Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Είπε «όχι» στη ΔΕΘ
  • Επικαλούνται λόγους οικονομικού κόστους
  • Δε φαίνεται να ευσταθούν, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς

Σε διελκυστίνδα, που πιθανά να έχει πολιτικές ή και άλλες προεκτάσεις, εξελίσσεται η υπόθεση της συμμετοχής ή όχι του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην 73η Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Μετά τις πληροφορίες που υπήρχαν γύρω από τον προβληματισμό των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου να πάρουν μέρος στη ΔΕΘ, με χτεσινή, επίσημη πλέον, ανακοίνωση κάνει γνωστό ότι «ανακοίνωσε στην "Helexpo" την απόφασή της να μην οργανώσει το περίπτερο των ΗΠΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

Το Επιμελητήριο επικαλείται οικονομικούς λόγους που κάνουν ασύμφορη τη διοργάνωση του συγκεκριμένου περιπτέρου και όπως υποστηρίζεται στην επιστολή του «η σχετική απόφαση πάρθηκε με δεδομένο ότι φέτος δήλωσαν συμμετοχή μόνο δύο εκθέτες, ενώ οι εισαγωγείς αμερικανικών αυτοκινήτων, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων, δε θα συμμετάσχουν λόγω της μετάλλαξης του εμπορικού χαρακτήρα και της σημασίας της ΔΕΘ» και «της γενικότερης οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει δυσμενώς την αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα».

Παράλληλα, προκειμένου να προλάβει ερμηνείες που είναι βέβαιο ότι θα δοθούν γύρω από τη σχετική απόφαση, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σπεύδει να δηλώσει ότι «οι ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο», ενώ ο πρόεδρός του δήλωσε: «Δε θα βιαζόμουν να βγάλω εύκολα συμπεράσματα ή να κάνω αυθαίρετες ερμηνείες από το γεγονός ότι φέτος δε θα λειτουργήσει το περίπτερο των ΗΠΑ στη ΔΕΘ. Αλλωστε τέτοια συμπεράσματα κι ερμηνείες δεν υποστηρίζονται στην πράξη όταν αντίθετα υπάρχουν ιδιαίτερα πρόσφατα συζητήσεις και συμφωνίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών για κοινές δράσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε πρακτικό επίπεδο για τη διευκόλυνση κοινών επενδυτικών πρωτοβουλιών».

Μόνο που η διοίκηση της «Helexpo» δεν άφησε αναπάντητη την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου και με σχετικό Δελτίο Τύπου ενημερώνει ότι οι εκπρόσωποί του γνώριζαν πώς θα οργανωθεί φέτος η Εκθεση και «παρά την περαιτέρω ανταπόκριση της "Helexpo" στους όρους συνεργασίας που ζήτησε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο», έλαβε την επιστολή για την απόφαση μη συμμετοχής. Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται, η «Helexpo» απευθύνθηκε η ίδια «στα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που συμμετείχαν στις προηγούμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ και τελικά σχεδόν όλες οι άλλες επιχειρήσεις θα συμμετέχουν στη φετινή ΔΕΘ». Ακόμα στην Εκθεση θα συμμετέχουν από τις ΗΠΑ επιχειρήσεις τεχνολογιών διαχείρισης υδατικών πόρων και απορριμμάτων, εξοικονόμησης ενέργειας, κατασκευής τροφίμων, τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας, δομικών υλικών, εκπαίδευσης και υπηρεσιών.

Είναι ολοφάνερο, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, πως η επίκληση οικονομικών λόγων για τη συμμετοχή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το οποίο έχει άμεση συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε μια Εκθεση όπως είναι η ΔΕΘ δεν μπορεί να ευσταθεί και δεν αποκλείεται να αποτελεί το πρόσχημα για άλλου είδους μηνύματα που ενδεχόμενα θέλει να στείλει η αμερικανική πλευρά. Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως είναι πιθανό το σχετικό μήνυμα να είναι πολλαπλό και να έχει τόσο πολιτικές (ΠΓΔΜ) όσο και οικονομικές (αγωγοί) διαστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ