Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Φόρος τιμής στους αλύγιστους

Σπάρτη. Κυριακή πρωί. Μπροστά από τις παλιές φυλακές της Σπάρτης (Διοικητήριο), κοντά στους πρόποδες του Ταϋγέτου, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί για να αποτίσει φόρο τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές που μαρτύρησαν αλύγιστοι στο συγκεκριμένο κολαστήριο.

Εκεί όπου το 1947, μετά από αριστοτεχνική επιχείρηση των δυνάμεων του ΔΣΕ (με διεθνή αντίκτυπο) απελευθερώθηκαν 230 κρατούμενοι αγωνιστές, χωρίς καμιά απώλεια. Εκεί όπου το 1948, το αστικό κράτος, σε μια από τις πιο εγκληματικές ενέργειες που καταγράφτηκαν στην ιστορία, έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως σε ομάδες χιτών με τη συνδρομή χωροφυλάκων να εισβάλλουν στο προαύλιο των φυλακών και στα κελιά και να δολοφονήσουν 27 κρατούμενους, χώρια τους τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών και ο διοικητής της φυλακής, ονόματι Φίτσιος, ο οποίος στην προσπάθειά του να τους αποτρέψει, δολοφονήθηκε επί τόπου.

Στο χώρο της συγκέντρωσης, στην είσοδο των φυλακών, καταφτάνει και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως, κόκκινες σημαίες ξεπροβάλλουν από τα σιδερόφραχτα παράθυρα των φυλακών. Ο κόσμος ξεσπά σε συνθήματα: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε σε εξορίες ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Οι μαχητές του Πάρνωνα δε λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ».

Μαρτύρησαν γιατί διακρίνονταν από ανυπόταχτη σκέψη


Στη σύντομη ομιλία του ο Σταύρος Μιχαλακάκος, μαχητής του ΔΣ Πελοποννήσου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι φυλακές της Σπάρτης ήταν τόπος μαρτυρίου. Πολλοί σύντροφοι και συναγωνιστές βασανίστηκαν. Εδώ πέρασαν ατέλειωτες ώρες και μέρες κλεισμένοι και απομονωμένοι από τον έξω κόσμο. Η κύρια κατηγορία που τους απέδωσαν, ήταν ότι διακρίνονταν από ανυπόταχτη σκέψη και ως ελεύθεροι άνθρωποι πάλεψαν για να φύγουν οι κατακτητές από τη χώρα μας».

«Πολλοί από τους αδούλωτους αυτούς - τους σταυραετούς της λευτεριάς - μαρτύρησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από το δοσίλογο κράτος και τους συνεργάτες των κατακτητών. Από αυτές τις φυλακές πέρασαν εκατοντάδες συναγωνιστές και σύντροφοι και εκτελέστηκαν. Στο Μονοδέντρι 118, στην Κοκκινόλουτσα 45, στο Αλεποχώρι 32, στην Ανάληψη της Σπάρτης 25, στην Τρύπη 55, στον Πασσαβά Γυθείου 50, στη Μονεμβασιά 10 καθώς και σε πολλά άλλα μέρη και χωριά της Λακωνίας και του Μοριά».

Καταλήγοντας τόνισε: «Οι φυλακές της Σπάρτης και του Γυθείου είναι χώροι ιστορικής μνήμης. Γι' αυτό πρέπει να γίνουν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, για να τιμάμε τη μνήμη όσων έπεσαν στην άνιση πάλη και αγώνα για μια ελεύθερη, πιο δίκαιη και ειρηνική ζωή».

Από την οικογένεια των Πετρουλαίων, η Δήμητρα Πέτρουλα επεσήμανε ότι: «Το 99,9% του ΔΣ Πελοποννήσου δολοφονήθηκε ή εκτελέστηκε με στημένες δίκες. Οργίαζαν οι χίτες σε όλη τη Λακωνία και ιδιαίτερα στη Μάνη. Δεν ξέφυγε κανένας λόγω του Ισθμού της Κορίνθου. Εδώ έγινε πραγματική γενοκτονία των κομμουνιστών κι όλων όσοι αντιστάθηκαν στους Γερμανούς».

Το αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου

Σκηνές από την πορεία που ξεκίνησε από ένα τόπο - κολαστήριο, τις τότε φυλακές της Σπάρτης και τερμάτισε στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης
Σκηνές από την πορεία που ξεκίνησε από ένα τόπο - κολαστήριο, τις τότε φυλακές της Σπάρτης και τερμάτισε στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης
Στο χώρο του κλειστού Γυμναστηρίου της Σπάρτης, εκτέθηκε για πρώτη φορά δημόσια, μέρος, από το αρχείο του Β. Ρογκάκου, το οποίο και απέσπασε τα βλέμματα όλων των συγκεντρωμένων. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Β. Ρογκάκος, λίγο πριν σκοτωθεί, εμπιστεύτηκε το πολύτιμο αρχείο του στον Αγγελο Πανάγο, ο οποίος μετά από χρόνια το παρέδωσε στο ΚΚΕ.

Στο χώρο της έκθεσης μπορούσε κανείς να δει το ανακοινωθέν υπαρθ. II του ΔΣΕ, Αρχηγείον Πελοποννήσου, το Συγκρότημα (Πάρνωνα). «Στις 19/6/47 εκδηλώθηκε εκκαθαριστική επιχείρηση στον Πάρνωνα. Ο εχθρός διέθεσε περισσότερο από 3.000 στρατό και χωροφυλακή (...) Ετσι ο εχθρός σαν άλλος Μπραΐμης (σ.σ. αφού δεν κατάφερε να ζημιώσει στο ελάχιστο τον ΔΣΕ) καίγοντας και καταστρέφοντας τα δάση, τα σπαρτά των χωρικών, απαγορεύοντας κάθε κίνηση τσοπάνη και αγρότη στις δουλειές τους, πέτυχε το παραπάνω αποτέλεσμα που το χαρακτηρίζει ολοκληρωτική αποτυχία. Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ. ΖΗΤΩ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. Κάπου στον Πάρνωνα».

Πιο δίπλα υπάρχει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα με διάφορους αριθμούς που κάθε ένας από αυτούς αντιπροσωπεύει και μια λέξη. Η αποκρυπτογράφηση του μηνύματος ακολουθεί. Υπάρχουν άρθρα για το πώς πρέπει να οργανωθεί η διαφώτιση στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ με τον χαρακτηριστικό τίτλο - προτροπή: «Λόγος στυλώνει την ψυχή και λόγος την γκρεμίζει».

Εγγραφο του υπουργείου Στρατιωτικών με τον τίτλο «Σημείωμα Ελευθέρας Εισόδου», καταδεικνύει τη σύμφυση του αστικού κράτους με τις συμμορίες των χιτών. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Διά τον Παναγιώτη Κατσαρέα (σ.σ. ενός εκ των αρχηγών των χιτών στη Λακωνία) επιτρέπεται η είσοδος εις το Υπουργείον δι' οιανδήποτε ημέραν και ώραν. Εν Αθήναι την...- Απριλίου 1946. Εντολή Υπουργού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ