ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Πολιτικά πρόσωπα «έδειξαν» μάρτυρες

H Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου συνολικά 260 ακίνητα του Δημοσίου - εκτός από το «φιλέτο» του Ολυμπιακού Ακινήτου στους Θρακομακεδόνες - ως αντάλλαγμα για τη λίμνη Βιστονίδα, υλοποιώντας κοινή υπουργική απόφαση του 2006 του τότε υπουργού Γεωργίας Ευ. Μπασιάκου και του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα.

Αυτό κατέθεσε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ο Κ. Γκράτσιος, διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, στην οποία ανατέθηκε από τους Μπασιάκο - Δούκα το 2006 η συνέχιση των ανταλλαγών δημόσιας γης με τη λίμνη Βιστονίδα.

Ο Κ. Γκράτσιος αναφερόμενος στην παραχώρηση του «Ολυμπιακού Ακινήτου» είπε ότι ήταν καθαρά απόφαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και εκτίμησε ότι εκ της κατασκευής του ήταν ακατάλληλο για τη στέγαση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο είχε δείξει σχετικό ενδιαφέρον. Το Δεκέμβρη του 2006, είπε, η Μονή Βατοπεδίου ενδιαφέρθηκε στα πλαίσια των ανταλλαγών για κτίριο 20.000 τ.μ. στο Λεκανοπέδιο, προκειμένου να λειτουργήσει ένα ινστιτούτο και ένα κοινωφελές ίδρυμα. Κατά τον Κ. Γκράτσιο η ΚΕΔ εκτίμησε ότι το μόνο κτίριο που ταίριαζε με αυτές τις προδιαγραφές ήταν το «Ολυμπιακό Ακίνητο», το οποίο παρέμενε αναξιοποίητο και κλειστό. Ο Κ. Γκράτσιος μαζί με τον ηγούμενο Εφραίμ και το συνεργάτη του μοναχό Αρσένιο (έχουν κληθεί στην Εξεταστική για την ερχόμενη Δευτέρα) επισκέφθηκαν τον τότε υπουργό Εργασίας Σ. Τσιτουρίδη, ζητώντας να μη μετακομίσει στους Θρακομακεδόνες το υπουργείο, αλλά ο Σ. Τσιτουρίδης επιφυλάχτηκε να απαντήσει. Το υπουργείο, συνέχισε, έπαψε να ενδιαφέρεται για το ακίνητο επί υπουργίας Β. Μαγγίνα και η ΚΕΔ ενημερώθηκε σχετικά με επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γ. Κοντού.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Κ. Γκράτσιου, το «Ολυμπιακό Ακίνητο» εκτιμήθηκε στα 39,5 εκατομμύρια ευρώ και τόσο ανταλλάχτηκε με τη Μονή. Ομως χτες ο εκπρόσωπος της εταιρείας που το αγόρασε είπε στην Εξεταστική ότι έδωσαν για την αγορά 41 εκατομμύρια συν 9 εκατομμύρια ως «δωρεά στη Μονή», σύνολο 50 εκατομμύρια. Παρ' όλα αυτά ο Κ. Γκράτσιος σε σχετικές ερωτήσεις επέμεινε ότι «δε βλέπω κάτι επιζήμιο στη συγκεκριμένη ανταλλαγή» αφού το ακίνητο ανταλλάχτηκε με ίσης αξίας ακίνητα της Μονής. Είπε επίσης ότι δεν ήταν απαραίτητο να γίνει διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου και ισχυρίστηκε ότι για την ανταλλαγή δεν ενημέρωσε την πολιτική του ηγεσία.

Θέλοντας να βγάλει από πάνω του οποιαδήποτε ευθύνη, συνεχώς επαναλάμβανε ότι αυτός απλώς εκτελούσε εντολές του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο και έστειλε στην ΚΕΔ πίνακες με διαθέσιμα προς ανταλλαγή ακίνητα, στα οποία μάλιστα τοπογραφική «επικαιροποίηση» έκανε τοπογράφος που είχε ορίσει η ίδια η Μονή Βατοπεδίου. Κατά τον Κ. Γκράτσιο το υπουργείο Γεωργίας έστειλε στην υπηρεσία του κατάλογο με 600 ακίνητα από τα οποία τα 260 ήταν «κυκλωμένα» από τη διευθύντρια Πολιτικής Γης, Σ. Μαντέλη. Εμείς, είπε, δεν είχαμε δικαίωμα να ανταλλάξουμε ακίνητα άλλα από αυτά που είχε «κυκλώσει» το υπουργείο Γεωργίας.

Στη δική της κατάθεση η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Μαντέλη είπε ότι η υπηρεσία της πρότεινε στην ΚΕΔ για ανταλλαγή 636 ακίνητα, σε υλοποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης Μπασιάκου - Δούκα και η τελική ευθύνη για την επιλογή ήταν της ΚΕΔ, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο εάν «κύκλωσε» συγκεκριμένα ακίνητα για ανταλλαγή. Είπε στην Επιτροπή επίσης ότι το 2003 δέχτηκε από τον τότε υπουργό Γ. Δρυ τηλεφώνημα με το οποίο της είπε να δει «τον πατέρα Αρσένιο για ένα θέμα που ήταν ζήτημα των εκτάσεων».

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής ανακοίνωσε στα μέλη της ότι χτες η Εισαγγελία έστειλε στη Βουλή φάκελο της υπόθεσης στον οποίο περιέχεται και υλικό που αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Διαρροές για τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών

Σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρευσαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, για κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που περιέχονται στα στοιχεία που έστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή ο επικεφαλής της Επιτροπής «για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», η εταιρεία «Rassadel» που κατέχει το 30% της εταιρείας «Ανθεμιάς» του επιχειρηματία Α. Πάπιστα, που αγόρασε από τη Μονή Βατοπεδίου τα 64 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, έχει τελικό δικαιούχο τη Μονή Βατοπεδίου.

Κατά τα ίδια πάντα στοιχεία ο οικονομικός διευθυντής της «Rassadel», A. Κυρανίδης, είναι και οικονομικός διευθυντής της Μονής Βατοπεδίου και τα 50 τελικά εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του «Ολυμπιακού Ακινήτου», που τα παρέλαβε ο Α. Κυρανίδης ως εκπρόσωπος της Μονής, τα κατέθεσε σε λογαριασμό της «Rassadel». Εάν ισχύουν οι πληροφορίες που διαρρέουν από το ΠΑΣΟΚ, τότε βάσιμα εκτιμάται ότι η Μονή πούλησε τα 64 ακίνητα της Θεσσαλονίκης σε, τουλάχιστον, «φιλική της εταιρεία», αν όχι σε εταιρεία - βιτρίνα της.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, σε λογαριασμούς της Μονής που χειρίζεται ο νομικός της σύμβουλος Α. Χατζηαλεξάνδρου φαίνεται να εισέρχεται ποσό 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον επιχειρηματία - εκδότη της Θεσσαλονίκης Γ. Σαχπατζίδη και μερικές μέρες αργότερα ο Α. Χατζηαλεξάνδρου εκταμιεύει 1,8 εκατομμύρια ευρώ και τα στέλνει σε λογαριασμό της συζύγου τού Γ. Σαχπατζίδη.

Αλλος δικηγόρος της Μονής, ο Δ. Κρεμμύδας, φέρεται να έχει ιδρύσει τέσσερις εταιρείες real estate στις οποίες κατατίθενται χρήματα από off shore ναυτιλιακή εταιρεία.

Ο μοναχός Ευδόκιμος, στέλεχος της Μονής Βατοπεδίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσε το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται να κινεί λογαριασμούς της Μονής το διάστημα που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο. Επιχείρησε να μεταφέρει από τη «Μαρφίν» στην «Τράπεζα Πειραιώς» ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ και μετά από λίγο εμφανίστηκε στην «Τράπεζα Πειραιώς», προκειμένου να το εκταμιεύσει. Στην άρνηση της «Πειραιώς» να το πράξει, την επόμενη μέρα το πρωί ο μοναχός έκλεισε το λογαριασμό και επανέφερε τα χρήματα στη «Μαρφίν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βγαίνει κι «από πάνω»...

Σε ...ρόλο τιμητή εμφανίζεται η κυβέρνηση γενικότερα για την υπόθεση Βατοπεδίου, αξιοποιώντας στο έπακρο την εμπλοκή του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στο «DVD του εκβιασμού».

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να παρατείνει την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας διαρκώς «ερωτήματα» για τη στάση του Γ. Παπακωνσταντίνου και αφήνοντας υπαινιγμούς για «μυστικό σχέδιο» και «σκευωρία» με στόχο να πληγεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Εμφανείς στόχοι η συσπείρωση της εκλογικής βάσης, η άσκηση ασφυκτικής πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ, ώστε να σκεφτεί ξανά την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, αλλά και ο συμψηφισμός και το κουκούλωμα της υπόθεσης Βατοπεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ευ. Αντώναρος επανήλθε χτες απορρίπτοντας τις εξηγήσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έκρυψε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αναδίπλωση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου «έχει πολύ ανήφορο ακόμη να διανύσει, αν θέλει να δώσει απαντήσεις», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας μάλιστα «αντιφάσεις», αν όχι ψέματα, στις απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι τώρα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. «Οι ερωτήσεις, λοιπόν, γι' αυτό το πελώριο ηθικό και πολιτικό θέμα, παραμένουν. Και ικανοποιητικές απαντήσεις δεν έχουν έρθει», αποφάνθηκε ο Ευ. Αντώναρος. Κληθείς να σχολιάσει την αναδίπλωση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, απάντησε: «Είναι πολύ απλό: Το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται το μεγάλο ολίσθημα, το οποίο έκανε, έστω και καθυστερημένα. Δε θα έλεγα ότι είναι απολύτως ικανοποιητικό αυτό. Αλλά, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει το ΠΑΣΟΚ ότι βιάζεται να κάνει προτάσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα αντικείμενο και, τώρα, με καθυστέρηση τις μαζεύει». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Λ. Ζαγορίτης αναρωτήθηκε αν η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ «είναι ομολογία ή αυτοκριτική».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις καταθέσεις των δύο γαλάζιων βουλευτών Χαλκιδικής στην Εξεταστική Επιτροπή, οι οποίοι απέρριψαν τον ισχυρισμό περί «παραπλανηθέντων υπουργών». Ο Ευ. Αντώναρος επέλεξε να οχυρωθεί πίσω από τη θέση ότι δε σχολιάζει τα τεκταινόμενα στην Εξεταστική, θέση που εφαρμόζει όποτε βολεύει την κυβέρνηση...

ΠΑΣΟΚ
Καλύπτουν τον Παπακωνσταντίνου και χαμηλώνουν τους τόνους

Με φόντο τις υπουργικές παρεμβάσεις και υπογραφές των «γαλοζοπράσινων» υπουργών, βάσει των οποίων εκχωρήθηκε η δημόσια περιουσία στα μοναστήρια, συνεχίστηκε και χτες η δικομματική αντιπαράθεση για τη συνάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επιχειρηματία Θ. Πάπιστα.

Το ΠΑΣΟΚ μετά τη δύσκολη θέση από την οποία περιήλθε με τις αποκαλύψεις για τις συναντήσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη με τον επιχειρηματία πριν δύο μήνες, επιχειρεί να αλλάξει την «ατζέντα» και να ρίξει τους τόνους με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου στις δηλώσεις του και αφού το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα είχε ρίξει όλο το αντιπολιτευτικό του βάρος στα θέματα «διαφάνειας»... θυμήθηκε ότι «η συζήτηση για τη Μονή Βατοπεδίου είναι ένα ζήτημα (...) που δεν μπορεί όμως να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα προβλήματα που βιώνουν κάθε μέρα». Μάλιστα, ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να καταθέσει εκ νέου την πρόταση για προανακριτική επιτροπή, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για το θέμα»...

Πάντως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει την απόλυτη στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία θεωρεί «λήξαν» το θέμα της συνάντησης και χτες, μέσα από μια φραστική επίθεση, επιχείρησε να βάλει τέλος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Με γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει τον κ. Αντώναρο στον ολισθηρό δρόμο που διάλεξε με τις Γκεμπελικού τύπου πρακτικές του. Με τα υπονοούμενα και τα μισόλογα. Σαν τη σουπιά που αμολάει το μελάνι», απαντώντας έτσι στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που άφησε αιχμές για το αν ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει και κάποια άλλη σχέση με τον επιχειρηματία Θ. Πάπιστα.

Την ίδια στιγμή, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ανησυχία μήπως υπάρχει και άλλο κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί να είχε συνάντηση με τον επιχειρηματία Πάπιστα και να ενημερώθηκε για το βίντεο και τον εκβιασμό.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυ με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο «κ. Δρυς έχει επανειλημμένα δημόσια τοποθετηθεί κι έχει πει τις θέσεις του κι έχει πει για τις υπογραφές του, οι οποίες αφορούσαν μία νησίδα στο μέσο της λίμνης Βιστονίδας»...

ΝΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
DVD για τις φυλακές του Ιτζεδίν

Ενα μοναδικό ντοκουμέντο - αφιέρωμα στις φυλακές του Ιτζεδίν έχει επιμεληθεί και διαθέτει σε μορφή DVD, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, τιμώντας τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τιμώντας τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Η ιστορία των φυλακών και η δράση των κομμουνιστών μέσα και σε αυτό το κάτεργο που μετατράπηκε σε κάστρο του αγώνα, αλλά και σε χώρο διαπαιδαγώγησης και πλούσιας πολιτιστικής δραστηριότητας, δίνεται μέσα από διάφορα ντοκουμέντα και προσωπικές μαρτυρίες. «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης και στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι σε εκείνους που έδωσαν όσα μπόρεσαν αλλά έμειναν δίπλα στο ΚΚΕ, δεν πέρασαν στο στρατόπεδο του ταξικού εχθρού», λέει χαρακτηριστικά η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ στο κείμενό της που συνοδεύει την έκδοση.

Το αφιέρωμα είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη μέσα στον ίδιο το χώρο των φυλακών και καθώς πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη δουλειά που προκάλεσε το θαυμασμό όσων την παρακολούθησαν, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ προχώρησε και στην έκδοσή της σε DVD.

Εκδήλωση - συζήτηση για την κρίση

Οι Οργανώσεις στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και στους ΕΒΕ της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση για την κρίση και την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, τη Δευτέρα 24/11, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της ΑΣΟΕΕ (Πατησίων 76). Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις «Σύγχρονης Εποχής»

-- Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν την Κυριακή 30/11, στις 7 μ.μ., στο «Συρμό», εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του κομμουνιστή λογοτέχνη Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί μικρή έκθεση με ντοκουμέντα από τη ζωή του κομμουνιστή συγγραφέα.

-- Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν την Τετάρτη 3/12, στις 6.30 μ.μ., στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (Καραΐσκου 111), εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού στην εργατική τάξη της Ελλάδας».

-- Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν την Κυριακή 7/12, στις 6 μ.μ. στο Λαύριο, στο χώρο του «Μηχανουργείου» εκδήλωση, με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού στην εργατική τάξη της Ελλάδας»

Εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ

-- Πολιτική εκδήλωση στα πλαίσια του γιορτασμού για τα 90 χρόνια του Κόμματος διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βελγίου του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 19.00 (στη Salle Aurore-Chausse de Mons 722), με ομιλητή τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα υπάρξει επίσης έκθεση φωτογραφίας προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική και μεζέδες.

-- Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 90χρονα του Κόμματος με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ και των κομμουνιστών στους αγώνες και στην ανάπτυξη του ναυτεργατικού κινήματος». Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Κυριακή 23 του Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ». Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί βίντεο για την ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος.

-- Εκδήλωση για τα 90χρονα του ΚΚΕ πραγματοποιεί η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ αύριο Κυριακή 23/11 στις 11 π.μ. έξω από τις φυλακές Κέρκυρας τόπο φυλάκισης δεκάδων κομμουνιστών και αγωνιστών άρρηκτα δεμένων με την πλούσια ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ (Μαλτέζος, Ζαχαριάδης, Φλωράκης κ.ά.). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Βασίλης Γεωργαντάς, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που για τα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ φυλακίστηκε για 5 χρόνια.

Διήμερο εκδηλώσεων στη Σπάρτη

Διήμερο εκδηλώσεων οργανώνει στη Σπάρτη η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 90 χρόνων πρωτοπόρας δράσης του Κόμματος, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, όπου θα εκτεθεί για πρώτη φορά μέρος από το αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου, γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος στον εμφύλιο πόλεμο και πολιτικού επιτρόπου της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αύριο Κυριακή, στις 11.30 π.μ., θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Σπάρτης.

Την Κυριακή θα γίνει προσυγκέντρωση στις τότε φυλακές της Σπάρτης, στις 10 το πρωί, απ' όπου, μετά από σύντομη ομιλία και κατάθεση στεφάνου, θα γίνει πορεία στον τόπο της συγκέντρωσης, ενώ σήμερα Σάββατο, το βράδυ, θα προβληθεί η ταινία «Η κάθοδος των εννέα». Η παρουσίαση θα γίνει από τον Δημήτρη Μαστρογιαννόπουλο, μέλος της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ.

Αρση του τραπεζικού απόρρητου του Εφραίμ και τριών μοναχών

Την άρση του τραπεζικού απόρρητου του ηγούμενου Εφραίμ και άλλων τριών μοναχών της μονής Βατοπεδίου ζήτησε χτες με έγγραφό του προς την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητάει να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Εφραίμ, του Αρσένιου, που θεωρείται το «δεξί χέρι» του Εφραίμ, καθώς και των Ευδόκιμου και Βαρνάβα. Ο Ευδόκιμος εμφανίζεται ως οικονομικός διαχειριστής της μονής και ο Βαρνάβας σε μια περίπτωση ως αντιπρόσωπός της.

Επίσης, οι δύο εισαγγελείς Ευσ. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης, που διενεργούν την έρευνα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αναζητούν τον ακριβή ρόλο του Εφραίμ και του διευθύνοντα συμβούλου της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) Κ. Γκράτσιου σχετικά με το χειρισμό των υποθέσεων των ακινήτων. Για το σκοπό αυτό οι δύο εισαγγελείς απέστειλαν και σχετικά έγγραφα στη μονή Βατοπεδίου και στην ΚΕΔ.

Συγκεκριμένα, από τη μονή Βατοπεδίου ζητούν να τους σταλούν τα πρακτικά από τις συνάξεις των μοναχών που αφορούσαν την επίμαχη υπόθεση, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο Εφραίμ διαχειριζόταν εν λευκώ τις ανταλλαγές και τις πωλήσεις των ακινήτων ή αφορούσαν και τα υπόλοιπα μέλη της σύναξης. Ανάλογο είναι και το έγγραφο προς την ΚΕΔ, με το οποίο ζητούν να τους κοινοποιηθούν τα πρακτικά Διοικητικών Συμβουλίων σχετικών με την υπόθεση, ώστε να διαπιστωθεί αν ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κ. Γκράτσιος, είχε την αποκλειστική διαχείριση των θεμάτων των ακινήτων που σχετίζονταν με τη μονή ή αν για τις ενέργειές του ελάμβανε εντολές από το Διοικητικό Συμβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ