Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ευκαιρία» η καπιταλιστική κρίση

Οσο αποκαλύπτεται ότι η πολιτική της ρίχνει τα βάρη στο λαό, τόσο πιο πολύ ανεβάζει τις κορόνες υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων

Η σταθερή εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ο απεγκλωβισμός από την υπόθεση του Βατοπεδίου και η συνεχής ανάληψη επικοινωνιακών πρωτοβουλιών από τον Κ. Καραμανλή συνθέτουν το σχέδιο της κυβέρνησης για αναχαίτιση της φθοράς και διατήρηση των πολιτικών πρωτοβουλιών.

Φανερή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την καπιταλιστική κρίση για να πετύχει τους πολιτικούς στόχους της. Προβάλλει λοιπόν ως υπεύθυνος και σοβαρός διαχειριστής της κρίσης, που διαθέτει όχι μόνο «ολοκληρωμένο» και «ρεαλιστικό» σχέδιο, αλλά πρωταρχικό μέλημά της είναι η προστασία και η ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων. Κι όσο αποκαλύπτεται ότι η πολιτική που εφαρμόζει ρίχνει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, τόσο η κυβέρνηση θα ανεβάζει τις κορόνες υπέρ των «ευάλωτων» κοινωνικών στρωμάτων! Επιπλέον, θα επισείει τον κίνδυνο της «απώλειας θέσεων εργασίας», συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση κλίματος τρομοκρατίας με στόχο την αδιαμαρτύρητη αποδοχή των βαρών της κρίσης από τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση κλιμάκωνε την αντιλαϊκή επίθεση καταθέτοντας τον προϋπολογισμό του 2009, την ίδια στιγμή ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωνε πως κάνει ό,τι μπορεί για τους οικονομικά ασθενέστερους αλλά και τα μεσαία στρώματα. Μιλώντας χτες στη δεκάλεπτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κάλεσε τους υπουργούς να χειριστούν την κρίση «με τρόπο ώστε, αφενός μεν να έχουμε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και, αφετέρου, τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στους πολίτες και ειδικά στους οικονομικά ασθενέστερους και τα μεσαία στρώματα». Παράλληλα, βέβαια, δεν παρέλειψε να λανσάρει την εικόνα του υπεύθυνου διαχειριστή. «Κινούμαστε με υπευθυνότητα. Χωρίς να παρασυρόμαστε στις ανευθυνολογίες που ακούγονται από διάφορες άλλες πλευρές. Θα κάνουμε το καθήκον μας και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν», τόνισε, καλώντας τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Παράλληλα, πυροδοτεί την πόλωση με το ΠΑΣΟΚ για να συσπειρώσει την κομματική και εκλογική βάση της παράταξής του, ενώ ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει την «έξοδο στην περιφέρεια» για να ανεβάσει το ηθικό των κομματικών στελεχών. Μετά την Κοζάνη, σήμερα πραγματοποιεί παρόμοια ολιγόωρη επίσκεψη στο Βόλο, όπου θα επισκεφτεί την εδώ και πολλά χρόνια κατασκευαζόμενη περιφερειακή οδό, τη συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος ΕΒΟΛ και θα μιλήσει στο Επιμελητήριο της πόλης.

Παράλληλα, ανεβαίνουν οι τόνοι της δικομματικής κόντρας με το βλέμμα και στις δημοσκοπήσεις που θα βγουν «στον αέρα» τις επόμενες μέρες. Η φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει μεγάλη έκταση στις ομιλίες των κυβερνητικών στελεχών σε κομματικές εκδηλώσεις ανά τη χώρα. Ο Λ. Ζαγορίτης, για παράδειγμα, μιλώντας χτες στη ΝΟΔΕ Λάρισας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου ότι «δημοκοπούν ανεύθυνα, λαϊκίζουν, ψαρεύουν σε θολά νερά». «Και βέβαια - συμπλήρωσε - μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα αν τώρα κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Αν το "τιμόνι" της οικονομίας βρισκόταν στα χέρια εκείνων που, όχι μόνο δε διδάχθηκαν από τα λάθη τους, αλλά και στο μέσο της μεγαλύτερης κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία, ανεύθυνα τάζουν παροχές, υπόσχονται δισεκατομμύρια, χωρίς να λένε από πού και πώς θα τα βρουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του απαξίωσε τη χτεσινή επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, «στην προσπάθεια πρόκλησης πρόσκαιρων εντυπώσεων, τις οποίες προσπαθεί να καλλιεργήσει, ανεπιτυχώς θα έλεγα. Και όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα κλίμα μηδενισμού που προφανώς καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ