Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Φόβος για το τεράστιο κύμα ανεργίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΤΟΚΙΟ.--

Η διαμάχη, όσον αφορά την έγκριση ή όχι του νομοσχεδίου που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί στο αμερικανικό Κογκρέσο, για την «ανάκαμψη της οικονομίας», ύψους 25 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει και τη διάσωση της αμερικανικής βιομηχανίας μετατίθεται για το Δεκέμβρη. Πάντως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν απ' αυτό καθώς, στο όνομα της «διάσωσης», σχεδιάζονται ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των συμβολαίων με τα συνδικάτα, περικοπές μισθών αλλά και θέσεων εργασίας στο πλαίσιο «αναδιάρθρωσής» τους...

Την ίδια στιγμή, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν να ανακοινώνουν μείωση της παραγωγής και του εργατικού δυναμικού τους. Τη σκυτάλη από τις Nissan, Mazda και Isuzu, οι οποίες έχουν ήδη γνωστοποιήσει σχέδια μείωσης προσωπικού, έλαβε η Toyota Motor που ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει στα τέλη του τρέχοντος έτους χρήσης - που λήγει στις 31 Μαρτίου - τις συμβάσεις 3.000 από τους 6.000 συμβασιούχους, που προσελήφθησαν τον περασμένο Οκτώβρη στις μονάδες παραγωγής. Παράλληλα, η Toyota προβλέπει την αναστολή, επί διήμερο, το Δεκέμβρη, της λειτουργίας στο σύνολο των μονάδων παραγωγής στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Στην Αργεντινή, μετά τη Βουλή η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες, για την εθνικοποίηση των ιδιωτικών Ταμείων Ασφάλισης που έχει στόχο κατά την κυβέρνηση την προστασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων από την κρίση και την πιθανή κατάρρευση των Ταμείων.

Επιστροφή στις ΗΠΑ και πάλι, όπου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press θα περικόψει κατά 10% το προσωπικό του μέσα στο 2009. Το ΑΡ απασχολεί 4.100 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 3.000 είναι δημοσιογράφοι.

Τέλος, το ΔΣ της Citigroup, συνεδρίαζε χτες για το μέλλον της τράπεζας και στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκε το ενδεχόμενο πώλησης τμημάτων ή ολόκληρης της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αρχηγοί κρατών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε φόρουμ που διεξήχθη χτες στην Οχρίδα υπό την αιγίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων, έκριναν πως είναι απαραίτητος ο συντονισμός των ενεργειών για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα επηρεάσει δυσμενώς και τα Βαλκάνια... Οι ίδιοι υποστήριξαν ακόμη ότι προϋπόθεση για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας αποτελεί η δημιουργία σύγχρονων υποδομών στους τομείς της ενέργειας και των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων.

Στην Κίνα, μετά τις διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν σε διάφορες περιοχές λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, που απολύονται κατά δεκάδες, η κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες μαζί τους, προκειμένου να βρεθεί μία λύση εξομάλυνσης της κατάστασης. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν από την επαρχία Γκαντσού, που είναι από τις φτωχότερες της χώρας και τον κυβερνήτη της Σου Σούσενγκ. Ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να μετεγκαταστήσει βιομηχανικές μονάδες μετά το σεισμό της 12ης Μάη, που προκάλεσε το θάνατο 80.000 ανθρώπων και άφησε άστεγους πάνω από 1,8 εκ. κατοίκους της επαρχίας του Σιτσουάν και γειτονικών περιοχών. Η διοίκηση υποσχέθηκε να προστατεύσει τους πόρους ζωής των κατοίκων, εάν οι μετεγκαταστάσεις προχωρήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ