Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Πολιτικά πρόσωπα «έδειξαν» μάρτυρες

H Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου συνολικά 260 ακίνητα του Δημοσίου - εκτός από το «φιλέτο» του Ολυμπιακού Ακινήτου στους Θρακομακεδόνες - ως αντάλλαγμα για τη λίμνη Βιστονίδα, υλοποιώντας κοινή υπουργική απόφαση του 2006 του τότε υπουργού Γεωργίας Ευ. Μπασιάκου και του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα.

Αυτό κατέθεσε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ο Κ. Γκράτσιος, διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, στην οποία ανατέθηκε από τους Μπασιάκο - Δούκα το 2006 η συνέχιση των ανταλλαγών δημόσιας γης με τη λίμνη Βιστονίδα.

Ο Κ. Γκράτσιος αναφερόμενος στην παραχώρηση του «Ολυμπιακού Ακινήτου» είπε ότι ήταν καθαρά απόφαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και εκτίμησε ότι εκ της κατασκευής του ήταν ακατάλληλο για τη στέγαση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο είχε δείξει σχετικό ενδιαφέρον. Το Δεκέμβρη του 2006, είπε, η Μονή Βατοπεδίου ενδιαφέρθηκε στα πλαίσια των ανταλλαγών για κτίριο 20.000 τ.μ. στο Λεκανοπέδιο, προκειμένου να λειτουργήσει ένα ινστιτούτο και ένα κοινωφελές ίδρυμα. Κατά τον Κ. Γκράτσιο η ΚΕΔ εκτίμησε ότι το μόνο κτίριο που ταίριαζε με αυτές τις προδιαγραφές ήταν το «Ολυμπιακό Ακίνητο», το οποίο παρέμενε αναξιοποίητο και κλειστό. Ο Κ. Γκράτσιος μαζί με τον ηγούμενο Εφραίμ και το συνεργάτη του μοναχό Αρσένιο (έχουν κληθεί στην Εξεταστική για την ερχόμενη Δευτέρα) επισκέφθηκαν τον τότε υπουργό Εργασίας Σ. Τσιτουρίδη, ζητώντας να μη μετακομίσει στους Θρακομακεδόνες το υπουργείο, αλλά ο Σ. Τσιτουρίδης επιφυλάχτηκε να απαντήσει. Το υπουργείο, συνέχισε, έπαψε να ενδιαφέρεται για το ακίνητο επί υπουργίας Β. Μαγγίνα και η ΚΕΔ ενημερώθηκε σχετικά με επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γ. Κοντού.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Κ. Γκράτσιου, το «Ολυμπιακό Ακίνητο» εκτιμήθηκε στα 39,5 εκατομμύρια ευρώ και τόσο ανταλλάχτηκε με τη Μονή. Ομως χτες ο εκπρόσωπος της εταιρείας που το αγόρασε είπε στην Εξεταστική ότι έδωσαν για την αγορά 41 εκατομμύρια συν 9 εκατομμύρια ως «δωρεά στη Μονή», σύνολο 50 εκατομμύρια. Παρ' όλα αυτά ο Κ. Γκράτσιος σε σχετικές ερωτήσεις επέμεινε ότι «δε βλέπω κάτι επιζήμιο στη συγκεκριμένη ανταλλαγή» αφού το ακίνητο ανταλλάχτηκε με ίσης αξίας ακίνητα της Μονής. Είπε επίσης ότι δεν ήταν απαραίτητο να γίνει διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου και ισχυρίστηκε ότι για την ανταλλαγή δεν ενημέρωσε την πολιτική του ηγεσία.

Θέλοντας να βγάλει από πάνω του οποιαδήποτε ευθύνη, συνεχώς επαναλάμβανε ότι αυτός απλώς εκτελούσε εντολές του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο και έστειλε στην ΚΕΔ πίνακες με διαθέσιμα προς ανταλλαγή ακίνητα, στα οποία μάλιστα τοπογραφική «επικαιροποίηση» έκανε τοπογράφος που είχε ορίσει η ίδια η Μονή Βατοπεδίου. Κατά τον Κ. Γκράτσιο το υπουργείο Γεωργίας έστειλε στην υπηρεσία του κατάλογο με 600 ακίνητα από τα οποία τα 260 ήταν «κυκλωμένα» από τη διευθύντρια Πολιτικής Γης, Σ. Μαντέλη. Εμείς, είπε, δεν είχαμε δικαίωμα να ανταλλάξουμε ακίνητα άλλα από αυτά που είχε «κυκλώσει» το υπουργείο Γεωργίας.

Στη δική της κατάθεση η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Μαντέλη είπε ότι η υπηρεσία της πρότεινε στην ΚΕΔ για ανταλλαγή 636 ακίνητα, σε υλοποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης Μπασιάκου - Δούκα και η τελική ευθύνη για την επιλογή ήταν της ΚΕΔ, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο εάν «κύκλωσε» συγκεκριμένα ακίνητα για ανταλλαγή. Είπε στην Επιτροπή επίσης ότι το 2003 δέχτηκε από τον τότε υπουργό Γ. Δρυ τηλεφώνημα με το οποίο της είπε να δει «τον πατέρα Αρσένιο για ένα θέμα που ήταν ζήτημα των εκτάσεων».

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής ανακοίνωσε στα μέλη της ότι χτες η Εισαγγελία έστειλε στη Βουλή φάκελο της υπόθεσης στον οποίο περιέχεται και υλικό που αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Διαρροές για τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών

Σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρευσαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, για κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που περιέχονται στα στοιχεία που έστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή ο επικεφαλής της Επιτροπής «για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», η εταιρεία «Rassadel» που κατέχει το 30% της εταιρείας «Ανθεμιάς» του επιχειρηματία Α. Πάπιστα, που αγόρασε από τη Μονή Βατοπεδίου τα 64 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, έχει τελικό δικαιούχο τη Μονή Βατοπεδίου.

Κατά τα ίδια πάντα στοιχεία ο οικονομικός διευθυντής της «Rassadel», A. Κυρανίδης, είναι και οικονομικός διευθυντής της Μονής Βατοπεδίου και τα 50 τελικά εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του «Ολυμπιακού Ακινήτου», που τα παρέλαβε ο Α. Κυρανίδης ως εκπρόσωπος της Μονής, τα κατέθεσε σε λογαριασμό της «Rassadel». Εάν ισχύουν οι πληροφορίες που διαρρέουν από το ΠΑΣΟΚ, τότε βάσιμα εκτιμάται ότι η Μονή πούλησε τα 64 ακίνητα της Θεσσαλονίκης σε, τουλάχιστον, «φιλική της εταιρεία», αν όχι σε εταιρεία - βιτρίνα της.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, σε λογαριασμούς της Μονής που χειρίζεται ο νομικός της σύμβουλος Α. Χατζηαλεξάνδρου φαίνεται να εισέρχεται ποσό 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον επιχειρηματία - εκδότη της Θεσσαλονίκης Γ. Σαχπατζίδη και μερικές μέρες αργότερα ο Α. Χατζηαλεξάνδρου εκταμιεύει 1,8 εκατομμύρια ευρώ και τα στέλνει σε λογαριασμό της συζύγου τού Γ. Σαχπατζίδη.

Αλλος δικηγόρος της Μονής, ο Δ. Κρεμμύδας, φέρεται να έχει ιδρύσει τέσσερις εταιρείες real estate στις οποίες κατατίθενται χρήματα από off shore ναυτιλιακή εταιρεία.

Ο μοναχός Ευδόκιμος, στέλεχος της Μονής Βατοπεδίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσε το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται να κινεί λογαριασμούς της Μονής το διάστημα που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο. Επιχείρησε να μεταφέρει από τη «Μαρφίν» στην «Τράπεζα Πειραιώς» ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ και μετά από λίγο εμφανίστηκε στην «Τράπεζα Πειραιώς», προκειμένου να το εκταμιεύσει. Στην άρνηση της «Πειραιώς» να το πράξει, την επόμενη μέρα το πρωί ο μοναχός έκλεισε το λογαριασμό και επανέφερε τα χρήματα στη «Μαρφίν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ