ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο Ομπάμα στα χνάρια του σχεδίου Ρούσβελτ του 1930!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΛΙΜΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Διαφημίζεται ως ένα νέο «new deal» το σχέδιο του Φράνκλιν Ρούσβελτ στη δεκαετία του 1930 για να αντιμετωπιστεί η Μεγάλη Υφεση. Ο λόγος για το νέο σχέδιο των Δημοκρατικών και του εκλεγμένου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κυρίως δημοσίων δαπανών για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, το ύψος του οποίου θα προσεγγίσει τα 700 δισ. δολάρια για την επόμενη διετία, σύμφωνα με την Washington Post.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που συνδέεται με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Ομπάμα ότι ήδη οι σύμβουλοί του εκπονούν ένα σχέδιο ικανό να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης τα επόμενα δύο χρόνια στην ανακατασκευή δρόμων και γεφυρών, στον εκσυγχρονισμό των σχολείων, ενθαρρύνοντας τη χρήση της ηλιακής ενέργειας και τα «πράσινα» αυτοκίνητα.

Παράλληλα, σκοπεύει να αναπτύξει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι οποίες θεωρεί ότι μπορούν να απελευθερώσουν τις ΗΠΑ από τη σημερινή τους εξάρτηση από το πετρέλαιο και να επιτρέψουν στην αμερικανική οικονομία να παραμείνει ανταγωνιστική στο μέλλον.

Προς το παρόν πάντως, η οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει. Το Διοικητικό Συμβούλιο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors (GM) εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα», ανάμεσα στα οποία και την κήρυξη πτώχευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας Wall Street Journal. Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να παρέχει στην Citigroup εγγυήσεις για δάνεια, καταθέσεις και άλλους πόρους, συνολικής αξίας 306 δισ. δολαρίων, και παράλληλα να την ενισχύσει με ρευστότητα 20 δισ. δολαρίων, ώστε να μην καταρρεύσει η πάλαι ποτέ Νο1 τράπεζα στις ΗΠΑ.

Σε αντάλλαγμα, η Citi θα εκδώσει προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θα καταλήξουν στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών και της Federal Deposit Insurance.

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος Μπους τόνισε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να λάβει, αν καταστεί αναγκαίο, και άλλα μέτρα όπως αυτά που έλαβε υπέρ της Citigroup για να διαφυλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

To APEC στη γραμμή της G-20

Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης δεσμεύτηκαν ότι θα συγκροτήσουν οι ηγέτες των 21 χωρών του Φόρουμ Ασίας - Ειρηνικού (APEC), που συνήλθαν το Σαββατοκύριακο στη Λίμα, με στόχο την προώθηση του διεθνούς εμπορίου χωρίς να υψώσουν φράγματα προστατευτισμού κατά το επόμενο έτος.

Οι 21 χώρες του Φόρουμ τάχθηκαν, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στο πλαίσιο σύντομης κοινής διακήρυξης, υπέρ της ταχείας μεταρρύθμισης των οικονομικών θεσμών, ακολουθώντας το παράδειγμα των ηγετών των χωρών της Ομάδας των 20 κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον. Οι 21 τόνισαν επίσης ότι οι κυβερνήσεις τους θα επιδιώξουν τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών Ασίας - Ειρηνικού, στην οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας τεράστιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Τη θέση του για τις εκμεταλλευτικές σχέσεις που επιβάλλουν στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, οι λεγόμενες «συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου», σημειώνει ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο με το γνωστό καυστικό του τρόπο από το άρθρο στους «Στοχασμούς»: «Παρατηρούμε την εξέλιξη των γεγονότων (σ.σ. στην οικονομία) διεκδικώντας δικαιώματα και όχι πέφτοντας στα γόνατα».

Διαμάχη για τον ΦΠΑ

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση παρουσίασε χτες πακέτο μέτρων τόνωσης της βρετανικής οικονομίας, ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει αυξημένες κρατικές δαπάνες και φοροελαφρύνσεις. Κεντρικό κομμάτι των μέτρων είναι η πρόσκαιρη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, κίνηση με την οποία αμέσως τάχθηκαν κατά τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Το πακέτο που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, περιλαμβάνει επίσης μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ασθενέστερους και φοροελαφρύνσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σύνολο του κόστους για την κυβέρνηση θα καλυφθεί με δανεισμό, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε πάνω από 120 δισεκατομμύρια στερλίνες στο τέλος του οικονομικού έτους. Το Συντηρητικό Κόμμα απέρριψε αμέσως το σχέδιο ως επαχθές, ριψοκίνδυνο και απίθανο να λειτουργήσει.


ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επίσημη επίσκεψη του Χου Ζιντάο

Κ. Καραμανλής: Στόχος να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων

Στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, που θα επισφαγιστεί με την υπογραφή τριών οικονομικών συμφωνιών, αποσκοπεί η τετραήμερη επίσημη επίσκεψη που άρχισε χτες ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο στη χώρα μας.

Την επιθυμία για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε ο Χ. Ζιντάο, σε δηλώσεις του, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τον υποδέχτηκε ο Κ. Καραμανλής. «Τα τελευταία χρόνια, η Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας εδραιώνεται αδιάκοπα, οι επαφές και η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αναπτύσσονται ταχύρυθμα», τόνισε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της κινεζικής κυβέρνησης για την υποστήριξη και βοήθεια προς τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Σημείωσε ότι «η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Ελλάδα και είναι πρόθυμη μαζί με την ελληνική πλευρά να καταβάλει κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο των διμερών σχέσεων», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της επίσκεψης.

Ως «σημαντικό ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας, χαρακτήρισε ο Ελληνας πρωθυπουργός την επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου Προέδρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Xinhua, η οποία δημοσιεύτηκε χτες. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους επενδυτές, ειδικότερα δε αναφέρθηκε στους τομείς της εξαγωγής ελαιολάδου και τυποποιημένων οπωρικών.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων. «Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την αρχή της ενιαίας Κίνας.

Ο πρέσβης της Κίνας

Η επίσκεψη του Προέδρου Χου Ζιντάο στην Αθήνα έχει ιστορική σημασία και θα αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις, ανέφερε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Luo Linquan, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Xinhua.

«Η Κίνα και η Ελλάδα απολαμβάνουν αυτήν την περίοδο τις καλύτερες σχέσεις στην Ιστορία. Ο Ελληνας Πρόεδρος κ. Κ. Παπούλιας επισκέφτηκε την Κίνα τον Ιούνη και ο Κινέζος Πρόεδρος ανταποδίδει την επίσκεψη σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών. Αυτό είναι πρωτοφανές για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις», ανέφερε ο κ. Luo.

Ο κ. Luo, επίσης, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι το διμερές εμπόριο αναμένεται το 2008 να ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια, ενώ ανήλθε ήδη στο εννιάμηνο σε 3.23 δισεκατομμύρια.

Στον ναυτιλιακό τομέα, η κινεζικών συμφερόντων COSCO κέρδισε το διαγωνισμό για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ του λιμένος Πειραιά, ενώ το 60% της διακίνησης πετρελαιοειδών στην Κίνα και το 50% των εμπορευματοκιβωτίων μεταφέρονται από πλοία ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Κινεζική Πρεσβεία, κατέληξε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας παρέθεσε χτες επίσημο δείπνο προς τιμή του Κινέζου ομολόγου του, ενώ σήμερα ο Χου Ζιντάο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των εκπροσώπων του ΟΛΠ και της κινεζικής Ναυτιλιακής Ενωσης Cosco. Συμφωνίες συνεργασίας θα υπογραφούν μεταξύ του ΟΤΕ και της ΕΡΤ και των αντίστοιχων κινεζικών οργανισμών. Ο Πρόεδρος της Κίνας θα συναντηθεί ακόμη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Σήμερα, θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Κρήτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ