Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στόχος τα λαϊκά δικαιώματα

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη - παρά τη γενικότερη λαϊκή κατακραυγή - να κάνει την παραμικρή υποχώρηση από τη στρατηγική της επιλογή, να δημιουργήσει δίχτυ προστασίας γύρω από τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται να επιτρέψει στο μεγάλο κεφάλαιο να μετακυλήσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Και όχι μόνο αυτό. Στις σημερινές συνθήκες, απαιτεί από το λαϊκό κίνημα να υποστείλει τη σημαία των αγωνιστικών του κινητοποιήσεων στο όνομα της προάσπισης του «εθνικού συμφέροντος». Την ίδια στιγμή, όμως, θρασύτατα διακηρύσσει ότι η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο απειλή, αλλά και ευκαιρία να επιταχυνθούν οι πολιτικές επιλογές που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με το παραπέρα σάρωμα των λαϊκών κατακτήσεων...

Αποκαλυπτικές, από αυτήν την άποψη, ήταν και οι χτεσινές θέσεις που διατύπωσαν από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόσο οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Αλογοσκούφης και Χρ. Φώλιας, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος.

Ο Γ. Αλογοσκούφης υπερασπίστηκε με σθένος την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του από το 2004. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός:

-- Υποστήριξε ότι «έτσι πετύχαμε την ανάπτυξη και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική», ενώ ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια ρότα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «την πορεία αυτή που χαράξαμε και τον προσανατολισμό αυτό συνεχίζουμε με τον Προϋπολογισμό του 2009».

-- Επανέλαβε πως τα περιθώρια άσκησης «κοινωνικής πολιτικής» από την πλευρά της κυβέρνησης - τα ψιχία που προτίθενται να δώσουν σε εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες - εξαντλήθηκαν με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2009... Αναφερόμενος στην περίπτωση, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει νέα δημοσιονομικά μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης (πρόκειται για δαπάνες ίσες με το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ήτοι περίπου 130 δισ. ευρώ και για το θέμα αυτό συνεδριάζει αύριο Τετάρτη το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ), ο υπουργός δήλωσε - γενικά και αόριστα - πως θα υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια και για την Ελλάδα. Πρόσθεσε, όμως, πως «δεν πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες», προβάλλοντας το επιχείρημα πως «τα περιθώρια είναι περιορισμένα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της χώρας».

Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Η αιχμή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων. Επίθεση, η οποία εκδηλώνεται σε δύο επίπεδα. Στο όνομα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε τη συναίνεση των εργαζομένων, την υποστολή των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. Οπως ανέφερε «μια τέτοια κρίση απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία, απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις, απαιτεί από τις κοινωνικές ομάδες να βάλουν, για ένα διάστημα τουλάχιστον, το συντεχνιακό τους συμφέρον, πίσω από το εθνικό συμφέρον».

Σε δεύτερο επίπεδο έχουμε τον ωμό εκβιασμό. Μιλώντας για ευκαιρίες που προσφέρει η κρίση, τόνισε με έμφαση, «τώρα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ενώ επιτέθηκε κατά του «κρατισμού», ισχυριζόμενος ότι «για την Ελλάδα, η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικές που ενισχύουν τον κρατισμό των τελευταίων δεκαετιών»!

Ιδιαίτερα απαισιόδοξες ήταν οι προβλέψεις του οικονομικού αναλυτή της EFG Eurobank Γ. Χαρδούβελη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε δύο σενάρια που παρουσίασε: Σύμφωνα με το πρώτο, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009 θα ανέλθει στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με το δεύτερο, η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση, εμφανίζοντας αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις προανήγγειλε χτες από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, επικαλούμενος τη «βολική» για την κυβερνητική πολιτική, οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον υπουργό:

-- Οι διατάξεις απλούστευσης ίδρυσης ΑΕ και ΕΠΕ προωθούνται.

-- Θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και νομοσχέδιο για την «οργανωτική και λειτουργική τακτοποίηση υφιστάμενων Βιομηχανικών Περιοχών».

-- Θα θεσπιστεί «νέο, ευέλικτο πλαίσιο για την ίδρυση Επιχειρηματικών Πάρκων», με ταυτόχρονη απλοποίηση της βιομηχανικής αδειοδότησης. Ηδη, η κυβέρνηση έχει διαθέσει τεράστια ποσά για τις βιομηχανικές περιοχές και έχει καταργήσει ουσιώδεις προϋποθέσεις λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.

Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός έκανε λόγο για ...δράσεις ενίσχυσης νέων και γυναικών επιχειρηματιών από τον ΕΟΜΜΕΧ και τη συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής! Επίσης, θα ενεργοποιηθούν προγράμματα κάλυψης του κόστους δανεισμού κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια για αυστηρά επιλεγμένα έργα επιχειρήσεων έρευνας και τεχνολογίας.

Τέλος, αναφερόμενος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός επανέλαβε τη γνωστή δήλωσή του «καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2009», παραβλέποντας το γεγονός ότι είναι δεδομένη η επιβάρυνση από τη ρήτρα καυσίμων, που εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 5%!

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο. Την αξίωση αυτή επανέλαβαν χτες οι εμποροβιομήχανοι, με όσα είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μη χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική, υπογραμμίζοντας: «Το σίγουρο είναι ότι η παρούσα κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει την αφορμή για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας», ζητώντας παράλληλα - για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου - ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τη μορφή της μακρόχρονης παράδοσης σε ιδιώτες καθώς και συνολικά ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επενδυτικό» φόρουμ στη Ν. Υόρκη (2015-06-11 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις... (2013-12-04 00:00:00.0)
«Κοίτα ποιος μιλάει»... (2011-12-16 00:00:00.0)
Χειροκροτούν τις βάρβαρες ανατροπές (2010-05-05 00:00:00.0)
«Ντελίβερι» (2009-12-03 00:00:00.0)
Είπε «όχι» στη ΔΕΘ (2008-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ