Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ενιαία απάντηση από όλους τους εργάτες

Ακόμα πιο σκληρά μέτρα αναμένονται για τους μετανάστες, οι οποίοι καταδικάζονται στη διαρκή παρανομία στη χειρότερη περίπτωση και στην άγρια εκμετάλλευση από το κεφάλαιο στην ...καλύτερη. Το Σύμφωνο Μετανάστευσης που προωθεί η γαλλική προεδρία και αναμένεται να εγκριθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κάνει σαφή την πρόθεση της ιμπεριαλιστικής ένωσης να «αξιοποιήσει» όσους μετανάστες χρειάζεται η οικονομία της ως φθηνή εργατική δύναμη, χωρίς δικαιώματα, και να περιθωριοποιήσει τους υπόλοιπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έξω από τα σύνορα των χωρών - μελών της.

Κάτι που χαρακτηρίζεται κομψά στα επίσημα κείμενα της ΕΕ ως «διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης», με τέτοιο τρόπο που καθιστά τους μετανάστες δύο φορές θύματα. Τη μία γιατί εξαναγκάστηκαν λόγω της κατάστασης στη χώρα τους ή των ιμπεριαλιστικών πολέμων στους οποίους και η ίδια η ΕΕ συμμετέχει ή πρωτοστατεί, να παραδοθούν στους δουλέμπορους. Την άλλη γιατί οι ίδιοι που συνέβαλαν στην εκδίωξη από τη χώρα τους, εν προκειμένω η ΕΕ, ψάχνουν τρόπους να τους ξεφορτωθούν, ή να τους εκμεταλλευτούν πρώτα και μετά να τους ξεφορτωθούν. Γι' αυτό, άλλωστε, οι όροι χορήγησης αδειών διαμονής και ασύλου, χρόνο με το χρόνο γίνονται πιο άδικοι και αυστηροί, ώστε να επιτυγχάνεται ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και η ανακύκλωση της φθηνής εργατικής δύναμης.

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση είναι συνέχεια της ευρωενωσιακής πολιτικής που ως βασική αρχή έχει την εκδίωξη από τα σύνορά της όσων μεταναστών δε χρειάζονται οι εθνικές οικονομίες, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Αρχή που διέπει και τη μεταναστευτική νομοθεσία της χώρας μας, η οποία στηρίζει ένθερμα τις γαλλικές πρωτοβουλίες για ακόμα σκληρότερα μέτρα για τη «διαχείριση» του φαινομένου. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε προχτές με τον πρωθυπουργό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι πολλά σημεία του Συμφώνου έχουν προέλθει από ελληνικές πρωτοβουλίες.

Συνέπεια, λοιπόν, και των ελληνικών πρωτοβουλιών είναι μια σειρά από μέτρα που επιφυλάσσουν για τους μετανάστες, ανάμεσα σε άλλα τη φυλάκισή τους έως 18 μήνες αν καταφύγουν παράνομα στην ΕΕ, την πενταετή απαγόρευση εισόδου σε χώρα - μέλος, τον έλεγχο των βιομετρικών τους δεδομένων, τον περιορισμό στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, την προώθηση της «συνεργασίας» με τις αρχές για να αποφύγουν ενδεχομένως την απέλαση. Επιφυλάσσουν, με λίγα λόγια, μια ζωή με φυλακίσεις, απελάσεις, φακελώματα, στέρηση δικαιωμάτων, υποδούλωση. Εγγυώνται τη συνέχιση του απαράδεκτου τρόπου αντιμετώπισης των μεταναστών κατά την είσοδό τους σε μια χώρα, που δεν είναι άλλος από την κράτησή τους σε απαράδεκτους χώρους - κέντρα υποδοχής τα ονομάζουν - όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, μέχρι να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσης ή να πέσουν στα χέρια άλλου δουλέμπορου.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που συνάδει με τον αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ και αφορά όχι μόνο τους μετανάστες αλλά το σύνολο των εργαζομένων, το ΚΚΕ απευθύνει σαφή προτροπή προς την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους, αλλά να αντιπαλέψουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Η ΕΕ ενιαία αναπτύσσει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργατών, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση από την εργατική τάξη.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ