Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Υποβαθμίζει το γεγονός ο πρωθυπουργός

Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα νορβηγικού πλοίου, που συνοδεύτηκε από τούρκικο πολεμικό πλοίο, νότια του Καστελόριζου, υποστήριξε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε Ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρη χτες στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε παράλληλα ότι κάθε ελληνοτουρκική διαφορά μετατρέπεται πλέον αυτόματα σε ευρω-τουρκικό πρόβλημα.

«Οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες που έγιναν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς προηγούμενα συναίνεση της Ελλάδας, δεν έχουν καμία νομική βάση. Δε διαμορφώνουν καθ' οιονδήποτε τρόπο προηγούμενο. Δεν μπορεί να θέσουν σε οποιαδήποτε αμφιβολία ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής.

Αποτιμώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς υποστήριξε ότι πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της «απέτρεψε την καθ' οιονδήποτε τρόπο de facto διεκδίκηση τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και από την άλλη, απέτρεψε την πρόκληση έντασης». Στη συνέχεια επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει και διατηρεί ακέραιη τη δυνατότητα να ασκήσει όλα τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως προκύπτουν από τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και βέβαια το δίκαιο της θάλασσας» προσθέτοντας πως ισχύει η πάγια θέση για επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Συνολικά πάντως υποστήριξε ότι η εξωτερική πολιτική που ασκείται έχει επιτύχει τη μετατροπή κάθε ελληνοτουρκικής διαφοράς σε... ευρωπαϊκό θέμα. Οπως σημείωσε, «τα ζητήματα αυτά είναι ουσιαστικά ευρωτουρκικά πια, είναι ζητήματα που αφορούν και απασχολούν πλέον τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Σημείωσε παράλληλα ότι «η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα, ουσιαστικότερα βήματα προς την κατεύθυνση της αμοιβαία επωφελούς βελτίωσης των σχέσεών της με την Ελλάδα και κατά προέκταση με την Ευρωπαϊκή Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ