Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επίσημη επίσκεψη του Χου Ζιντάο

Κ. Καραμανλής: Στόχος να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων

Στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, που θα επισφαγιστεί με την υπογραφή τριών οικονομικών συμφωνιών, αποσκοπεί η τετραήμερη επίσημη επίσκεψη που άρχισε χτες ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο στη χώρα μας.

Την επιθυμία για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε ο Χ. Ζιντάο, σε δηλώσεις του, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τον υποδέχτηκε ο Κ. Καραμανλής. «Τα τελευταία χρόνια, η Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας εδραιώνεται αδιάκοπα, οι επαφές και η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αναπτύσσονται ταχύρυθμα», τόνισε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της κινεζικής κυβέρνησης για την υποστήριξη και βοήθεια προς τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Σημείωσε ότι «η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Ελλάδα και είναι πρόθυμη μαζί με την ελληνική πλευρά να καταβάλει κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο των διμερών σχέσεων», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της επίσκεψης.

Ως «σημαντικό ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας, χαρακτήρισε ο Ελληνας πρωθυπουργός την επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου Προέδρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Xinhua, η οποία δημοσιεύτηκε χτες. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους επενδυτές, ειδικότερα δε αναφέρθηκε στους τομείς της εξαγωγής ελαιολάδου και τυποποιημένων οπωρικών.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων. «Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την αρχή της ενιαίας Κίνας.

Ο πρέσβης της Κίνας

Η επίσκεψη του Προέδρου Χου Ζιντάο στην Αθήνα έχει ιστορική σημασία και θα αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις, ανέφερε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Luo Linquan, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Xinhua.

«Η Κίνα και η Ελλάδα απολαμβάνουν αυτήν την περίοδο τις καλύτερες σχέσεις στην Ιστορία. Ο Ελληνας Πρόεδρος κ. Κ. Παπούλιας επισκέφτηκε την Κίνα τον Ιούνη και ο Κινέζος Πρόεδρος ανταποδίδει την επίσκεψη σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών. Αυτό είναι πρωτοφανές για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις», ανέφερε ο κ. Luo.

Ο κ. Luo, επίσης, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι το διμερές εμπόριο αναμένεται το 2008 να ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια, ενώ ανήλθε ήδη στο εννιάμηνο σε 3.23 δισεκατομμύρια.

Στον ναυτιλιακό τομέα, η κινεζικών συμφερόντων COSCO κέρδισε το διαγωνισμό για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ του λιμένος Πειραιά, ενώ το 60% της διακίνησης πετρελαιοειδών στην Κίνα και το 50% των εμπορευματοκιβωτίων μεταφέρονται από πλοία ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Κινεζική Πρεσβεία, κατέληξε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας παρέθεσε χτες επίσημο δείπνο προς τιμή του Κινέζου ομολόγου του, ενώ σήμερα ο Χου Ζιντάο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των εκπροσώπων του ΟΛΠ και της κινεζικής Ναυτιλιακής Ενωσης Cosco. Συμφωνίες συνεργασίας θα υπογραφούν μεταξύ του ΟΤΕ και της ΕΡΤ και των αντίστοιχων κινεζικών οργανισμών. Ο Πρόεδρος της Κίνας θα συναντηθεί ακόμη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Σήμερα, θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Κρήτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογραφή σειράς συμφωνιών (2012-07-07 00:00:00.0)
Ενίσχυση των δεσμών με Κίνα (2011-05-27 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί αλλά και κοινά συμφέροντα (2011-01-20 00:00:00.0)
Ενίσχυση διμερούς «στρατηγικής συνεργασίας» (2009-08-21 00:00:00.0)
Υποσχέσεις συνεργασίας (2008-05-09 00:00:00.0)
Σειρά συμφωνιών με το Καμερούν (2007-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ