Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συντονισμός της δράσης κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου

Με την παρουσία αντιπροσωπειών 65 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλο τον κόσμο ξεκίνησε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας η 10 διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Μήνυμα στη Συνάντηση απέστειλε ο Πρόεδρος της χώρας Λούλα Ντα Σίλβα, όπου χαιρέτιζε τη Συνάντηση και εξέφραζε την εκτίμηση του για τους αγώνες που έχουν δώσει οι κομμουνιστές για τους λαούς όλου του κόσμου.

Τις εργασίες της Συνάντησης άνοιξε ο πρόεδρος του ΚΚ Βραζιλίας, Ρενάτο Ραμπέλο, ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι είμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες κρίσεις του καπιταλισμού, που εκτυλίσσεται με επίκεντρο την ηγεμονική δύναμη του ιμπεριαλισμού. Είπε ότι η κρίση αυτή, που φέρνει μαζί της τη σωρευτική επίδραση όλων των προηγούμενων κρίσεων, δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, οι αιτίες της είναι ενδογενείς στο καπιταλιστικό σύστημα, στις δυσκολίες αναπαραγωγής του κεφαλαίου σε αυτή τη φάση ως αποτέλεσμα της σχετικής υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου, και υπογράμμισε την επικαιρότητα του σοσιαλισμού και την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών ΚΚ ριζωμένων στην εργατική τάξη.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ, του ΚΚ Αργεντινής, του Βραζιλιάνικου ΚΚ, του ΚΚ Λευκορωσίας, του Κόμματος Εργατών Βελγίου, του ΚΚ Βολιβίας, του Αλγερινού Κόμματος για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό, του Κολομβιάνικου ΚΚ, του ΚΚ Κίνας, του Κόμματος Εργατών Κορέας, του ΚΚ Δανίας, του ΚΚ Βουλγαρίας, του ΚΚ Χιλής, του ΚΚ στη Δανία, του ΚΚ Εκουαδόρ, του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, του ΚΚ ΗΠΑ, του Ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας, του ΚΚ Βρετανίας, του Νέου ΚΚ Ολλανδίας, του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, του ΚΚ Ινδίας και ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό).

Στη Σύνοδο μίλησε εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής (η ομιλία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο φύλλο της Κυριακής).

Πλούσιος προβληματισμός

Οπως ήταν φυσικό, οι τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάλυση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, στην ανάδειξη των συνεπειών για τα λαϊκά στρώματα στις διάφορες χώρες, στους αγώνες και τις αντιστάσεις που προκαλούν, στους κινδύνους αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγει. Πολλοί ομιλητές τόνισαν την ανάγκη προβολής της σοσιαλιστικής προοπτικής και την αποκάλυψη των ιδεολογημάτων και τακτικών που χρησιμοποιούν οι αστικές δυνάμεις για τη χειραγώγηση των εργαζομένων και τη διάσωση του συστήματος, ενώ κατατέθηκε πλούσιος προβληματισμός και προτάσεις για την προώθηση της κοινής δράσης και της συνεργασίας των ΚΚ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρέμβαση του ΚΚ Κούβας από το μέλος της γραμματείας της ΚΕ Φερνάντο Ρεμίρες, ο οποίος ευχαρίστησε για τη δραστήρια αλληλεγγύη, σημείωσε ότι η τρέχουσα κρίση υπογραμμίζει την επικαιρότητα του μαρξισμού - λενινισμού και του σοσιαλισμού και κατήγγειλε τις βάρβαρες συνέπειες του καπιταλισμού για τους εργαζόμενους.

Οι εργασίες συνέχιζαν μέχρι αργά το απόγευμα και θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί. Σήμερα, Σάββατο 22 Νοέμβρη το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση αλληλεγγύης στους λαούς της Λατινικής Αμερικής που διοργανώνεται από το ΚΚ Βραζιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ