Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ
Να δώσουμε μαζί τη μάχη

Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και κοινωνικό περιβάλλον» στο χώρο της έκθεσης στην «Τεχνόπολη»

Πώς το κοινωνικό περιβάλλον επιδρά στο περιεχόμενο της καλλιτεχνικής δημιουργίας; Ποια η κοινωνική λειτουργία της τέχνης και ο κοινωνικός ρόλος του καλλιτέχνη; Η κοινωνία έχει ανάγκη την καλλιτεχνική δημιουργία και πώς αυτή συναντά τον άνθρωπο μέσα στην καθημερινότητά του; Τι προβάλλει σήμερα το σύστημα;... Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν την Κυριακή το πρωί προς συζήτηση, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της «Τεχνόπολης», όπου παρουσιάζεται η μεγάλη εικαστική έκθεση προς τιμήν των 90 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Στο κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, «Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και κοινωνικό περιβάλλον», αναφέρθηκαν οι τρεις βασικοί ομιλητές: Γιάννης Σκαρπερός (μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ζωγράφος), Χρήστος Κυβερνήτης (τελειόφοιτος στην ΑΣΚΤ) και Χαράλαμπος Δαραδήμος (Πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, γλύπτης), ενώ οι παρεμβάσεις από το κοινό ανέδειξαν βασικές πλευρές του θέματος.

«Για το ΚΚΕ, υπάρχει ο πολιτισμός της εργατικής τάξης και ο πολιτισμός της άρχουσας τάξης. Μέσα στον πολιτισμό οι τέχνες παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Ακριβώς γιατί η τέχνη είναι τομέας της ιδεολογίας», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, ανοίγοντας τη συζήτηση.


Στην προσπάθεια του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού «να εμπορευματοποιήσει κάθε ανθρώπινη αξία και έκφραση», αναφέρθηκε ο Γ. Σκαρπερός, τονίζοντας ότι «είναι καταφανής πια σε όλα τα επίπεδα, η παγκόσμια αντίθεση των αναγκών του κεφαλαίου, με τις ανάγκες της δημιουργικής εργασίας στην πνευματική, καλλιτεχνική ή χειρωνακτική της έκφραση». «Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση» συνέχισε «από την ίδρυσή της με το άρθρο 125, συνδέει την ανάπτυξη της πολιτικής της με την πολιτισμική - καλλιτεχνική παραγωγή κάθε χώρας της επικράτειάς της, προσαρμοσμένη στα ανταγωνιστικά της συμφέροντα. Ολες οι αναδιαρθρώσεις της στοχεύουν στην υποταγή - "προσαρμογή" όπως το λένε τώρα - στους όρους επιβίωσης του δικού της ιμπεριαλιστικού πόλου στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Τη «ματιά» του νέου καλλιτέχνη όσον αφορά στην εκπαίδευσή του και στους δρόμους που ανοίγονται μπροστά του, μετέφερε, ο Χρ. Κυβερνήτης. Οπως υπογράμμισε: «Βασικός κανόνας διαπαιδαγώγησης των νέων καλλιτεχνών, είναι η αντίληψη που επικρατεί στην ΑΣΚΤ, "ότι δεν υπάρχει περιορισμός σ' αυτό που κάνουμε, φτάνει αυτό που κάνουμε να μπορούμε να το πουλήσουμε"»... «Σα νέοι καλλιτέχνες θέλουμε να καταφέρουμε να ζήσουμε από την τέχνη μας. Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Παιδεία και προσπαθούμε αυτό που δύσκολα υπάρχει σήμερα: να έχουμε επαφή με τον κόσμο».

Από τη συζήτηση της Κυριακής
Από τη συζήτηση της Κυριακής
Στο ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης και στην προσπάθεια χειραγώγησης της σκέψης μας και της αισθητικής μας, αναφέρθηκε ο Χ. Δαραδήμος, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και την κοινωνία είναι πολύπλευρες, πολυεπίπεδες και όχι μονοσήμαντες. Η τέχνη και το καλλιτεχνικό προϊόν με την κοινωνία, δένονται με δεσμά αόρατα πολλές φορές».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Γ. Σκαρπερός κάλεσε τους καλλιτέχνες να συστρατευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα «για την κατάκτηση ενός μέλλοντος που μπορεί να ξέρουμε και να οραματιζόμαστε, τη μορφή του όμως θα τη φτιάξουμε όλοι μαζί. Να ενωθούμε, να γίνουμε μια γροθιά, να απαιτήσουμε, να δημιουργήσουμε. Να δώσουμε μαζί τη μάχη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ