχέδιο έξι σημείων με την ΕΕ σχετικά με την ανάπτυξη της ευρωενωσιακής αστυνομικο-δικαστικής αποστολής «EULEX» στο Κοσσυφοπέδιο εξαιτίας της επίμονης άρνησης της Πρίστινας να το αποδεχτεί. Μάλιστα, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο, Ολιβερ Ιβάνοβιτς, προέβλεψε ότι το θέμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος Προέδρου στις ΗΠΑ, στις 20 του Γενάρη.

Θέση στο ζήτημα πήρε χτες και ο Γάλλος πρέσβης στο Βελιγράδι, Ζαν Φρανσουά Τεράλ, ο οποίος είπε ότι «όποιος είναι υπέρ της ΕΕ δεν μπορεί να είναι αρνητικός στο σχέδιο για την ανάπτυξη της EULEX». Νωρίτερα, ο ίδιος μαζί με αξιωματούχους της ΕΕ και τον Τσέχο πρέσβη στο Βελιγράδι μετέβησαν στο Μπουγιάνοβατς της νότιας Σερβίας (κοιλάδα Πρέσεβο) για να «εξοικειωθούν με τα υπάρχοντα προβλήματα της περιοχής». Αυτοί, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα της περιοχής είναι κατά δήλωσή τους «η οικονομία, η εκπαίδευση, η ένταξη της αλβανικής μειονότητας στους κρατικούς θεσμούς, η ελευθερία κίνησης στο τρίγωνο Νότια Σερβία-Κοσσυφοπέδιο-Μακεδονία»...

ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ
Προς διαβουλεύσεις Ρωσία - Γεωργία;

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ξεκίνησαν χτες στη Γενεύη νέες συνομιλίες για τον Καύκασο μετά τον πόλεμο του Αυγούστου, ένα μήνα μετά την κατάρρευση προηγούμενης συνάντησης, καθώς υπήρξε διαφωνία ως προς τη σύνθεση των συνομιλητών. Η Ρωσία επιμένει ότι πρέπει να μετέχουν πλήρως στις συζητήσεις οι αντιπροσωπείες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, κάτι στο οποίο αντιδρά η Γεωργία, υποστηρίζοντας ότι οι δύο επαρχίες ανήκουν στην κυριότητά της, συνεπώς δεν μπορούν να εκπροσωπούνται ως ανεξάρτητα κράτη.

Χτες, ωστόσο, φαίνεται να ξεπεράστηκε αυτό το πρόβλημα, καθώς συμφωνήθηκε απ' όλους να μη χρησιμοποιηθούν επίσημοι τίτλοι. Ετσι, στη μονοήμερη συνάντηση των οκτώ πλευρών - υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ - συμφωνήθηκε να ξανασυναντηθούν τον ερχόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Βαλένθια, άσκησε πιέσεις χτες στις ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να αρχίσουν τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στη Συμμαχία, προειδοποιώντας πως μια άρνηση σ' αυτό «θα γίνει άσχημα δεκτή και θα έχει συνέπειες στην περιοχή». Υποστήριξε, επίσης, ότι η τελευταία σύνοδος της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι είχε λήξει απλά με την υπόσχεση μελλοντικής ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας, καθώς υπήρξαν «σημάδια αδυναμίας και διαφωνιών ανάμεσα στους μεγάλους συμμάχους του ΝΑΤΟ».

ΣΟΜΑΛΙΑ
Παζάρια με τους πειρατές

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Συνομιλίες με τους πειρατές του σαουδαραβικού υπερδεξαμενόπλοιου «Sirious Star» ξεκίνησαν χτες Σαουδάραβες αξιωματούχοι και στελέχη της ιδιοκτήτριας εταιρίας «Αράμκο» με τους πειρατές που φέρεται πως ζητούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σαν λύτρα για να αφήσουν το σκάφος που μεταφέρει πάνω από 1.500.000 τόνους αργό πετρέλαιο...

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Αλι αλ - Αγιάσι ανακοίνωσε πως συγκροτήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας του ένα περιφερειακό συντονιστικό κέντρο ενώ έκανε έκκληση στις άλλες αραβικές χώρες της Ερυθράς Θάλασσας να αναπτύξουν ναυτική δύναμη στον Κόλπο του Αντεν που θα συνεργαστεί με εκείνες του ΝΑΤΟ, της Ινδίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών που έχουν πολεμικά σκάφη στην περιοχή.

Νωρίτερα, Ινδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως η φρεγάτα του ινδικού ναυτικού «INS TABAR» καταδίωξε μεγάλο πειρατικό σκάφος και δύο μικρότερα αλιευτικά γιατί δε σταμάτησαν στο κάλεσμα για έλεγχο και αντ' αυτού έριξαν βροχή πυρών...

Ως σήμερα, οι πειρατές κρατούν πέρα απ' το τεράστιο δεξαμενόπλοιο με το σαουδαραβικό πετρέλαιο, το ουκρανικό σκάφος «Φάινα» που μεταφέρει άρματα μάχης, όπλα και πυρομαχικά, και άλλα 15 σκάφη. Οι όμηροι ξεπερνούν πλέον τους 300.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ