ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
Για τους εργάτες τίποτα!

Γρηγοριάδης Κώστας

Ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε εταιρισμό και υποταγή στην κυρίαρχη πολιτική οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΣΑΣΕ που μίλησαν στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Ο δε πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε μια ανάλυση για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση -ποτέ δεν την κατονόμασε ως τέτοια - που θα έκανε ένα «γκόλντεν μπόι» της «Γουόλ Στριτ» να κιτρινίζει από τη ζήλια του. Αναμάσησε τα παραμύθια του συρμού που κυκλοφορούν περί της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ για να καταλήξει στα καθ' ημάς να υποστηρίξει το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, επειδή «οι τράπεζες είναι ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» και «ο πλέον ανταγωνιστικός κλάδος στην Ευρώπη»(!). Για τους εργάτες, βεβαίως, δεν είπε τίποτα. Αγιος ο πρόεδρος για το σύστημα...

Δούλεμα με τη σέσουλα...

Είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Καρατζαφέρης, στη Βουλή για την «ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας»: «Βγάλτε από τα σεντούκια τα λεφτά της παραοικονομίας. Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη παραοικονομία. Αυτά τα κεφάλαια είναι ανενεργά, είναι μέσα σε θυρίδες. Δεν κερδίζει τίποτα το κράτος. Αν αυτά βγουν από τις θυρίδες, σε κάθε πράξη το κράτος θα παίρνει 19% και όσο επαναλαμβάνονται οι πράξεις τόσα δεκαεννιάρια θα παίρνουμε. Καταλάβετε λοιπόν ότι η σωτηρία είναι να βγουν τα χρήματα της παραοικονομίας από τα σεντούκια (...) Δε σας δίνει τίποτα το πόθεν έσχες. Καταργήστε το πόθεν έσχες για ένα χρονικό διάστημα, να βγει ο άλλος ο οποίος έχει μαζέψει τα λεφτά με οποιονδήποτε τρόπο τα μάζεψε και να πάει να αγοράσει ένα σπίτι, να πάρετε από το σπίτι 19% και εν συνεχεία ο κατασκευαστής που θα πάει να αγοράσει ένα άλλο αντικείμενο 19% και αυτός που θα πάει να αγοράσει χαλιά 19%, να γεμίσει το δικό σας ταμείο με δεκαεννιάρια».

Κάτι θα ξέρει για την παραοικονομία ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. για να επιμένει. Αλλωστε, μέρος της σαπίλας του συστήματος είναι η παραοικονομία, όπως και η καπιταλιστική οικονομία, που μάλλον δεν μπορεί να κάνει χωρίς παραοικονομία. Μόνο που η πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. πάει να βγάλει λάδι τους καπιταλιστές, στο όνομα των «μαφιόζων», κατά το σύστημα, κονομημένων. Δούλεμα με τη σέσουλα ο πρόεδρος, δηλαδή...

Παραπλάνηση

Τ' ακούσαμε κι αυτό: Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή - κυβερνητικό στέλεχος, δηλαδή, του υπουργείου Ανάπτυξης - στηλίτευσε δημόσια την «απληστία συγκεκριμένων οικονομικών παραγόντων της αγοράς και οικονομίας του αέρα και του τζόγου με συνεχείς προσπάθειες ανισοκατανομής του παραγόμενου πλούτου υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών»!

Δεν έχει πάτο ο κατήφορός τους στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους γύρω από τους στόχους και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Τι άλλο να πει κανείς...

Τα επώνυμα...

Εγκώμιο στα μονοπώλια των λεγόμενων επώνυμων προϊόντων ήταν η χτεσινή ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Χρ. Φώλια στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Τι για «καθοριστική και αναγνωρισμένη συμβολή» στην ποιότητα και «απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια και τη δημόσια υγεία» είπε, τι για «συνεισφορά στην εθνική οικονομία»... Τα διατροφικά σκάνδαλα, βέβαια, που «γεννήθηκαν» μέσα στην επωνυμία σειράς προϊόντων δεν είχαν θέση στην ομιλία του κυρίου υπουργού. Αυτά πήγαν ...περίπατο. Γι' αυτά θα μιλάμε τώρα..;


Της ... Βατοπεδιοσυσκότισης

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ, ΑΛΛΑ το έχουμε ξαναζήσει και σχετικά πρόσφατα. Δε θα το αντέξουμε άλλη μια φορά...

Για την υπόθεση του DVD του ...κουμπάρου του Πάπιστα λέμε, που ξαφνικά έγινε το επίκεντρο κάθε ενδιαφέροντος.

Πολλοί το είχαν, πολλοί το ήξεραν, αλλά ...κανείς δεν το είδε προτού φτάσει τελικά στα κανάλια και στα χέρια της Εξεταστικής Επιτροπής.

Δε σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;

ΠΟΛΥ ΤΑ ...ΜΑΣΑΝΕ οι κυβερνώντες - με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό - κι αυτό είναι καθ' όλα ανησυχητικό...

«Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η οικονομική κρίση», λένε! «Είναι πρωτοφανής»! «Χρειάζεται υπευθυνότητα και σύνεση»...

Κι όταν διαπιστώνεις τόσο πολύ ...αγνωστικισμό στους κυβερνώντες, καταλαβαίνεις πως κάτι κακό σου 'ρχεται.

Για την ακρίβεια, δεν έρχεται μόνο του. Αυτοί θα το φέρουν. Και κάτι μας λέει ότι θα πρόκειται για ...εισαγωγή από Βρυξέλλες.

Εδώ ...χωρίς κρίση και πάλι θέλανε να αυξήσουν την απασχόληση στις 65 ώρες τη βδομάδα και να απελευθερώσουν τις απολύσεις. Φανταστείτε τώρα πού το έχουν φτάσει το πράγμα.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ, ΠΑΝΤΩΣ, είναι πως τον Κώστα Καραμανλή τον απασχολεί - όπως δήλωσε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα - το θέμα της ανεργίας.

Εντύπωση μας κάνει, γιατί νομίζαμε ότι την έχει ρίξει στο 7,2%, όπως μας λέει, και ότι η πτωτική της πορεία θα συνεχιστεί.

Τώρα, πώς ξαφνικά ανησυχεί, όταν τα έχει πάει τόσο καλά - υποτίθεται - στην καταπολέμησή της;

Ισως γιατί όταν απλά ...δε μετράς τους ανέργους, ή προσμετράς στους εργαζόμενους τους υποαπασχολούμενους, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Κι επειδή ξέρουν εκεί στη Νέα Δημοκρατία ότι θα έχουν νέα, μεγάλα κύματα, γι' αυτό προετοιμάζουν το έδαφος.

Για το δικαίωμα στη λαϊκή κατοικία

Η λειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αποτελεί πρόκληση για τους δικαιούχους του και για το σύνολο της εργατικής τάξης. Είναι σκάνδαλο και πρόκληση το γεγονός ότι ο ΟΕΚ, έχοντας ουσιαστικά μετατραπεί σε μοχλό ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού, στέλνει μαζικά τους δικαιούχους στα «δόντια» των τραπεζών, με αντάλλαγμα μια «ψευτοεπιδότηση» του επιτοκίου. Είναι σκάνδαλο και πρόκληση το γεγονός ότι το κατασκευαστικό του έργο είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτο. Είναι σκάνδαλο και πρόκληση το γεγονός ότι με τα λεφτά των εργατών, τόσο το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, όσο και η ΝΔ σήμερα, λειτουργώντας σαν «ιδιοκτήτες» του ΟΕΚ και χωρίς να δίνουν δεκάρα τσακιστή από τον κρατικό προϋπολογισμό, αξιοποιούν το όποιο έργο του για να αντλούν ψήφους. Για να διατηρούν εγκλωβισμένες συνειδήσεις και, ταυτόχρονα, να σπρώχνουν χρήμα στα ταμεία των μεγαλοκατασκευαστών και των τραπεζών.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν, για ακόμα μια φορά, προχτές, όταν, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μια εφ' όλης της ύλης παρέμβαση στη διοίκηση του Οργανισμού, με κύριο αίτημα να πάψει ο ΟΕΚ να λειτουργεί σαν ατζέντης των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι για τη χρονιά που τελειώνει, ο Οργανισμός δαπάνησε το 93% του προϋπολογισμού του στα δανειοδοτικά του προγράμματα και μόλις το 7% στο κατασκευαστικό του πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, στο όνομα της κρίσης, να σπρώξει για ακόμα μια φορά λεφτά των εργατών στις κατασκευαστικές εταιρείες. Ηδη, ήρθε πρόταση στη διοίκηση του ΟΕΚ για την αγορά έτοιμων κατοικιών και, φυσικά, σε τιμές αγοράς.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των διορισμένων διοικήσεων του Οργανισμού, το σοβαρό ζήτημα της απόδοσης από το ΙΚΑ των οφειλούμενων από τη συνείσπραξη (το ΙΚΑ εισπράττει για λογαριασμό του ΟΕΚ). Ποσό που υπολογίζεται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και που θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού για την παροχή φτηνής και ποιοτικής κατοικίας σε χιλιάδες δικαιούχους. Ανοιχτές παραμένουν και μια σειρά ακόμα υποθέσεις, για τις οποίες οι εργάτες - που είναι και οι μοναδικοί, ουσιαστικά, «οικονομικοί αιμοδότες» του Οργανισμού - πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όχι μόνο δε διαπραγματεύεται στο ελάχιστο το αίτημα να σταματήσει ο ΟΕΚ να λειτουργεί σαν παραμάγαζο των τραπεζών, αλλά παλεύει ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το κατασκευαστικό του έργο και ο Οργανισμός να παρέχει απευθείας δάνεια από τα κεφάλαιά του στους δικαιούχους στο ύψος της αξίας της κατοικίας. Αυτή η πάλη δένεται με το συνολικό ζήτημα της λαϊκής κατοικίας, της εξασφάλισης, δηλαδή, φτηνής και ποιοτικής κατοικίας για όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με ευθύνη του κράτους. Απ' αυτήν τη σκοπιά, το πλαίσιο πάλης της ταξικής Ομοσπονδίας Οικοδόμων, συνολικά του ΠΑΜΕ, αποτελεί το καλύτερο όπλο που διαθέτουν σήμερα οι εργαζόμενοι για να αντιπαρατεθούν με την πολιτική που θέλει τον ΟΕΚ υποταγμένο στην κερδοφορία του κεφαλαίου.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ