Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Υπέρ της «ευελιξίας» του Συμφώνου Σταθερότητας

Στη «χαλάρωση» του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ βλέπει τη διέξοδο από την κρίση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώνοντας τη «φωνή» του σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Σε μια δύσκολη ώρα, όπως η σημερινή, θέλω και εγώ να ενώσω τη φωνή μου με άλλες στην Ενωση και να ενισχύσω τις πολιτικές για ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας», τόνισε μιλώντας χτες σε εκδήλωση για «την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας προσώπων». Αυτή είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πολιτική που θα «συμβάλει στην ανακούφιση των πολλών».

Στην παρέμβασή του, ο Καρ. Παπούλιας υιοθετεί την κυρίαρχη ανάλυση της κρίσης, αποδίδοντάς τη σε «βαριά θεσμικά λάθη στην οργάνωση του παγκόσμιου χρηματοδοτικού οικοδομήματος και θεωρητικές μονομέρειες», καθώς και σε «μια άφρονα πίστη σε δήθεν μαγικές δυνάμεις της αγοράς» και την «απουσία συστήματος απόδοσης ευθυνών». Επανέλαβε τη θέση ότι «η κρίση αυτή, έστω και εκ των υστέρων, αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία για την Ενωση», η οποία «μόνο πέτυχε να εδραιώσει τη συναδέλφωση και την ειρήνη στην ήπειρό μας», και τώρα πρέπει να αποδείξει «πως σημείο αναφοράς μας είναι πάντα ο άνθρωπος, ο πολίτης». Η ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, που ήδη αποτελεί ειλημμένη απόφαση των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ, θα συμβάλει «στην ανακούφιση αυτών που συναλλάσσονται με τις τράπεζες αλλά και αυτών που δεν έχουν καν τη δυνατότητα να πάρουν δάνειο».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε παλαιότερη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο το Μάρτη του 2006 είχε επισημάνει ότι «οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν περάσει από διάφορες κυρίαρχες οικονομικές θεωρίες. Οταν, όμως, δεν ακούστηκε η φωνή των πολιτών, οι εντάσεις και οι ανατροπές σάρωσαν θεωρίες και θεωρητικούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ