Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8

21ος αιώνας

Ανασύνταξη των επαναστατικών δυνάμεων

Η νέα φάση ανόδου ωριμάζει, ήδη, μέσα στην εντεινόμενη ταξική πάλη

Στις 19 και 20 Οκτώβρη, έγινε στη Μόσχα το 2ο Συνέδριο της Ενωσης Ρώσων Επιστημόνων Σοσιαλιστικού Προσανατολισμού. Την επομένη, 29 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε συνδιάσκεψη, με θέμα: "Ζητήματα θεωρίας και πρακτικής του σοσιαλισμού", όπου συμμετείχε, μετά από πρόσκληση, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΚΜΕ, αποτελούμενη από την Ελένη Μπέλλου, μέλος της Γραμματείας και επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ, τον Ελισσαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Βασίλη Τακούδη, μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ. Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση της Ελένης Μπέλλου στη συνδιάσκεψη.

"Νομίζουμε ότι θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις αιτίες που επέδρασαν, ώστε να μην μπορέσουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις, οι θεωρητικοί του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού, της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας, οι πιο συνειδητοποιημένες ταξικές δυνάμεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης να συνειδητοποιήσουν, να αποκαλύψουν τον αντεπαναστατικό χαρακτήρα της "περεστρόικα" και επομένως να κινηθούν έγκαιρα για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού, για την καταστολή της αντεπαναστατικής πορείας που οδήγησε στην καπιταλιστικοποίηση.

Το ΚΚΕ συνεκτίμησε τους υποκειμενικούς και αντικειμενικούς παράγοντες, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στην αλληλεπίδρασή τους, παράγοντες που καθόρισαν την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Ωστόσο, δίνουμε ένα προβάδισμα στον προβληματισμό μας για τις ευθύνες του υποκειμενικού παράγοντα, και αυτό γιατί θεωρούμε ότι το σοσιαλιστικό σύστημα αποτελεί κοινωνία, που η γέννηση και η ανάπτυξή της είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με την καθοδηγητική δράση των κομμουνιστικών κομμάτων ως προμαχώνων της κοινωνικής προόδου.

Αυτή η τοποθέτηση δε σημαίνει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι φορέας αποσπασμένος από τις ιστορικές συνθήκες, στις οποίες δρα. Οι κοινωνικές και ταξικές αντιθέσεις, τα αντικειμενικά προβλήματα και οι αντιξοότητες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η ιδεολογική και πολιτική τους έκφραση, ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων επιδρούν στην κοινωνική σύνθεση του κομμουνιστικού κινήματος, στην ιδεολογία και την πολιτική του, γίνονται η "υλική βάση" για την εμφάνιση θεωρητικών λαθών και παρεκκλίσεων.

Θεωρούμε όμως εξίσου λαθεμένο να υποβαθμιστεί το ενσυνείδητο στοιχείο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ο υποκειμενικός παράγοντας.

Απ' αυτή τη σκοπιά, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ εκτίμησε ότι:

"Στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης προοδευτικά εξασθένισε ο πρωτοποριακός καθοδηγητικός ρόλος του κόμματος. Επήλθε άμβλυνση των αρχών και κανόνων λειτουργίας του, χαλάρωση των δεσμών του με την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες. Αυτό έκανε το κόμμα ευάλωτο σε λαθεμένες θεωρητικές απόψεις και επιλογές, σε οπορτουνιστικές και ρεφορμιστικές επιδράσεις, μείωσε το κόμμα στα μάτια του λαού. Στην περίοδο της "περεστρόικα", η κατάσταση στο κόμμα έφθασε στον εκφυλισμό"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ