Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό βάθος στα αιτήματα των εργαζομένων

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84»

Συνέντευξη έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» και στους δημοσιογράφους Δ. Τσαντέ και Α. Τόλιο. Αποσπάσματα από αυτήν τη συνέντευξη παραθέτουμε στη συνέχεια.

-- Τα μέτρα που εξαγγέλλονται υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το τσουνάμι που έρχεται;

-- «Σκοπίμως η κυβέρνηση κάνει τον εξής διαχωρισμό: Οι φτωχοί, αυτοί που υποφέρουν. Βεβαίως, υπάρχουν βαθμίδες στη φτώχεια και στα βάσανα. Αλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Εδώ όμως έχει επιδεινωθεί η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και θίγονται και νέα στρώματα. Ακόμα και τμήματα της εργατικής τάξης που είχαν κάπως καλύτερο μισθό, είχαν μια σταθερή δουλειά και αυτοί θα θιγούν. Επομένως, αυτός ο διαχωρισμός της ακραίας φτώχειας από τους υπόλοιπους βολεύει για να τους δίνει ψίχουλα. Ακουσα τώρα για 100 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης. Πρώτη δόση λέει. Μα για να βάλεις π.χ. 500 λίτρα πετρέλαιο θέλεις πολλά χρήματα. Με 100 ευρώ λύθηκε το πρόβλημα;»

-- Με δεδομένη την κρίση, δεν πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι πολιτικές των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε επίπεδο διεκδικήσεων;

-- «Βεβαίως και χρειάζεται αναπροσαρμογή. Θα έλεγα όμως ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό βάθος στην κατεύθυνση των αιτημάτων. Διότι όταν υπάρχει κρίση, τα βάρη θα τα πληρώσουν, για μια ακόμη φορά, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν συμβάλει στην κρίση. Ισα ίσα η μείωση της αγοραστικής τους ικανότητας έχει οδηγήσει να μειώνεται η πώληση εμπορευμάτων, άρα να μην πραγματοποιείται ο στόχος του κέρδους γι' αυτούς που ενδιαφέρονται για το κέρδος. Η λύση, λοιπόν, δεν είναι να χάσουν περισσότερα οι εργαζόμενοι».

-- Ναι, αλλά, αν το πακέτο στήριξης των τραπεζών είναι ένα αναγκαίο μέτρο για να μην πάμε στα χειρότερα;

-- «Τα μέτρα που προτείνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα - και οι διαφορές που υπάρχουν από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη είναι ανάλογα με τη θέση που έχει η κάθε μία μέσα σε αυτό το σύστημα και το ειδικό πρόβλημα που περνάει - είναι να τονωθεί η κερδοφορία, δηλαδή να ενισχυθούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες, οι οποίοι σε μια επόμενη φάση θα φέρουν ακόμα πιο οξυμένη κρίση.

Η ενίσχυση των τραπεζών σημαίνει: οι τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους για τον ανταγωνισμό με τις άλλες τράπεζες σε επίπεδο Νοτιανατολικής Ευρώπης και Ευρώπης γενικότερα».

Δε θα σιγοντάρουμε στην πλάνη του λαού

-- Πώς αποδίδετε το γεγονός ότι έχετε μια στασιμότητα στα ποσοστά σας;

-- «Δεν ασχολούμαστε καθόλου με αυτό. Ασχολούμαστε με κάτι πολύ σοβαρότερο. Τα άλλα κόμματα πολιτεύονται με βάση την κάλπη. Λένε πράγματα τα οποία είναι αστεία και δεν πιστεύω ότι τα πιστεύουν. Π.χ. ότι μια κρατική τράπεζα θα αντιμετωπίσει την κρίση».

-- Από την άλλη όμως, έχουμε ένα δεδομένο.

-- «Σε συνθήκες κρίσης εξίσου πιθανές είναι δύο εκδοχές. Η μία εκδοχή είναι να τσακιστεί το κίνημα και να ενσωματωθεί και η άλλη να εκτιναχτεί σε μια πορεία. Εμείς δουλεύουμε σε αυτή τη δεύτερη κατεύθυνση».

-- Ωστόσο, έχουμε μετακινήσεις και μετατοπίσεις του εκλογικού σώματος.

-- «Μα δεν μπορούμε να ξεκινάμε από αυτό. Θα σας το πω καθαρά: Αυτό που εμείς μετράμε είναι η κατάσταση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, η κατάσταση του κινήματος της αγροτιάς. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε τις ψήφους, κι όχι επειδή δε μας ενδιαφέρει, αλλά τι να κάνω εγώ τις ψήφους όταν κερδίζονται με έναν τρόπο, όπου λένε ότι χωρίς ρήξη, χωρίς σύγκρουση, χωρίς οργάνωση, χωρίς να σπάσεις αυγά για να κάνεις ομελέτα μπορεί να λυθούν τα προβλήματα. Εμείς αυτό δε θα το πούμε. Δε θα σιγοντάρουμε, δηλαδή, την πλάνη του λαού».

-- Ο Συνασπισμός, τον οποίο κατηγορείτε κι ως μαξιλάρι των δύο μεγάλων κομμάτων, υπερβαίνει, για πρώτη κιόλας φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, σε ποσοστά το ΚΚΕ.

-- «Το ΠΑΣΟΚ έφτασε το 48% το '81. Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ιταλικό, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα... Το θέμα όμως είναι σε ποια βάση παίρνεις ψήφους. Γιατί όταν πάρουμε αυτές τις ψήφους, πρέπει να σεβαστούμε το γιατί μας ψήφισαν, δηλαδή με βάση πλάνες. Δε χρειάζεται στον τόπο άλλο ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα».

-- Δεν είναι ο στόχος όμως του Κομμουνιστικού και του κάθε κόμματος να μαζέψετε τον κόσμο κοντά σας;

-- «Κάποιο λάθος κάνετε. Θέλουμε βεβαίως τη συσπείρωση των εργαζομένων σε μια κατεύθυνση που τους συμφέρει και ακριβώς γι' αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ. Δεν κάνουμε αυτοσκοπό τη δύναμη του ΚΚΕ. Αν πάρεις μια δύναμη σε μια λαθεμένη βάση, είτε πρέπει να πεις ότι ξέρεις πήρα τις ψήφους αλλά εγώ θα λέω το δικό μου, είτε πρέπει να προσχωρήσεις και να δεχτείς αυτή τη λαθεμένη βάση. Κοιτάμε πιο μακριά και αυτό είναι που θα φέρει και τώρα δύναμη στο ΚΚΕ. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν τα υποτάσσουμε όλα στην κάλπη. Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα πώς έφτασε από το 30% στο 5% και στο 3%; Το Ιταλικό;

Δοκιμάστηκε αυτή η γραμμή. Εμείς δε θέλουμε να καπηλευτούμε την αγανάκτηση και τα προβλήματα του λαού. Εμείς τους λέμε, δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσετε με το ΚΚΕ σε όλο το πρόγραμμά του. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσετε στις αναλύσεις για το σοσιαλισμό. Αλλά δίχως αντιπαράθεση με τις "4 ελευθερίες του Μάαστριχτ", με τη λογική της ΕΕ, με τη λογική που κυριαρχεί σήμερα στην Ελλάδα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Θα σπάσεις τα μούτρα σου».

Η περεστρόικα δε γεννήθηκε από παρθενογένεση

-- Τέτοια κρίση φωτίζει και την ανάγκη νέων επεξεργασιών. Κατηγορήσατε τους εχθρούς του ΚΚΕ για εντεινόμενη σταλινολογία, μήπως όμως σας βρίσκουν ευάλωτους σε αυτό το χτύπημα; Μήπως υπάρχει βαθύτερη ανάγκη το ΚΚΕ να αναζητήσει κάποιες νέες επεξεργασίες;

-- «Ως Κόμμα έχουμε πραγματικά νέες επεξεργασίες. Μία από αυτές είναι το ζήτημα αυτό: Γιατί ο σοσιαλισμός δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Εχουμε υποχρέωση να ψάξουμε. Κι αυτό που ψάχνουμε δεν είναι η δικαίωση του ενός ή του άλλου ηγέτη, δε μας ενδιαφέρει αυτό. Αν ψάξει κανείς στις Θέσεις θα δει ότι υπάρχει κριτική και σε εκείνη την περίοδο. Το κυριότερο που μας ενδιαφέρει, και έτσι είναι, η πολιτική του κόμματος πάνω στα νέα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού».

-- Δηλαδή, η ιστορική αποκατάσταση του Στάλιν έχει να κάνει με όλο αυτό το σκεπτικό;

-- «Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Αυτά τα γράφουν σε ορισμένες εφημερίδες αυτοί οι οποίοι είχαν κανονίσει τι θα πουν, ανεξάρτητα από το τι θα γράφαμε στις Θέσεις. Θα ήταν πολύ εύκολο να εξετάσουμε την περεστρόικα και να τελειώσει. Να τους πούμε βάρβαρους, προδότες κ.λπ. Οχι, εμείς είπαμε ότι η περεστρόικα δε γεννήθηκε από παρθενογένεση. Και εξετάσαμε την υπόθεση του σοσιαλισμού τολμηρά, από το 1917 και μετά. Και υπάρχουν σκέψεις, προβληματισμοί και παρατηρήσεις και ανοιχτά θέματα για απαντήσεις και για τη δεκαετία του '20, του '30, του '40 και του '50. Ο σοσιαλισμός ανατράπηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90».

-- Κατέρρευσε.

-- «Οχι. Δεν καταρρέει ούτε ο καπιταλισμός, ούτε ο σοσιαλισμός. Μπορεί στη μορφή να φάνηκε έτσι. Οργανώθηκε η ανατροπή του από πάνω. Από το κόμμα και το κράτος. Δεν έγινε επανάσταση από τα κάτω».

-- Σαν εικόνα κ. Παπαρήγα...

-- «Η εικόνα μπορεί να είναι έτσι. Αλλά μια αλλαγή κοινωνική δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την εικόνα, αλλά από το βάθος. Ακριβώς λοιπόν και εμείς γι' αυτό εξετάσαμε ότι αδυνάτισε το σοσιαλιστικό σύστημα πολύ πριν».

-- Δε βγαίνει προς τα έξω ένα κλίμα αμφισβήτησης τέτοιων πραγμάτων. Η εικόνα είναι ότι υπερασπίζεστε τον Στάλιν.

-- «Από τις Θέσεις του ΚΚΕ βγαίνει και μάλιστα να σας πω και κάτι άλλο: Μας παίδεψε πολύ αυτή η ιστορία. Γιατί από τη μια μεριά υπερασπιζόμαστε την προσφορά του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, και μας παίδεψε πάρα πολύ να μην πέσουμε στην ωραιοποίηση, να μην πέσουμε στο μηδενισμό, να μην πέσουμε στη λαθολογία. Τι μας ενδιαφέρει και μάλιστα μας ενδιαφέρει και για το σήμερα: Πώς ένα κόμμα εξουσίας γλίστρησε. Και μας ενδιαφέρει, γιατί και σήμερα ως Κόμμα θέλουμε να προφυλαχτούμε από το εξής πράγμα: Οταν μπαίνουν νέα ζητήματα στα οποία χρειάζονται νέες απαντήσεις, και δώσεις λάθος απαντήσεις, τα λάθη θα τα πληρώσεις μετά από 10, 20 και 30 χρόνια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «περεστρόικα» και οι εξελίξεις στην ΕΣΣΔ (2021-02-20 00:00:00.0)
Χωρίς εργατική εξουσία δεν γίνεται υπεράσπιση του σοσιαλισμού (2016-08-19 00:00:00.0)
Για το σοσιαλισμό (2009-01-27 00:00:00.0)
«Ισχυρό ΚΚΕ, καλά οργανωμένο, με υψηλό ιδεολογικό - πολιτικό επίπεδο» (2008-11-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-11-03 00:00:00.0)
Βήμα διεθνούς διαλόγου (1996-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ