Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Με ατόφια τη σφραγίδα του ΚΚΕ

Εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά και της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών για τη συμβολή του ΚΚΕ στη διαδρομή του ναυτεργατικού κινήματος

Δεν υπάρχει ιστορική στιγμή και κατάκτηση στη διαδρομή του ναυτεργατικού κινήματος, που να μη φέρνει ατόφια τη σφραγίδα του ΚΚΕ. Η 90χρονη πορεία του Κόμματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών. Με τις λαμπρές σελίδες που έχει γράψει το ναυτεργατικό κίνημα όπως αυτές μέσα από τη θρυλική ΟΕΝΟ, γραμμένες με φωτεινά γράμματα στην Ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Αυτή η ανεκτίμητη συμβολή του ΚΚΕ «στους αγώνες και την ανάπτυξη του ναυτεργατικού κινήματος» τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών, στο θέατρο «ΑΤΤΙΚΟΝ» στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90χρονων του Κόμματος. Αυτόν τον αναντικατάστατο και πρωτοπόρο καθοδηγητικό ρόλο του ΚΚΕ στους αγώνες των ναυτεργατών και ολόκληρης της εργατικής τάξης ανέπτυξε με την ομιλία του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής του Κόμματος και ο ίδιος ναυτεργάτης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΝ, ο οποίος, δίνοντας το στίγμα των ακατάλυτων δεσμών που συνδέουν τους ναυτεργάτες με το ΚΚΕ, ανέφερε ότι η εκδήλωση συμπίπτει με τα γενέθλια του Κόμματος το Νοέμβρη του 1918 που ιδρύθηκε «εδώ στην εργατούπολη του Πειραιά στα τότε γραφεία του Ατμομηχανικού Συνδέσμου "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" της σημερινής Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Ενενήντα χρόνια πρωτοπόρας δράσης, θυσιών, ανεκτίμητης παρακαταθήκης για εμάς, για τις επόμενες γενιές».

Ο Γιώργος Μαρίνος
Ο Γιώργος Μαρίνος
Ο Γιώργος Μαρίνος ξεκαθάρισε αρχικά ότι το ΚΚΕ στάθηκε όρθιο, αποδείχτηκε δυνατό στην πορεία του χρόνου, γιατί είναι «σάρκα από τη σάρκα της εργατικής τάξης, το πρωτοπόρο τμήμα της επαναστατικής τάξης και ανανεώνει συνεχώς αυτή τη σχέση σε επίπεδο ανώτερων απαιτήσεων. Το Κόμμα μας στάθηκε όρθιο γιατί έχει στο μυαλό του, στη σκέψη του τη Μαρξιστική - Λενινιστική θεωρία, το αναντικατάστατο εργαλείο που επιτρέπει τη μελέτη, την ανάλυση των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης, της ταξικής πάλης για την ανατροπή του παλιού, του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση του νέου, του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής που μπορεί να ικανοποιήσει τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες του λαού».

Αναφέρθηκε σε ιστορικές στιγμές του ναυτεργατικού κινήματος όπως η ίδρυση του Μετοχικού Ταμείου Μηχανικών Ατμοπλοίων το 1890, η δημιουργία του Ατμομηχανικού Συνδέσμου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» το 1901. «Σε αυτή την πορεία - συνέχισε - οι πρωτοπόροι ναυτεργάτες που συναισθάνθηκαν και κατανόησαν την αναγκαιότητα της πάλης ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο». «Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Ατμοπλοίων διέθεσε τα γραφεία της, Ακτή Μιαούλη και στοά Ριζάρη για την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΕΚΕ που, στο 3ο έκτακτο συνέδριο το Δεκέμβρη του 1924, ονομάστηκε ΚΚΕ. Η πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης, η ίδρυση του δικού της κόμματος έδωσε νέα πνοή στην οργάνωση και την ανάπτυξη του ναυτεργατικού κινήματος». Μίλησε για την απεργία του 1923 με 11 νεκρούς, ανάμεσά τους 2 κομμουνιστές θερμαστές.

Μίλησε για την πορεία που οδήγησε στην ίδρυση της ΟΕΝΟ το Μάρτη του 1943, στο ιστορικό σύνθημα «κρατάτε τα πλοία εν κινήσει», τονίζοντας ότι: «Η δράση των κομμουνιστών και της ΟΕΝΟ συνδυάζει την αυτοθυσία στις πολεμικές επιχειρήσεις, με την οργάνωση του διεκδικητικού αγώνα των ναυτεργατών ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο με σημαντικό για την εποχή αποτέλεσμα, την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης του 1943».


«Με αυτήν την πλούσια πείρα και με αποφασιστικότητα, επισήμανε, οι κομμουνιστές ναυτεργάτες παλεύουν καθημερινά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα», μέσα από τη Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση και το ΠΑΜΕ, ενώ παρουσίασε τις μεγάλες απεργίες - σταθμούς που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα με σημαντικές κατακτήσεις. Παρουσίασε συνοπτικά την προγραμματική θέση του ΚΚΕ για την προοπτική μιας ναυτιλίας που τα πλοία, τα λιμάνια θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία», και κατέληξε: «Προχωράμε μπροστά με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία. Πιο εξοπλισμένοι, πιο απαιτητικοί, με μεγαλύτερη προσφορά, σε σύγκρουση με τις αδυναμίες μας, πρωταγωνιστές στους σημερινούς και τους μελλοντικούς αγώνες, στην κατεύθυνση που θέτει το 18ο Συνέδριο. ΚΚΕ ισχυρό με ακόμα πιο γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, με ακόμα πιο δυνατή Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. ΚΚΕ ισχυρό, ατσαλωμένο, με γερές Οργανώσεις στους χώρους δουλειάς, ικανό να ανταποκρίνεται σε όλες τις συνθήκες, οργανωτής, καθοδηγητής της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης».

Ακολούθησε η προβολή ενός καταπληκτικού DVD, μέσα από το οποίο ζωντάνεψαν οι πιο λαμπρές στιγμές της Ιστορίας του ναυτεργατικού κινήματος και του ΚΚΕ, που δημιουργήθηκε με ευθύνη του Κόμματος.


Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης
Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ